Ud af misbrugets lange fangarme

Siden Magnus kom hjem fra en af sine udsendelser som soldat i Irak og Afghanistan, er hans alkoholmisbrug eskaleret år for år. (Fotos: Magnus Bardeleben / TV 2)

Siden Magnus kom hjem fra en af sine udsendelser som soldat i Irak og Afghanistan, er hans alkoholmisbrug eskaleret år for år. (Fotos: Magnus Bardeleben / TV 2)

27. september 2017;
Af: TV 2 Kommunikation

’Misbrug’ er en ny dokumentarserie på TV 2 om afhængighed og håb – første afsnit sendes mandag 2. oktober.

En helt almindelig, dansk familie er flyttet og holder adressen hemmelig for deres stofmisbrugende søn, fordi de frygter, at han vil opsøge dem. En hjemvendt soldat lider af PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) og flygter ned i flasken. Det er nogle af de mennesker, vi følger i 'Misbrug', som er en ny dokumentarserie på TV 2. 

I hvert program følger vi en misbruger, der er taget som gidsel af sin afhængighed. Men vi følger også familien, der på tæt hold oplever den magtesløshed, et misbrug automatisk afføder. Der er premiere på serien mandag 2. oktober klokken 20.50, og næste afsnit vises mandag 9. oktober. 

Et håb om forandring
Fælles for alle historierne er et håb om forandring, og det håb skal misbrugsbehandleren Carl Christian Randow nu forsøge at hjælpe på vej. Uden at misbrugeren ved det, vil Carl Christian Randow lave en intervention, hvor han sammen med familien giver misbrugeren et valg: Enten tager du i behandling og kommer dit misbrug til livs, eller også vil der være indgribende konsekvenser.

Magnus og hans kæreste, Katharina, som er fast besluttet på at hjælpe Magnus ud af alkoholmisbruget.

Igennem flere måneder op til dette skæbnesvangre valg følger vi livet hos familierne og misbrugeren, hvor ingen kan vide sig sikker på, hvilken slutning vil blive skrevet.

- På trods af utallige kampagner gennem årene er misbrug af alkohol og stoffer stadig et udbredt problem. Via internettet og sociale medier er euforiserende stoffer i dag tilgængelige som aldrig før. Det rammer helt almindelige, danske familier, hvilket de to programmer giver et indblik i, siger TV 2-redaktør Nikolaj Daugberg.

Hold op eller mist mig
I det første program møder vi Magnus på 32 år. Siden han kom hjem fra en af sine udsendelser som soldat i Irak og Afghanistan, er hans alkoholmisbrug eskaleret år for år. Han kom hjem med PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) og en skjult vrede, der kommer frem, når han drikker. 

Magnus bor i en lille lejlighed med sin kæreste, Katharina, der lider under hans drikkeri og humørsvingninger. Men Katharina er samtidig fast besluttet på at hjælpe Magnus ud af alkoholismen, og sammen med hans forældre planlægger hun at stille ham et definitivt valg: Enten skal han leve uden alkoholen, eller også må han leve uden hende. 

- Man kan måske mene, at misbruget er misbrugerens eget problem. Men ofte er følgeskaderne på familie og pårørende så voldsomme, at misbruget ødelægger deres liv. De bliver ”medmisbrugere”, og det er blandt andet det forhold, dokumentarserien 'Misbrug' sætter fokus på, siger Nikolaj Daugberg.

Efter programmet sender TV 2 'Misbrug - et år efter, som følger op på Magnus' situation et år efter, at optagelserne sluttede. Misbrugsbehandleren CC, Carl Christian Randow, besøger Magnus for at høre, hvordan det går ham nu.

Skaber frygt i familien
Et godt eksempel på, hvor stærkt misbrug kan gå ud over de pårørende, ser vi i det næste program, hvor vi møder Danni. Han har taget stoffer, siden han var 11 år gammel. Nu er han 20 år og så utilregnelig, at han forældre ikke vil have, at han ved, hvor de bor.

Afstanden til familien smerter ham, men stofferne bliver igen og igen ved med at stå i vejen. Som et sidste forsøg prøver familien med hjælp fra misbrugsbehandler Carl Christian Randow at stille Danni overfor et definitivt valg. Enten holder han op med at tage stoffer, eller også risikerer han at blive en fremmed over for sin familie.

Se trailer herunder for den udgave af 'Misbrug', som sendes mandag 2. oktober.

Billede {0} af {1}