Årgang 0 - de unges egen historie

De fire sidste programmer af 'Årgang 0' bliver fire individuelle programmer med hhv. Stephanie, Christian, Rachel og Emma. (Foto: Steffen Røes /Jacob Linnemann / TV 2)

Et enestående tv-projekt slutter med fire portrætprogrammer fra torsdag 9. januar samt tre TV 2 PLAY-specials, der har premiere fra lørdag 11. januar.

Vi skriver 2020, og det betyder et endegyldigt farvel til et af Danmarks mest populære tv-formater, 'Årgang 0'. Gennem årene har programmerne modtaget flere priser, blandt andet Tvprisen 2003 for 'Årets dokumentarserie' og Billed-Bladets TV-Guld-særpris i 2018 til et journalistisk værk, der fortjener hyldest. 'Årgang 0' har i gennemsnit haft 948.000 seere til seriens mange afsnit.

- Det er en historisk og unik serie, der slutter nu. Den har givet os en fantastisk mulighed for at kigge med helt ind i børnefamiliernes liv. En skøn fortælling, der både viser det moderne familieliv og fortæller et stykke danmarkshistorie fra 00'erne. Det er præcis sådan en serie, der har et stærkt TV 2-aftryk – nemlig en fælles fortælling, som vi alle kan relatere til, dele med hinanden og lære noget af, siger TV 2s programdirektør, Lotte Lindegaard.

Stephanie fra ‘Årgang 0’. (Foto: Thomas Marott / Camilla Hey / Steffen Røes /Jacob Linnemann / TV 2)

'Årgang 0' skriver tv-historie
De fire nye programmer bygger på det kolossale filmiske materiale, som gennem årene er indsamlet til dokumentarserien. Det samlede arkiv af gamle optagelser tæller flere tusinde timer fra 1999 og frem, og de udvalgte gamle rå-optagelser er restaureret og digitaliseret, og alle scener er klippet på ny.

I de fire enkeltportrætter husker de unge tilbage på deres barndom og på, hvad der har haft størst betydning for dem og skabt og formet dem til de unge mennesker, de er blevet.

Der findes ikke noget lignende projekt i verden, og de fire nye programmer er i bogstavelig forstand enestående og skriver tv-historie.

'Årgang 0' er produceret af Warner Bros Danmark for TV 2. Serien er tilrettelagt af Anne Hjort, klippet af Steffen Sennenwaldt og Niels Lyster, Jan Bacher Dirchsen er producent, og Mette Heiberg TV 2-redaktør.

Stephanies historie
I det første program møder vi Stephanie fra Slagelse, der erindrer en barndom med meget unge forældre, som hurtigt bliver problematisk, da hendes forældre tidligt går fra hinanden.

Læs også fra TV2.DK: 'Årgang 0's Stephanie fortæller sin én historie

Rachel fra ‘Årgang 0’. (Foto: Thomas Marott / Camilla Hey / Steffen Røes /Jacob Linnemann / TV 2)

Rachels historie
Det andet program handler om Rachel, der husker en god og tryg opvækst sammen med storebroren på sin mors præstegård på Lolland – til trods for at Rachels far ikke bor hjemme. Han arbejder på apotek i en anden landsdel, og hun er syv år gammel, før familien bliver samlet i Sønderjylland.

Emmas historie
Emma fra Vestjylland tænker i tredje program tilbage på en god barndom i sine forældres købmandsbutik i Vestjylland. Hun lærer hurtigt, at arbejdsomhed og pligtopfyldenhed er vigtige egenskaber og tager et stort ansvar for sine to mindre brødre.

Emma fra ‘Årgang 0’. (Foto: Thomas Marott / Camilla Hey / Steffen Røes /Jacob Linnemann / TV 2)

Christians historie
I det sidste af de fire programmer ser Christian fra Aarhus tilbage på en barndom, hvor han aldrig har manglet noget, selvom han er midterbarn i en søskendeflok på tre brødre. Hans forældre, som arbejder i reklame- og modebranchen, prioriterer både karriere og familie højt.

Første afsnit med Stephanie kan allerede nu ses på TV 2 PLAY og vises på TV 2 torsdag 9. januar klokken 20. De efterfølgende tre torsdage kan programmerne med Rachel, Emma og Christian ses på TV 2 og TV 2 PLAY. Samtlige 19 sæsoner af 'Årgang 0' kan også ses på TV 2 PLAY.

Christian fra ‘Årgang 0’. (Foto: Thomas Marott / Camilla Hey / Steffen Røes /Jacob Linnemann / TV 2)

Søskendeprogrammer kun på TV 2 PLAY
Der er også mulighed for at møde tre søskende i tre specials på TV 2 PLAY, nemlig Isabella, der er lillesøster til Stephanie, David, der er storebror til Rachel, og Ludwig, der er storebror til Christian.

De tre søskendeportrætter har premiere på TV 2 PLAY de tre lørdage 11. januar, 18. januar og 25. januar. 

Arvtager 'Årgang 2020'
TV 2 har i øvrigt igangsat produktionen af arvtageren, nemlig 'Årgang 2020' om fem familier, der venter barn i januar/februar 2020.

Se trailer herunder for de kommende fire udgaver af 'Årgang 0' med de unges historie.