Dokumentar rykker på både tv og streaming

TV 2 har to dokumentarpremierer i næste uge - her fra 'Mysteriet om danskeren': Efter måneder bag tremmer i Zambia blev danske Kim Andersen reddet ud og fløjet til Danmark. Men han kan intet huske og ved ikke, hvorfor han blev fængslet. Nu beder han om hjælp til at finde ud af, hvad der skete - og TV 2 begynder at optrevle sagen. (Foto: STV Productions / TV 2)

TV 2 har to dokumentarpremierer i næste uge - her fra 'Mysteriet om danskeren': Efter måneder bag tremmer i Zambia blev danske Kim Andersen reddet ud og fløjet til Danmark. Men han kan intet huske og ved ikke, hvorfor han blev fængslet. Nu beder han om hjælp til at finde ud af, hvad der skete - og TV 2 begynder at optrevle sagen. (Foto: STV Productions / TV 2)

05. september 2018;
Af: Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

- Vi oplever en glubende appetit på substans og et behov for fordybelse, og vores opgave er at gøre det vigtige indhold tilgængeligt på flere platforme, siger kanalchefen for TV 2, som har premiere på to nye dokumentarserier i næste uge.

TV 2s hovedkanal har gennem flere år haft dokumentar som et strategisk fokusområde, og den prioritering har skabt klare resultater – både for TV 2s brand, for TV 2s digitale platforme og for TV 2s public service-indsats.

Det fastslår kanalchef Lotte Lindegaard, der i næste uge kan byde på premiere på to nye, danske kvalitets-dokumentarserier på TV 2 og på streamingtjenesten TV 2 PLAY: 

’De sindssygt farlige’ giver et unikt indblik i behandlingen af farlige, psykisk syge og lægger op til debat om det psykiatriske behandlingssystem, mens TV 2 i den nye true crime-serie ’Mysteriet om danskeren’ optrevler en sag, der begyndte, da en dansk forretningsmand blev fundet dødssyg i et fængsel i Zambia uden at kunne huske hverken sin familie eller årsagen til fængslingen

- Seerne har registreret, at TV 2 gør noget særligt på dokumentarområdet. En række af de store dagsordener, som vi har debatteret i de seneste år, forbinder danskerne direkte med TV 2s dokumentarer, viser flere analyser i de senere år, siger Lotte Lindegaard og fortsætter:

- Det er resultatet af flere års investeringer og fokus på dette område. Vi vil samle mange mennesker på tv og digitalt om emner af samfundsmæssig betydning, og det gør mig glad og stolt, når seere og brugere engagerer sig i de problematikker, vi sætter til debat.

Hun tilføjer, at også TV 2s stærke fokus på fiktion, nyheder og aktualitet bliver bemærket i undersøgelser, som TV 2 har lavet – senest i en ny brandanalyse.

Fra næste uges dokumentar-premiere 'De sindssygt farlige': Joakim (tv.) har fået udgang til sin fars 60-årsfødselsdag. Joakim taler med pædagogen Morten om, hvordan han skal undgå at blive psykotisk, når han skal se familien igen. (Foto: Jesper Elming / TV 2)

True crime er med til at forny dokumentargenren
En af de dokumentargenrer, som TV 2 har udviklet og haft succes med, er true crime. I foråret sendte TV 2 i denne genre ’En fremmed flytter ind’ og ’Drabet uden lig’, som begge blev særdeles godt modtaget på både tv og streaming.

- Dokumentarer er et kerneområde for TV 2, og det er både interessant og nødvendigt for os at afprøve nye virkemidler og fortællemåder, som det sker i true crime-genren. Som public service-virksomhed lever og ånder vi for dansk indhold, som vi også føler et ansvar for at forny – for eksempel ved at give plads til mere innovative, nye fortællinger inden for genren, siger Lotte Lindegaard.

Læs mere om ’De sindssygt farlige’ her.

Læs mere om ’Mysteriet om danskeren’ her.

Fra dokumentarserien 'De sjældne danskere', som har haft et meget stærkt digitalt liv på tv2.dk og TV 2 PLAY: Hjalte mærker, om der skulle være kommet muskler efter træningen på det dværgeseminar, han har deltaget i. (Foto: Lasse Lundberg Andreasen / TV 2)

Et stærkt digitalt liv
Dokumentar fungerer ikke alene på tv. Hos TV 2 er dokumentar samtidig blandt det meget efterspurgte indhold digitalt – på TV 2 PLAY og tv2.dk.

I et interview på sidste uges Copenhagen TV Festival viste Lotte Lindegaard en top-10 over det mest sete TV 2-indhold på stationens streamingtjeneste i 2018. Her optræder dokumentar- og faktatitler som ’En fremmed flytter ind’, ’Årgang 0’, ’De sjældne danskere’, ’Niarns død’ og ’Drabet uden lig’ – foruden (naturligvis) fiktionsserierne ’Badehotellet’, ’Klovn’ og Greyzone’.

- Vi har længe vidst, at de store fiktionsserier hitter på PLAY, men det er fantastisk, at også dokumentarer og dokumentarserier har så stærkt et digitalt liv – både blandt 20-30-årige og i befolkningen som helhed. Vi oplever en glubende appetit på substans og et behov for fordybelse, og vores opgave er at gøre den væsentlige og relevante information tilgængelig på flere platforme, siger Lotte Lindegaard.

Et af de steder, hvor TV 2 også oplever meget stort fokus på dokumentar, er de såkaldte longreads på tv2.dk. I forbindelse med programserien ’De sjældne danskere’ om børn og unge med sjældne sygdomme har næsten to millioner set klip og læst på tv2.dk om børnene i serien, herunder set interviewet med den 10-årige Piet i ’Go’ morgen Danmark’.

På lineært tv har serien omkring 400.000 seere i gennemsnit – og det er fortsat på tv, danskernes største tidsforbrug ligger. For TV 2s kanalchef er det væsentligt at have mange seere på lineært tv, men det er ikke hendes eneste mål.

- Nogle oplever ’De sjældne danskere’ på live-tv eller i ’Go’ morgen Danmark’, andre ser programserien på TV 2 PLAY, og rigtigt mange ser klip og læser på tv2.dk. Det vigtigste er, at seerne og brugerne får informationerne, forstår børnenes udfordringer, oplever deres mod på livet og får nedbrudt fordomme over for børn som Piet, Hjalte, Bastian, Andrea og Alberte, siger Lotte Lindegaard.

På Copenhagen TV Festival understregede Lotte Lindegaard, at TV 2 i forbindelse med programindkøb har øje for, at programmer og serier både skal fungere på tv og streaming. Det sker i høj grad, når der er store følelser involveret, og når seere og brugere kan opleve en relation til programmernes karakterer, der fremstår tydelige og udvikler sig hen over en serie.

Billede {0} af {1}