Moskeerne bag sløret

I programserien 'Moskeerne bag sløret' undersøger TV 2, om otte danske moskeer modvirker eller medvirker til integrationen i Danmark. (Fotos: TV 2)

I programserien 'Moskeerne bag sløret' undersøger TV 2, om otte danske moskeer modvirker eller medvirker til integrationen i Danmark. (Fotos: TV 2)

På baggrund af en række oplysninger fra unge muslimer på flugt fra deres familier og kritiske muslimer, som har gjort op med det miljø, de er opvokset i, ser TV 2 nu nærmere på, hvilken indflydelse de religiøse ledere i en række moskeer har på den religiøse og sociale kontrol, de berørte muslimer fortæller om. Vi undersøger, om den vejledning, der foregår i moskeerne modvirker eller medvirker til integration i Danmark.

Med programserien ’Moskeerne bag sløret’ undersøger TV 2 gennem tre programmer, om otte danske moskeer modvirker eller medvirker til integrationen i Danmark. Ledere og talsmænd fra moskeerne siger selv, at de bakker op om de danske regler og love, men ifølge en række kritiske muslimer forholder det sig anderledes. Herfra lyder det, at moskeerne gennem deres råd og vejledning er med til at fastholde muslimer i et parallelsamfund. 

- De unge muslimer fortæller, at deres familier er underlagt en religiøs og social kontrol af de religiøse ledere på en måde, der gør det meget vanskeligt at blive integreret og leve et liv med danske værdier, rettigheder og normer. Men når vi åbent har spurgt talsmænd i en række moskeer, siger de, at de bakker op om de regler og love, der gælder i det danske samfund. Derfor undersøger vi i tre programmer, hvilke råd der faktisk bliver givet til både herboende og nytilflyttede muslimer i otte moskeer, siger TV 2s programchef, Thomas Breinholt.

Det første af fire programmer blev sendt tirsdag 1. marts, og det blev fulgt med stor interesse. Hver tredje tv-seer fulgte med på TV 2 – 664.000 personer – og de gav programmet den gode vurdering 4,1 på skalaen fra 1 til 5. Samtidig gav programmet højt engagement under den efterfølgende chat på tv2.dk og på de sociale medier.

Afgørende samfundsmæssig betydning
Integration har været et diskussionsemne i dansk politik de seneste 20 år og er et af de temaer, der optager danskerne mest. Arbejdet med de tre dokumentarprogrammer har varet siden udgangen af 2014. Vi har interviewet eksperter inden for islam og integration, og blandt de medvirkende er nuværende og tidligere aktive i miljøerne omkring moskeerne og nogle af de unge muslimer, som føler, de er kommet i klemme mellem to kulturer.

For at få et mere præcist indtryk af, hvad der bliver sagt i moskeerne, har TV 2 samtidig sendt to personer undercover som såkaldte muldvarpe over en tre måneders periode i moskeer i Odense, København og Aarhus. 

Her har muldvarpene i første omgang observeret, hvad det bliver sagt i moskeerne. Derefter har de aktivt søgt vejledning hos de religiøse ledere omkring en række spørgsmål om kvindens rolle, arbejdsmarkedet, børneopdragelse og tilknytning til det danske samfund. Det har de gjort med det mål for øje at få et mere oprigtigt indtryk af, hvilke råd man får, når man spørger om emner, som har betydning for integrationen. 

- Brugen af muldvarpe og skjult kamera er stærke journalistiske midler, men det har ikke været muligt for os på anden vis at dokumentere de religiøse lederes rådgivning. Adspurgt til kameraet forklarer flere af talsmændene for moskeerne, at de følger danske regler og love, lever op til danske normer og medvirker til, at muslimer tager aktiv del i samfundet. Muldvarpenes efterfølgende optagelser viser, at mange af de råd, der bliver givet, tegner et noget andet billede. Dette har vi kun kunnet dokumentere ved at anvende skjult kamera, og vi mener, det er af væsentlig samfundsmæssig betydning at undersøge, hvordan herboende og nytilflyttede muslimer rådgives om leveregler i Danmark i de pågældende moskeer, siger Thomas Breinholt. 

I et fjerde program – 'Foreningerne bag moskeerne' – undersøges, hvordan offentlige midler er med til at finansiere et netværk af foreninger omkring moskeerne, og om danske myndigheder har levet op til deres ansvar med at sikre, at pengene er gået til de oplyste formål.


Engagement i det danske samfund
Dagsordensættende dokumentarprogrammer en en central del af TV 2s programstrategi, og genren har de seneste par år haft stor succes på hovedkanalen – både i relation til debat, seertal og brand.

- TV 2 har på dokumentarområdet en ambition om at styrke danskernes engagement i udviklingen af samfundet. Vi ønsker med vores programmer at sætte dagsorden, etablere et afsæt for debat og samtidig give danskerne viden om demokratiet – helt i tråd med vores public service-forpligtelse. 'Moskeerne bag sløret' og 'Foreningerne bag moskeerne' er ingen undtagelse. Integration har været diskuteret i årtier i Danmark og er et emne, der optager danskerne meget. Det er samtidig et svært emne, men vi mener, at de fire programmer kan være med til at nuancere debatten og  give relevant indsigt i, hvilke holdninger til kvinderettigheder, børneopdragelse, integration og deltagelse i samfundslivet, der kommer til udtryk i de pågældende moskeer og foreninger, siger TV 2s kanalchef, Lotte Lindegaard. 

'Moskeerne bag sløret' og 'Foreningerne bag moskeerne' er produceret med støtte fra Public Service Puljen under Det Danske Filminstitut, og både i Sverige og i England har der været gennemført lignende projekter, hvor journalister har afdækket forhold i moskeer ved brug af skjult kamera. 

Næste program torsdag 3. marts
Første afsnit af dokumentarserien blev sendt på TV 2 tirsdag 1. marts, mens program to bliver vist torsdag 3. marts kl. 20.00. I dette program følger vi igen det unge par Fatma og Mohammed, der er gået undercover i det muslimske miljø, og her undersøger TV 2 Dokumentar, hvordan der bliver rådgivet i spørgsmål, der vedrører kvinderettigheder og ligestilling.

Fatma opsøger ligeledes imamer i moskeen på Grimhøjvej og i Fredens Moske i Aarhus for bl.a. at få råd om, hvordan man skal forholde sig i et ægteskab med problemer. Fatma får også adgang til et somalisk miljø, hvor børn og unge undervises i koranskole mange timer hver weekend.

På TV 2 NEWS er der tema og debat om 'Moskeerne bag sløret' lørdag 5. marts kl. 18-22.

Det tredje dokumentarprogram med titlen 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag 8. marts kl. 20.50 på TV 2, mens det fjerde program i rækken vises torsdag 10. marts kl. 20.00. De enkelte programmer kan alle ses på TV 2 PLAY fra kl. 8.00 på de respektive premieredatoer.

Seneste nyt

24. november 2020

Musikken i fokus på TV 2 i corona-året 2020

Link til Musikken i fokus på TV 2 i corona-året 2020
Annette Heick og Rasmus Botoft i 'Året der gak' fra 2020.
23. november 2020

Annette Heick og Rasmus Botoft er værter ved 'Året der gak' 2020.

Link til Annette Heick og Rasmus Botoft er værter ved 'Året der gak' 2020.
20. november 2020

Hæder til Mille Dinesen for hovedrollen i ’Rita’

Link til Hæder til Mille Dinesen for hovedrollen i ’Rita’

Billede {0} af {1}