Nyt - og anderledes - indsamlingsprogram vil hjælpe udsatte børn med ind i fællesskabet

Når TV 2 PLAY og TV 2 søndag 28. november sender ’Alle vores børn – side om side’ med Melvin Kakooza som vært, bliver det fra en sportshal, hvor der blandt andet serveres bølge pommes frites og festlige sodavand. (Foto: Krestine Havemann / TV 2)

Når TV 2 PLAY og TV 2 søndag 28. november sender ’Alle vores børn – side om side’ med Melvin Kakooza som vært, bliver det fra en sportshal, hvor der blandt andet serveres bølge pommes frites og festlige sodavand. (Foto: Krestine Havemann / TV 2)

24. november 2021;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

I ’Alle vores børn – side om side’ samler Fodboldfonden, Røde Kors og TV 2 ind til børn i en udsat position – bakket op af en række store, danske fodboldprofiler.

Når tv-stationer sender store tv-shows, er det ofte i storslåede omgivelser og med flotte præmier i form af eksempelvis biler. Det kommer imidlertid til at se helt anderledes ud, når Fodboldfonden, Røde Kors og TV 2 søndag 28. november klokken 20.00 samler ind til udsatte børn.

Her sendes indsamlingsprogrammet ’Alle vores børn’ i uhøjtidelige omgivelser fra Rødovre Hallen med et publikum af børn og voksne – og med plads til bankospil, hyggeligt fællesskab og med servering af blandt andet bølge pommes frites og sodavand i festlige farver.
Samtidig er målet med programmet ikke alene at samle ind. ’Alle vores børn’ handler også om at skabe opmærksomhed om et vigtigt samfundsproblem.

- ’Alle vores børn – side om side’ er et anderledes show, og vi samler ind på en anden måde. Her drejer det sig om fællesskab og om at bakke op om børn, som er i en udsat position. Vi samler ind med hjælp fra rollemodeller og forbilleder – blandt andre nogle af Danmarks allerstørste fodboldprofiler – der viser stort engagement og bakker op. Fodboldprofilernes stærke involvering kommer også til udtryk i de unikke og nyskabende præmier, man kan vinde i vores program, siger TV 2-redaktør Peter Toldberg Gamborg.

Fra 'Alle vores børn - side om side': Børn er temaet blandt seks af Danmarks landsholdsspillere, som i 'Fædreklubben' debatterer blandt andet opdragelse. På billedes ses (fra venstre) Kasper Schmeichel, Jannik Vestergaard og Simon Kjær. (Videograb: Drive Studios / TV 2)

Fra 'Alle vores børn - side om side': Børn er temaet blandt seks af Danmarks landsholdsspillere, som i 'Fædreklubben' debatterer blandt andet opdragelse. På billedes ses (fra venstre) Kasper Schmeichel, Jannik Vestergaard og Simon Kjær. (Videograb: Drive Studios / TV 2)

Bag Fodboldfonden står hustruerne til nogle af Danmarks store landsholdsprofiler i fodbold, Stine Schmeichel, Michelle Delaney og Sabrina Kvist Jensen, der er gift med henholdsvis Kasper Schmeichel, Thomas Delaney og Christian Eriksen, samt Louise Janniche.

Melvin Kakooza er vært

Vært for ’Alle vores børn – side om side’ er Melvin Kakooza. Et oplagt værtsvalg, fordi Melvins hjerte banker for børn, der har brug for støtte, og fordi Melvin elsker fodbold og er vild med de danske landsholdsprofiler.

- Jeg er glad og beæret over at blive vært på ‘Alle vores børn’, der sætter fokus på børn i Danmark, som ikke har det let. På aftenen vil vi i fællesskab at samle ind, så denne gruppe af børn kan få del i oplevelser, som mange tager for givet. Jeg håber, at mange vil se med og måske endda har lyst til at hjælpe, siger Melvin Kakooza.

’Alle vores børn’ vil – foruden live-interviews, indsamling og musikalsk underholdning – vise forskellige indslag med blandt andre Kasper Schmeichel, Martin Braithwaite, Simon Kjær, Thomas Delaney, Jannik Vestergaard, Andreas Cornelius og Daniel Wass.

Fra et af de indslag, som vises i programmet ’Alle vores børn – side om side’. (Videograb: Drive Studios / TV 2)

Fra et af de indslag, som vises i programmet ’Alle vores børn – side om side’. (Videograb: Drive Studios / TV 2)

Børn uden adgang til de fællesskaber, vi andre deler

Lige nu kæmper mange børn i Danmark en kamp, de fleste af os ikke er opmærksomme på. Børnene vokser op i udsatte familier, hvor mor og far er presset fra alle sider. De kæmper med dårlig økonomi, fysisk eller psykisk sygdom og står i en meget svær situation udfordret på både overskud og netværk. Og når mor og far har det skidt og er pressede, påvirker det selvfølgelig børnene, der har alt for mange bekymringer om deres liv og den situation, de står i.

- Børnene kan føle sig ensomme og udenfor, fordi de ikke har samme adgang til de fællesskaber, vi andre deler. I Røde Kors arbejder vi for at styrke børns trivsel gennem vores forskellige frivillige aktiviteter, der har fokus på udsatte familier. Og det gør vi blandt andet ved at invitere børnene ind i fællesskabet og give dem de samme muligheder som andre børn. For når klassekammeraterne går til fodbold eller dans efter skole, kan børnene ikke være med, for det er dyrt at gå til noget. Og de kan ikke invitere hele klassen hjem til fødselsdagsfest som de andre børn, for det har deres familie hverken overskud eller råd til. Igen og igen står børn i Danmark udenfor, og de afsavn, børnene lider nu, risikerer at trække spor langt ind i deres voksenliv, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

På besøg hos Kasper Schmeichel i Leicester... Fra et andet af aftenens indslag i ’Alle vores børn – side om side’. (Videograb: Drive Studios / TV 2)

På besøg hos Kasper Schmeichel i Leicester... Fra et andet af aftenens indslag i ’Alle vores børn – side om side’. (Videograb: Drive Studios / TV 2)

En håndsrækning til børnene

Med samarbejdet mellem TV 2, Røde Kors og Fodboldfonden får seerne et ærligt indblik og et modigt møde med udsatte børn og de voksne, der er omkring dem. Samtidig får seerne mulighed for at støtte en god sag og sikre flere børn plads i fællesskabet.

- ’Alle vores børn’-indsamlingsprogrammet er kommet på plads med kort varsel efter invitation fra Fodboldfonden. På TV 2 er vi glade for at være med til at bakke op om børnene og sikre, at de i deres hverdag, skoleliv og fritid får en håndsrækning og kan blive en del af fællesskabet, siger Peter Toldberg Gamborg.

Læs mere om, hvad de indsamlede penge går til. 

Det er allerede nu muligt at støtte indsamlingen – læs mere her. 

Når søndagens program er slut, fortsætter ’Alle vores børn’-indsamlingen i ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’ helt frem til torsdag 23. december. I denne del af indsamlingen går midlerne udelukkende til julehjælp til børnefamilier i udsatte positioner.

’Alle vores børn – side om side’ sendes live på TV 2 PLAY og TV 2 søndag 28. november klokken 20.00.

Se trailer for ’Alle vores børn – side om side’ herunder.

Fakta om at være socialt udsat

Hvad vil det sige at være socialt udsat?

At være socialt udsat er ikke en afgrænset kategori, som man enten befinder sig i eller udenfor. At være udsat bruges typisk om mennesker, der befinder sig på kanten af samfundet. Fx i forhold til arbejdsløshed, sociale udfordringer, fattigdom og psykiske lidelser. Det betyder, at de ikke har de samme muligheder og ressourcer som andre i Danmark.

Der kan være mange årsager til, at man som familie befinder sig i en udsat position. For nogle familier er det en langvarig og fastlåst livssituation, og for andre familier kan det være en pludselig hændelse, fx fysisk eller psykisk sygdom.

For nogle børn har udsatheden store konsekvenser ind i voksenlivet, men samtidig vil mange børn klare sig godt på trods af udsathed i barndommen. At mange børn klarer sig på trods af udsathed, er væsentligt i italesættelsen af udsathed, for at undgå at familiers udsathed bliver en selvforstærkende profeti og at børnene får en for negativ fremtidsprognose stillet i udsigt.

Hvor mange socialt udsatte er der i Danmark?

Der findes ikke én metode til at opgøre udsathed på og derfor er der forskellige tal afhængig af hvordan man afgrænser udsathed. Omkring hver femte dansker oplever i større eller mindre grad at være på kanten af fællesskabet. Fire procent af den voksne befolkning oplever omfattende sociale og helbredsmæssige problemer i form af lav livstilfredshed, en oplevelse af at blive holdt udenfor i samfundet, en høj forekomst af psykisk sygdom og depressive symptomer, eksklusion fra arbejdsmarkedet og alvorlige økonomiske afsavn, mens 18 procent i et vist omfang oplever dette.

En anden undersøgelse estimerer, at omkring 250.000 danskere (syv procent af befolkningen) lever i en udsat position i form af at de inden for en 5-årig periode er diagnosticeret med en psykisk lidelse, et misbrug, eller er blevet registreret som hjemløse, fx fordi de har opsøgt et herberg.

Melvin Kakooza er vært for ’Alle vores børn – side om side’, som både samler ind til udsatte børn og skaber opmærksomhed om et væsentligt samfundsproblem. (Foto: TV 2)

Melvin Kakooza er vært for ’Alle vores børn – side om side’, som både samler ind til udsatte børn og skaber opmærksomhed om et væsentligt samfundsproblem. (Foto: TV 2)

Hvor mange socialt udsatte børn er der?

Omkring 15 procent af danske børn og unge lever i en socialt udsat position i forhold til at være marginaliserede på mindst tre af følgende otte områder: fattigdom, boligforhold, helbred, uddannelse, familieforhold og relationer til jævnaldrende, risikoadfærd i forhold til kriminalitet og rusmidler, fritidsliv og trivsel.

Hvor mange fattige børn er der i Danmark?

59.700 børn og unge lever i fattigdom i Danmark (tal for 2019, som er det nyest tilgængelige). Opgørelsen tager udgangspunkt i Danmarks Statistiks mål for fattigdom i forbindelse med FN’s verdensmål om at reducere fattigdom.

(Kilde: Røde Kors)

Billede {0} af {1}