Ny, dansk dokumentar: ’Rigtig voksen’

Xenia og Mathias på neonatalafdelingen med deres lille søn, Linus. (Fotos: Made in Copenhagen / TV 2)

Xenia og Mathias blev omsorgssvigtet - kan de nu selv magte rollen som forældre? Dokumentaren ’Rigtig voksen’ får premiere på CPH:DOX og kan ses på TV 2 torsdag 23. marts.

For 10 år siden fulgte TV 2 Xenias opvækst alene med sin mor og sine tre søskende. Hun endte med at gå ind i rollen som "reserve-forælder" og fik som en konsekvens en aflastningsfamilie. Det var en opvækst uden megen nærhed og omsorg, og hvor hun fra en tidlig alder skulle agere voksen over for sine små søskende. Nu skal hun selv være mor til et for tidligt født barn sammen med kæresten Mathias, der også kommer fra et hjem med omsorgssvigt.

Spørgsmålet er, om Xenia og Mathias kan kæmpe sig fri af de mønstre, de begge har oplevet i deres barndom? Kan de blive de forældre, som de aldrig selv har haft? Eller går omsorgssvigt i arv?

Med myndighederne på den ene side og deres egen mangelfulde opvækst på den anden er selv det at gøre rent og købe ind en daglig udfordring. Oveni det har Xenia fravalgt kontakten med sin mor, som endnu ikke har set sit barnebarn. 

Men bag den sociale arv og de dårlige mønstre har Xenia og Mathias rigtige voksendrømme - og en stædig vilje til at realisere dem og skabe sig en tilværelse på deres egne præmisser. Vi møder dem i dokumentaren 'Rigtig voksen', som vises på TV 2 torsdag 23. marts klokken 20.00.

Se trailer her.

Følger sig overvåget
Da Xenia uventet føder en meget lille dreng i 6. måned, bliver det hele sat yderligere på spidsen. For oven i hospitalsindlæggelse og et meget lille barn i kuvøse holder de sociale myndigheder øje med det unge par, som forsøger at blive ''rigtig voksne''.  

Egentlig ønsker Xenia og Mathias bare normalitet og harmoni, men hverdagen udvikler sig til at blive en udfordring både i forhold til myndighederne, dårlige vaner og manglende evner til at klare de mest basale ting som at købe ind og få gjort rent. Hvordan kommer man videre, når man føler sig overvåget og hele tiden skal bevise, at man er ''rigtig voksen''? Og får man tilbudt den rigtige hjælp? 

Fortsættelse af 'Lille voksen'
Dokumentarfilmens instruktør, Anders Gustafson, siger:

- I 2007 filmen lavede jeg filmen 'Lille voksen' om Xenia, der dengang var 14 år. I 2015 var hun flyttet sammen med Mathias, og de ventede deres første barn.  Xenia havde lyst til, at vi fortsatte med at filme. Det var oplagt at lave en opfølgning på den første film nu, hvor Xenia selv var blevet voksen og skulle være mor. Jeg har altid været optaget af spørgsmålet om den sociale arv. Om hvordan vi som individer kan bryde med den sammenhæng, vi er født ind i og vokset op med. 

Vises på CPH:DOX
'Rigtig voksen' er produceret med støtte fra DFI og TV 2 og har verdenspremiere i en biografversion 16. maj i Grand Teatret i København. Visningen er en del af CPH:DOX, som TV 2 i år er samarbejdspartner og sponsor på. Copenhagen International Documentary Film Festival, der er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden, finder sted 16.-26. marts.

Læs mere om TV 2s samarbejde med CPH:DOX her.

Xenia er vokset op i en dysfunktionel familie med omsorgssvigt. Nu er hun selv blevet mor.