TV 2-Regionerne: Den største valgaften nogensinde

På TV ØST får valgaften-værterne Ivan Nielsen og Katja Kafling et – til lejligheden produceret – spritnyt, digitalt valgstudie med såkaldt ”augmented reality”-grafik til rådighed, når de skal føre seerne sikkert gennem afgørelsen på valget. (Videoprint: TV ØST)

De otte TV 2-Regioner overtager på valgaftenen TV 2s sendeflade og leverer tæt dækning af kommunal- og regionsrådsvalget. Og allerede næste morgen fortsætter de med at levere nyheder til TV 2-seerne.

De otte TV 2-Regioner er klar med deres hidtil mest omfattende dækning af et valg på tv, web og sociale medier, når vælgerne 21. tirsdag november har afgivet deres stemmer ved valget til kommunalbestyrelser og regionsråd.

På valgaftenen sender TV 2 Regionerne på TV2 fra klokken 19.30 og helt frem til midnat. Klokken 23.00 får seerne et kort samlet kommunalt overblik på TV 2, hvorefter TV 2 Regionerne igen dækker valget helt tæt på danskernes eget lokalområde frem til midnat. På TV 2 NEWS er der aftenen igennem mulighed for at få overblikket over valget – her følger vi de overordnede resultater og de mest interessante landspolitiske dramaer. Læs mere om valgaftenen på TV 2 NEWS her.

TV 2-familien har samlet set over 105 livereportere klar til at dække valget i hele Danmark.
TV 2-Regionerne har tilsammen 85 livepositioner - og dertil kommer TV 2 NEWS' 20 livepositioner.

Dermed leverer TV 2-familien denne aften både den helt nære, levende dækning af alle de lokale og regionale resultater og de store linjer i det kommunalvalg, som er blevet kaldt ”et midtvejsvalg”, fordi det ligger omtrent midt mellem to folketingsvalg.

Også dagen efter valget, onsdag 22. november, er TV 2-Regionerne stærkt til stede i TV 2s flade med morgennyheder klokken 6.30, 7.30, 8.30 og 9.30, middagsnyheder klokken 12.30 og udvidede udsendelser klokken 17.20-17.50 og klokken 18.20-18.55. Om aftenen sender TV 2-Regionerne klokken 19.30 og 22.25. Onsdag har TV 2-Regionerne naturligvis fokus på resultater, personlige stemmer og konstitueringer i kommuner og regionsråd.

I det følgende fortæller vi om valgaftenen på hver af de otte TV 2-Regioner.

TV 2 ØSTJYLLANDs valgværter Katrine Bøjesen (tv.) og Ulrik Lyager (th.). (Foto: TV 2 ØSTJYLLAND)

TV2 ØSTJYLLAND: ”Overalt og på alle kanaler”
TV2 ØSTJYLLAND sender på valgaftenen direkte fra alle kommuner i dækningsområdet og fra Region Midtjylland i Viborg. Siden valgkampen begyndte, har der været udstationeret en reporter i hver af de østjyske kommuner, og på valgaftenen vil reporterne bringe nyheder, reaktioner, prognoser og reportager fra deres kommuner og fra regionen. 

- Vi holder særligt øje med Randers Kommune, hvor byrådets arbejde i perioder har været præget af politisk kaos siden det seneste valg. Syddjurs, Silkeborg og Odder Kommuner er også spændende at følge. Det er kommuner, hvor det bestemt ikke er nogen selvfølge, at Venstres spidskandidat kan iføre sig borgmesterkæden, siger Dennis Engelstad, der er redaktør for TV2 ØSTJYLLANDs valgaften.

TV2 ØSTJYLLAND sender på valgaftenen på tv, men også massivt på web og på de sociale medier Facebook, Instagram og Twitter. På fladskærmen er Katrine Bøjesen og Ulrik Lyager værter, og sammen med kommunalforsker Roger Buch og Louise Gade, tidligere borgmester for Venstre i Aarhus, guider de seerne gennem direkte reportager, debat om valgkampens største emner og underholdning, blandt andet med de siddende borgmestre på slap line. 

Nina Hougaard er seernes og brugernes vært på de sociale medier, og hun fortæller også på tv om de mest omtalte historier på de sociale medier. På Facebook opdaterer TV 2 ØSTJYLLANDs ti kommune-reportere konstant og live med nyheder, små interviews og de bedste historier. TV2ØSTJYLLAND.dk opdateres minut for minut med prognoser, resultater og reaktioner fra alle kommuner og fra Region Midtjylland.

- TV2 ØSTJYLLAND sover aldrig. Natten igennem arbejder redaktionen for at sikre, at stemmetal og mandatfordeling ligger klar om morgenen. I vores tv-udsendelser, på TV2ØSTJYLLAND.dk og på Facebook kan alle følge lige netop deres politikere og finde ud af, om de er inde eller ude, fortæller Dennis Engelstad

- I onsdagens ekstraudsendelser har vi seneste nyt fra alle kommuner samt reaktioner og kommentarer. Vi har indgået et samarbejde med Randers Amtsavis, Aarhus Stiftstidende og Midtjyllands Avis, der alle stiller op og hjælper med at analysere valgets resultat i de lokale områder, siger TV2 ØSTJYLLAND-redaktøren.

Nadia Filt (th.) er vært sammen med Marco Houlind (tv) til kommunalvalgaftenen tirsdag 21 november. De skal lede seerne igennem en valgaften, der dækker valget i de 34 kommuner og to regioner, som TV 2 Lorrys sendeområde rummer.

TV 2 Lorry live-blogger fra 34 kommuner og to regioner
På TV 2 Lorry, der dækker valget i 34 kommuner og to regioner, er alle sejl sat til for at sikre en flot valgaften med værterne Nadia Filt og Marco Houlind flankeret af politisk kommentator Søs Marie Serup og kommunalvalgsekspert Martin Vinæs. Regionalstationen sender fra et studie foran TV 2 Lorry med live-gennemstillinger til reportere i sendeområdet.

- Det er den største transmission nogensinde i TV 2 Lorrys historie. Vi er til stede ved alle 36 valg med en live-blog, så alle borgere i TV 2 Lorrys sendeområde – ved siden af den store tv-valgaften – også får mulighed for at følge valget deres egen kommune minut for minut, siger nyhedschef Ninna Kokholm, TV 2 Lorry, og fortsætter:

- Særlig spænding er der om den københavnske borgerrepræsentation, hvor meningsmålinger har spået, at Enhedslisten kan blive næsten lige så stor som Socialdemokratiet, der jo har overborgmesterposten lige nu, og hvor Alternativet spås at storme ind. Og hvor den radikale spidskandidat Anne Mee Allerslev valgte at trække sig få uger før valget.

Også andre steder i TV 2 Lorrys sendeområde er der stor spænding, f.eks. i Halsnæs. Her fik Venstres Steen Hasseris borgmesterposten med et spinkelt flertal i 2013, men i løbet af i år er flertallet skiftet, så rød bloks borgmesterkandidat, Steffen Jensen (S), sad for bordenden ved budgetaftalen, mens borgmesteren ikke selv deltog.

I Stevns er et politisk drama ud over det sædvanlige i gang. Den siddende borgmester, Mogens Haugaard Nielsen (V), har ikke medvind blandt sine kolleger i byrådet og blev tidligere på året væltet af pinden som borgmesterkandidat af sine tidligere partifæller til fordel for Anette S. Mortensen. Det fik ham til at forlade Venstre og stifte partiet Nyt Stevns. Senest blev der vedtaget et budgetforlig uden om Mogens Haugaard Nielsen.

Dagen efter valget folder TV 2 Lorry de mange navnenyheder ud. Hvem fik tilstrækkeligt mange personlige stemmer, hvem bliver borgmester, og hvordan konstituerer byrådet sig i øvrigt?

- Vi har alle mand på job og giver en fyldig dækning både digitalt og på tv. Morgenudsendelserne bestyres af Sacha Yang, de udvidede eftermiddagsudsendelser har Marco Houlind som vært, inden Peter Blæsild tager over hen på aftenen, siger Ninna Kokholm.

Katja Kafling (th.) og Ivan Nielsen (tv.) der sammen dækker valgaftenen 21. november i et spritnyt, digitalt valgstudie.

TV ØST med nyt digitalt valgstudie
Også for TV ØST i Vordingborg er kommunal- og regionsrådsvalget det største nogensinde, hvor mere end 70 personer er med til at dække valget på tv, web, Facebook og Snapchat – alene tirsdag 21. november.

TV ØST-værterne på aftenen er Katja Kafling og Ivan Nielsen, og de fået et – til lejligheden produceret – spritnyt, digitalt valgstudie med augmented reality-grafik til rådighed, når de skal føre seerne sikkert gennem afgørelsen på valget.

- Vi har live-reportere i alle vores 12 kommuner og i Regionshuset i Sorø. Derudover har vi live-bloggere ude alle 13 steder, så vi leverer både indhold til first og second screen. På tv får du stemningen, reportager og selvfølgelig resultater fra alle kommuner og regionen, og samtidig kan du sidde og følge med i udviklingen i din egen kommune på mobilen, siger nyhedsredaktør Anders Riisgaard, TV ØST.

Fra tirsdag 21. november klokken 5.30 og frem til onsdag 22. november klokken 21.00 er TV2 ØST bemandet på nettet døgnet rundt, og i spidsbelastningsperioderne er der mindst tre reportere/jourhavende, der skriver til stationens hjemmeside. Dertil kommer de mange live-blogs fra hver kommune. 

- På Facebook sidder vores social media-folk klar, og de sørger for at dele de bedste øjeblikke og naturligvis resultater fra valgaftenen med vores brugere. På Snapchat kan særligt de yngste også følge med, når vores faste snap-vært, Camilla Hertz, tager dem med på reportage til en af de mange valgfester, siger Anders Riisgaard.

Dagen efter valget, onsdag 22. november, sender TV ØST tre og en halv times ekstraudsendelse på regionalstationens egen kanal fra klokken 6.30. Her står værterne Katja Kafling og Ivan Nielsen igen klar til at følge op på aftenens dramaer og give seerne overblik over resultater og indblik i de eventuelle ”lange knives nat”. Senere onsdag tager først vært Mette Ejlersen og senere Tina Bjaaland over og giver det forkromede overblik over alle resultater, borgmestre osv. i de udvidede nyhedsudsendelser.

TV 2 SYDs valgaftenværter Anders Køpke Christensen (tv.) og Eva Jakobsen (th.). (Foto: TV SYD)

TV SYD: Sender direkte fra alle 14 kommuner og to regioner
Hos TV SYD i Kolding er Anders Køpke Christensen og Eva Jakobsen værter både på valgdagen og i udsendelserne dagen efter valget. Og også på TV SYD er valgaftenen det klart største tekniske og redaktionelle set-up i TV SYDs historie.

- Vi har alle medarbejdere i sving i løbet af aftenen og natten og sender for første gang direkte fra alle 14 kommuner i Syd- og Sønderjylland samt fra Region Syddanmark og Region Midtjylland. Det har været en kæmpe opgave alene at skaffe udstyr og mandskab nok, og det hænger kun lige sammen. Vi beder til, at vi bliver forskånet for tekniske nedbrud og sygemeldinger, for der er faktisk ikke reserver at trække på, siger TV SYDs chefredaktør, Claus Christensen.

I det syd- og sønderjyske område er der særlig interesse for valget i Esbjerg, hvor Venstres bykonge, Johnny Søtrup, går af efter 24 år i spidsen for en kommune i rivende udvikling. Han har været meget populær, og det bliver interessant, om Venstre bevarer borgmesterposten uden Johnny Søtrup til at trække stemmer. 

- Og så er alle spændt på, om tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal bliver båret ind i regionsrådet i Region Syddanmark. Han har været voldsomt populær i Syd- og Sønderjylland i sin tid som folketingsmedlem, og måske hænger noget af Villy-magien stadig ved?, siger Claus Christensen. 

Katrine Fuglsang (th.) og Dan Sørensen (tv.) udgør tirsdag 21. november værtsparret for valgaftenen. (Foto: TV MIDTVEST)

TV MIDTVEST: Stor valgaften på tv og tæt dækning på lokale live-blogs
I TV MIDTVESTs valgstudie er Katrine Fuglsang og Dan Sørensen værter, og de har tre folketingspolitikere med en kommunal fortid som ”erfaringseksperter”. 17 live-reportere fordelt på 13 kommuner og to regioner rapporterer aftenen igennem. 

På tv får valgaftenen samme omfang som i 2013, men digitalt har regionalstationen oprustet. TV MIDTVEST live-opdaterer på 13 lokale websites, så man som bruger kan få det store overblik og de tætteste dramaer over hele landsdelen i tv, samtidig med at man kan følge det lokale valg i sin egen kommune på mobil eller tablet.

- Det bliver den største dækning, vi nogen sinde har lavet af et valg – ja, som vi nogen sinde har lavet af noget som helst. Alene på valgdagen er omkring 90 mand på arbejde. Vi er live i alle kommuner – både på flow-tv og med 13 lokale live-blogs, hvor vi dækker hver enkelt kommune tæt i tekst, tal, billeder og video. Håbet er, at brugerne vil se den store valgaften i tv og samtidig følge valget på tætteste hold på lokale live-blogs på telefonen, siger nyhedschef Niels Olsen, TV MIDTVEST.

I TV MIDTVESTs sendeområde er der bl.a. stor interesse for valget i Viborg. Her er tidligere landsholdstræner og sportschef i Dansk Håndbold-Forbund, Ulrik Wilbek, Venstres kandidat til den borgmesterpost, som nu indehaves af Det Konservative Folkeparti, og som ved valget i 2013 blev genvundet af Søren Pape Poulsen.

Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern kommuner skal have nye borgmestre, fordi de nuværende ikke genopstiller, og begge steder ser det ud til at blive tæt. Det kan også blive tæt i Struer, der har tradition for at vælte den siddende borgmester. I de nye storkommuners tid er det aldrig lykkedes for nogen borgmester at blive genvalgt.

- Og så har vi også en kommune som Thisted, hvor den siddende borgmester er blevet vraget af sit eget bagland i Venstre og nu forsøger at blive genvalgt for Konservative. I Region Midtjylland går landets mest populære politiker på pension. Regionsrådsformand Bent Hansen fik 104.000 personlige stemmer sidste gang – flere end nogen anden – og det er helt åbent, hvem disse stemmer tilfalder, siger Niels Olsen.

Dagen derpå har TV MIDTVEST fokus på resultater, personlige stemmer og konstituering – og har vindere og tabere i studiet.

Malene Hammershøy Kjerstad og Thomas Mengers Karstensen (i midten) er værter – med i studiet er TV 2/Fyns samfundsredaktør Jakob Risbro (th.) og TV 2/Fyns politiske analytiker, Jesper Buch (tv.). (Foto: TV 2/FYN)

TV 2/Fyn: Den hidtil tætteste dækning af et valg
Også på Fyn får seere og brugere den mest grundige og tætte dækning af et valg nogensinde. TV 2/Fyn har dedikerede reporterhold i hver af de 10 fynske kommuner og i Region Syddanmark.

På valgaftenen vil værterne Malene Hammershøy Kjerstad og Thomas Mengers Karstensen guide seerne igennem valget fra klokken 17, til valget er overstået – sikkert først langt ud på natten.

De to værter bliver akkompagneret af TV 2/Fyns samfundsredaktør, Jakob Risbro, og TV 2/Fyns politiske analytiker, Jesper Buch, samt af kommunalforsker og institutleder Christian Elmelund Præstekjær, der fra kanalens studie 2 vil stå for analyser og vurderinger.

- Det ægte valg foregår dog ude i kommunerne, hvor en TV 2/Fyn-reporter sammen med en digital reporter vil være tilstede i hver enkelt kommune og i regionen. Her vil der være løbende live-opdateringer, ligesom de digitale platforme tv2fyn.dk og TV 2/Fyns Facebook-site vil være fyldt med live-blogs, billeder og reportager fra alle fynske kommuner, siger redaktionschef Mads Boel, TV 2/Fyn.

Dagen efter valget vil værtsparret Jacob Rytz Hansen og Kirsten Mikkolinius være klar fra klokken 06.00 på Nyhedskanalen TV 2/Fyn, og her får fynboerne alle de seneste nyheder frem til klokken 09.30. Digitalt kan fynboerne konstant holde sig opdateret med optællingsresultater og seneste nyt fra samtlige kommuner.

Onsdag fra klokken 17.00 er Malene Hammershøy Kjerstad og Thomas Mengers Karstensen igen klar til at give overblik over valgresultatet på Fyn. Værterne Frederik Roland og Sandie Hansen Jensen vil være at finde rundt omkring på Fyn, hvor de vil rapportere direkte på selve valgaftenen og dagen efter fra de største begivenheder.

Bo Storm Madsen (tv.) og Ingrid Buch (th.) er klar, når kommunalvalget afvikles tirsdag 21. november. (Foto: TV 2 NORD)

TV2 Nord: Rundt i kommunerne og regionen som aldrig før
Hos TV2 Nord er stationens valgværter Ingrid Buch og Bo Storm Madsen, som også op til valget har ført nordjyderne gennem valgdebatter i alle landsdelens kommuner og i Region Nordjylland. Ingrid Buch får selskab af samfundsforsker, valgekspert og lektor på Aalborg Universitet Johannes Andersen, der vil hjælpe med at udlægge valgresultaterne, som aftenen og natten skrider frem.

Bo Storm Madsen får også besøg af gæster i studiet – både fra Christiansborg og af forhenværende politikere, der har oplevet de store sejre og nederlag, og som kan berette om livet efter politik.

- Valgaftenen bliver vores største transmission nogensinde. TV2 Nord har ved tidligere valg også haft live-reportere i alle kommuner på valgaftenen og natten til at følge slagets gang på nærmeste hold, men denne gang kan vi på grund af den teknologiske udvikling være tilstede og bevæge os rundt ude i kommunerne og regionen som aldrig før. Kablerne er kappet, og hvis der er fornuftig mobildækning, så kan vi sende når som helst fra hvor som helst – også fjerntliggende kontorer og mødelokaler, hvor konstitueringer og afgørende møder finder sted i nattens mulm og mørke, siger Tino Pedersen, chefredaktør og ”valggeneral” på TV2 Nord.

Regionalstationen har reportere i hver eneste nordjyske kommune og hos Region Nordjylland. Desuden sender TV2 Nord tre videojournalister ud for at følge tre siddende borgmestre tæt gennem hele valgdøgnet. De sender dog ikke live, men laver optagelser, som efterfølgende forhåbentlig kan blive et stykke fantastisk dokumentar om at befinde sig i orkanens øje.

Blandt de kommuner i Nordjylland, hvor der er størst spænding i valget, er Vesthimmerland og Rebild. I Rebild har de partier, der gjorde Leon Sebbelin til Danmarks eneste radikale borgmester, i løbet af valgperioden undsagt ham pga. nogle konkrete sager, der har været blæst om. I Vesthimmerland er støtten til borgmester Knud Kristensen (K) stille og roligt fordampet i takt med, at han i valgperioden har rodet sig ud i habilitetsproblemer i forhold til både at være borgmester og lokal entreprenør. 

- Det var relativt dramatisk, da TV2 Nord arrangerede valgdebat, og Knud Kristensen under debatten forsøgte at få håndslag fra Venstres spidskandidat på en samarbejdsaftale i forhold til konstitueringen. Svaret fra Venstres Per Bach Laursen var: Vi vil gerne lave en aftale med de konservative, men ikke med dig, Knud. Så der er bestemt lagt op til drama i det nordjyske på valgnatten, siger Tino Pedersen.

Også på TV2 Nords digitale og sociale medier er der masser af valgdækning. Foruden den traditionelle dækning af stemmetal og nyhedshistorier vil TV2 Nord som noget nyt live-blogge fra alle kommuner på valgaftenen. 

- Vi har under de igangværende live-valgdebatter haft stor succes med at etablere Det Digitale Forsamlingshus, hvor vælgerne kan følge debatten live på vores Facebook-side, kommentere og stille spørgsmål, som bliver bragt videre til politikerne. Det har været et stort hit med masser af engagement, så vi tager Det Digitale Forsamlingshus med os på valgaftenen, hvor nordjyderne får mulighed for at stille spørgsmål til bl.a. værterne, vores valgekspert og live-reporterne i kommunerne, siger Tino Pedersen.

Sussi Rømer Rasmussen er vært på TV 2 Bornholm til årets valgaften for kommunalvalget. (Foto: TV 2 Bornholm)

TV 2/Bornholm følger optællingen tæt på samtlige valgsteder
På valgaftenen følger TV 2/Bornholm det bornholmske valg i tv, på tv2bornholm.dk og på Facebook uden pause fra klokken 19.30 til ud på natten. 

TV 2/Bornholm har samlet alle politiske partier på Fredensborg Badehotel i Rønne til den traditionelle valgaften, hvor alle følger og kommenterer optællingen af stemmer og forhandlingerne mellem partierne, mens de står på. 

- Med live-reportere på samtlige valgsteder følger vi optællingen tæt, så vi i de såkaldte ’bunkeprognoser’ kan ane resultatet allerede, mens der tælles. Trådene samles af studievært Sussi Rømer Rasmussen i tv-studiet i Aakirkeby, hvor den tidligere venstremand og mangeårige amtsborgmester Knud Andersen kommenterer optælling, forhandlinger og konstituering, fortæller redaktionschef Peter Funch, TV 2/Bornholm.

Dagen derpå samler TV 2/Bornholm op på konstitueringen og konsekvenserne for bornholmsk politik i de kommende fire år, og her kan seerne og brugerne møde de nye ansigter og sige farvel til dem, der ikke opnåede genvalg.