TV 2 Regionerne: Aldrig tidligere er et kommunalvalg dækket så tæt

På Bornholm blev valgdækningen for alvor skudt i gang med eventet ’Bornholmske stemmer’, der var arrangeret i samarbejde mellem TV 2/Bornholm, Bornholms Tidende og Folkemødet. Billedet er fra debatten mellem kommunalvalgets spidskandidater. (Foto: TV 2/Bornholm)

På Bornholm blev valgdækningen for alvor skudt i gang med eventet ’Bornholmske stemmer’, der var arrangeret i samarbejde mellem TV 2/Bornholm, Bornholms Tidende og Folkemødet. Billedet er fra debatten mellem kommunalvalgets spidskandidater. (Foto: TV 2/Bornholm)

Den tætte valgdækning på alle platforme fortsætter i de kommende dage på de otte TV 2 Regioner, som også gør klar til en stor valgaften tirsdag, hvor de overtager TV 2s sendeflade. Tidligt onsdag morgen fortsætter valgdækningen hos TV 2 Regionerne.

I de seneste uger har TV 2 Regionerne været rundt i alle dele af landet for at dække kommunal- og regionsvalg. Og den tætte dækning kulminerer i de kommende dage og på selve valgaftenen 16. november, hvor de otte TV 2 Regioner overtager TV 2s hovedkanal og sender otte forskellige valgaftener målrettet de enkelte TV 2 Regioners sendeområder.

På valgaftenen sender TV 2 Regionerne på TV 2 fra klokken 19.30 og helt frem til klokken 01.00, mens TV 2 NEWS sender en landsdækkende valgaften fra Kvægtorvet i Odense. Læs mere om TV 2 Nyhedernes valgaften på TV 2 NEWS her.

Dermed leverer TV 2-familien denne aften både den helt nære, levende dækning af alle de lokale og regionale resultater og de store linjer i det kommunal- og regionsvalg, som af nogle er blevet omtalt som ”et midtvejsvalg”, fordi det ligger omtrent midt mellem to folketingsvalg.

Også dagen efter valget, onsdag 17. november, er TV 2 Regionerne stærkt til stede morgen, eftermiddag og aften på TV 2-fladen – og hele dagen på deres egne kanaler, på web og på sociale medier. Onsdag har TV 2 Regionerne naturligvis fokus på resultater, personlige stemmer og konstitueringer i kommuner og regionsråd.

De regionale programmer fra valgkampen kan ses på de enkelte TV 2 Regioners websites, og en del af programmerne kan ligeledes ses på TV 2 PLAY.

I det følgende fortæller vi om valgdækningen og valgaftenen på hver af de otte TV 2 Regioner.

’Kampen om borgmesterstolen’ er et af valgprogrammerne på TV2 Nord. Programserien kan både ses på TV2 Nords hjemmeside og på TV 2 PLAY.

’Kampen om borgmesterstolen’ er et af valgprogrammerne på TV2 Nord. Programserien kan både ses på TV2 Nords hjemmeside og på TV 2 PLAY.

TV2 Nord: Massiv dækning af hvert et hjørne af valget
I disse uger byder TV2 Nord på en massiv dækning af hvert et hjørne af valget. En dækning, hvor nordjyderne selv har kunnet spille en hovedrolle, og hvor et af omdrejningspunkterne har været valgdebatter live fra regionalstationens valgstudie i Aabybro.

Her er tale om en nyfortolkning af ’Højlunds Forsamlingshus’ og en nyfortolkning af de klassiske valgdebatter, hvor folk mødes til vælgermøde i en idrætshal og kan høre politikerne tale og gå i dialog med dem. Denne gang foregår debatten i en online-udgave.

- Vi servicerer alle nordjyder med en debat for samtlige kommuner og for Region Nordjylland. Debatterne bliver vist på tv, på tv2nord.dk og på TV2 Nords Facebookside, og på Facebook får vælgerne mulighed for at kommentere og stille spørgsmål direkte til politikerne. Borgernes spørgsmål er et helt centralt omdrejningspunkt for alle debatter, for nordjyderne skal naturligvis være med til at sætte dagsordenen, siger chefredaktør Ingrid Buch.

Under valgkampen har TV2 Nord blandt andet budt på reportageserien ’Kandidaterne’, som portrætterer forskellige typer af nordjyske kandidater. Eksempelvis kommer et afsnit til at handle om nogle af de helt unge kandidater, der stiller op for første gang.

- Et andet afsnit kommer til at handle om spændende lokalpatriotiske kandidater, der sætter alt ind på at fremme interesserne for netop det lokalområde, de kommer fra, fortæller Ingrid Buch.

Nordjyske dramaer om borgmesterposterne
Selv om kommunalvalg handler om meget andet end borgmesterposterne, er det åbenlyst, at posten som borgmester giver allermest indflydelse i de enkelte kommuner.

Derfor har TV2 Nord ved dette valg lavet en serie, hvor nordjyderne kan møde nogle af de kandidater, som er totalt klar til at sætte sig i stolen, hvis vælgerne giver dem muligheden.

- I serien ’Kampen om borgmesterstolen’ kommer vi rundt i alle ni primære nordjyske kommuner og møder to af kandidaterne, der kæmper om stolen, fortæller Ingrid Buch.

Og der er store borgmesterdramaer undervejs i Nordjylland. Rebild Kommune fik i 2017 Danmarks eneste radikale borgmester – Leon Sebbelin – efter en dramatisk konstituering, hvor Den Sociale Fælleslistes Allan Busk blev snydt på målstregen. Der er mulighed for et nyt drama i 2021, hvor Leon Sebbelin kan komme til at lide under Radikales generelle uvejr og tilbagegang.

I Mariagerfjord Kommune vandt Mogens Jespersen (V) lige akkurat borgmesterposten i tæt kapløb med Leif Skaarup (S), men Venstres tilbagegang på landsplan skal ikke smitte ret meget af i Mariagerfjord, før det kan koste Mogens Jespersen og Venstre magten. Desuden er den tidligere Venstremand Svend Gade brudt ud af partiet og har lavet en lokalliste i stedet.

Læsø fik i 2017 Danmarks eneste borgmester fra Dansk Folkeparti, Karsten Nielsen, men han skiftede i juni 2021 til Venstre. Så kom en kommunal skandale på tværs, hvor kommunaldirektøren forlod sit job, og i kølvandet på det bebudede Karsten Nielsen, at han ikke vil fortsætte. Han står dog stadig på stemmesedlen, for kandidatlisterne var lukket, da han meldte dette ud.

I Frederikshavn er der ikke rigtigt tvivl om, at Birgit Hansen (S) fortsætter som borgmester, men bliver hun valgdronning igen? I 2017 fik hun 42 procent af alle afgivne stemmer i Frederikshavn Kommune, hvilket var den højeste stemmeandel noget sted i Danmark.

Værter på TV2 Nords valgaften er politisk analytiker Søren Wormslev og chefredaktør Ingrid Buch. (Foto: TV2 Nord)

Værter på TV2 Nords valgaften er politisk analytiker Søren Wormslev og chefredaktør Ingrid Buch. (Foto: TV2 Nord)

Valgaften med en trumf
TV2 Nords værter på valgaftenen bliver chefredaktør Ingrid Buch samt stationens politiske analytiker Søren Wormslev, som ved kommunalvalget får sin valgdebut på TV2 Nord, hvor han startede efter sommerferien 2020.

- Søren Wormslev bliver en trumf for os. Der er ikke den ting, han ikke ved om nordjysk kommunalpolitik gennem de sidste 30-40 år, siger chefredaktør Tino Pedersen, TV2 Nord.

På valgaftenen sender TV2 Nord live fra alle nordjyske kommuner med egne livereportere i de ni primære kommuner i området, mens TV2 Nord samarbejder med TV MIDTVEST, som dækker Thisted og Morsø kommuner for begge regionalstationer. Omvendt har TV2 Nord en livereporter, som følger slagets gang i Region Nordjylland – også til gavn for TV MIDTVESTs seere.

Billede fra TV MIDTVEST-valgprogrammet ’KANdidaterne’, som i forbindelse med denne udsendelse blev sendt fra Hem Børnehave, og hvor værterne var Louise Fischer og Karl Erik Lørup. (Foto: TV MIDTVEST)

Billede fra TV MIDTVEST-valgprogrammet ’KANdidaterne’, som i forbindelse med denne udsendelse blev sendt fra Hem Børnehave, og hvor værterne var Louise Fischer og Karl Erik Lørup. (Foto: TV MIDTVEST)

TV MIDTVEST har skruet op for dækning på tv og digitalt
TV MIDTVEST har i valgkampen skruet op for dækningen på både tv og digitalt. Den ekstra bemanding på den digitale front er etableret for at kunne dække alle 13 kommuner i landsdelen udover den almindelige nyhedsdækning. For brugerne betyder det, at de på tvmidtvest.dk kan klikke sig ind på deres egen kommune og læse helt nære valghistorier herfra.

Derudover har TV MIDTVEST produceret explainere, som primært er tænkt at leve digitalt, og hvor der gives svar på forskellige spørgsmål – eksempelvis hvorfor vi ikke bare kan bruge vores telefon til at stemme. Læs Hvorfor må vi ikke stemme på vores telefoner? - Forstå valget | TV MIDTVEST.

TV MIDTVEST har også sat politikere sammen og bedt dem svare på spørgsmål, de ikke er vant til at få som politikere. Blandt andet om man kan score på at være i politik. Læs Er det et scoretrick at være kommunalpolitiker? - Det vi aldrig snakker om | TV MIDTVEST.

På tv har TV MIDTVESTs forlængede 22udsendelse har sin egen selvstændige redaktion, som står bag tre daglige indslag: Ét, som er lavet ud fra, hvad der er det største emne i hver af de 13 kommuner. Et andet indslag tager emner op, som går mere på tværs af landsdelen, mens dagens sidste nye indslag afhænger af, hvad der rører sig på dagen.

I den store 19.30-udsendelse har TV MIDTVEST bragt 12 minutters-programmer, ’KANdidaterne – der er kun en vinder’, som sætter politikerne på glatis. Tre politikere fra forskellige kommuner bliver sat til at klare det, de som politikere er med til at udsætte borgere og ansatte for. Blandt andet at passe børn i en børnehave på de betingelser, pædagoger arbejder under.

Fra en udgave af TV MIDTVEST-programmet ’Pop Up Valg’, der blev produceret i SuperBrugsen i Struer. Forrest ses debatvært Klaus Knudsen Pedersen (tv.) og kommunereporter Svend-Vilhelm Mikkelsen (i midten med mikrofonen). (Foto: TV MIDTVEST)

Fra en udgave af TV MIDTVEST-programmet ’Pop Up Valg’, der blev produceret i SuperBrugsen i Struer. Forrest ses debatvært Klaus Knudsen Pedersen (tv.) og kommunereporter Svend-Vilhelm Mikkelsen (i midten med mikrofonen). (Foto: TV MIDTVEST)

TV MIDTVEST har ligeledes lavet debatter i såkaldte ’Pop Up Valg’ med værterne Louise Deruginsky og Klaus Knudsen Pedersen. Her møder regionalstationen spidskandidaterne til en debat dér, hvor midt- og vestjyderne handler ind om eftermiddagen og bruger supermarkeder, indkøbscentre o.l. som ramme.

Valgaften med endnu tættere digital dækning
På valgaftenen er Louise Deruginsky og Dan Sørensen værter på TV MIDTVEST, som har en reporter i samtlige kommuner i landsdelen, der hele tiden er opdateret på, hvem der er ved at konstituere sig med hvem.

Digitalt går TV MIDTVEST endnu tættere på valget.

- Vi sørger for, at de, der vil holde et ekstra godt øje med deres kommune med mobiltelefonen, kan følge med i alt, der rører sig. Derfor sidder et ekstra stort hold journalister og teknikere på valgaftenen og sørger for, at de historier, som vi ikke når at få med på tv, kommer på nettet, siger redaktør Michael Aarup, TV MIDTVEST.

Søren Jensen har været vært på halvdelen af TV2 ØSTJYLLANDs valgdebatter, og han er ligeledes en af stationens værter på valgaftenen. (Foto: Agnete Schlichtkrull / TV2 ØSTJYLLAND)

Søren Jensen har været vært på halvdelen af TV2 ØSTJYLLANDs valgdebatter, og han er ligeledes en af stationens værter på valgaftenen. (Foto: Agnete Schlichtkrull / TV2 ØSTJYLLAND)

TV2 ØSTJYLLAND: Nær og kritisk valgdækning
Ved kommunalvalg er de fleste først og fremmest interesseret i deres egen kommune, og derfor har TV2 ØSTJYLLAND etableret en valgredaktion for hver kommune i landsdelen. På den måde sikres det, at TV2 ØSTJYLLAND har historier fra alle dele af Østjylland.

- Vores valgredaktioner er bygget op omkring vores lokalreportere, der i forvejen dækker de østjyske kommuner – også når der ikke er valg. Lokalreporterne har dermed på forhånd opbygget et kildenet og ved, hvad der optager borgerne i hver kommune. Indholdet fra lokalreporterne udkommer både på tv, web og sociale medier, fortæller redaktionschef Karsten Smed, TV2 ØSTJYLLAND.

Regionalstationen holder også en valgdebat i hver kommune, hvor alle partier og lister er inviteret. Valgdebatterne foregår lokalt og kan ses på Facebook, tv og web – og værterne er på skift Søren Jensen og Nina Hougaard.

Hvis man følger TV2 ØSTJYLLAND på Facebook og Instagram, kan man desuden få både satirisk indhold, debat og quizzer om kommunalvalget.

Gitte Bastian bliver vært på TV2 ØSTJYLLANDs valgaften sammen med kollegaen Søren Jensen. (Foto: Agnete Schlichtkrull / TV2 ØSTJYLLAND

Gitte Bastian bliver vært på TV2 ØSTJYLLANDs valgaften sammen med kollegaen Søren Jensen. (Foto: Agnete Schlichtkrull / TV2 ØSTJYLLAND

Valgaftenen – og dagen derpå – dækkes på flere platforme
På valgaftenen – nonstop på tv fra klokken 19.30 og helt frem til klokken 01.00 – stiller TV2 ØSTJYLLAND hyppigt om til reporterne på de østjyske rådhuse og på regionsgården.

- I alt har vi 22 journalister og lige så mange fotografer i marken. Vi er til stede på alle rådhuse. Vi er både med, når de første valgresultater tikker ind, og vi følger dramaet på tætteste hold, når borgmesteren skal findes, siger Karsten Smed.

Søren Jensen og Gitte Bastian er værter i studiet i Skejby. I løbet af aftenen er der flere gæster, blandt andre kommunalforsker Roger Buch, der kan sætte valgnyheder og -resultater i perspektiv.

På tv2østjylland.dk kan brugerne hele aftenen og natten få det sidste nye fra alle østjyske kommuner. Det sker i opdaterede liveblogs, hvor stationen løbende opdaterer med valgnyheder fra hvert rådhus i ord, billeder og video. TV2 ØSTJYLLAND har journalister siddende på samtlige rådhuse for at opdatere livebloggen.

- Derudover kan man på vores website se valgresultaterne fra alle dele af Østjylland – både på kommuneniveau og på det afstemningssted, hvor man som vælger har sat sit kryds, siger Karsten Smed.

Fra tidlig morgen kan man på tv2østjylland.dk få et hurtigt overblik over valgresultaterne og deres konsekvenser. Mens man har sovet, er der måske fundet en ny borgmester i den kommune, man bor i. Sideløbende sender TV2 ØSTJYLLAND en række korte nyhedsudsendelser på tv, hvor man også kan få et hurtigt overblik. Som noget nyt leverer redaktionen også løbende valgnyheder på Instagram.

I løbet af tirsdagen fortsætter valgdækningen på de samme platforme. Her er der blandt andet fokus på de personlige stemmetal, vindere og tabere samt selvfølgelig de kommuner, hvor konstitueringen endnu ikke er faldet på plads.

Birgitte Grunnet (S), Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V) er tre af borgmesterkandidaterne i Kolding, hvor valget følges tæt på TV SYD, ligesom resten af landet følger med på valgaftenen. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix/Pressebillede/Grafik: Lasse Lund Hansen/TV SYD)

Birgitte Grunnet (S), Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V) er tre af borgmesterkandidaterne i Kolding, hvor valget følges tæt på TV SYD, ligesom resten af landet følger med på valgaftenen. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix/Pressebillede/Grafik: Lasse Lund Hansen/TV SYD)

TV SYD: ’Dit valg – din hverdag’
Overskriften for TV SYDs valgdækning er ’Dit valg – din hverdag’. Det overordnede mål med dækningen på både tv og digitalt er at klæde vælgerne i det syd- og sønderjyske område på til at stemme ved at give dem først og fremmest fakta. Fakta om deres kommunes økonomi og politik mv. – og fakta om kandidater, byrådssammensætning o.l.

- Vores dækning handler samtidig om følelser – først og fremmest vælgernes. Hvad mener de om den nye skole henne på hjørnet? Hvad synes de om hullerne i asfalten? Hvad betyder det for dem, om der er tilstrækkeligt med varme hænder til de ældre? Altså fakta og følelser i vigtig forening, siger chefredaktør Jesper Nygaard, TV SYD.

TV SYD har dagligt et tv-hold til at lave valghistorier, og herudover dækker TV SYD især valget med live-debatter fra hver af de 14 kommuner samt Region Syddanmark. Regionalstationen har sendt en times live-debat fra hver kommune på skift i hverdagene op til valget, og essensen af debatterne bringes i artikler på nettet.

På nettet skriver TV SYD også dagligt flere kommunalvalghistorier samt en valgblog, som samler alle små og mellemstore historier fra valgkampen rundt i kommunerne. De største historier bliver der lavet selvstændige nyhedshistorier ud af.

En række Venstre-borgmestre træder tilbage
I TV SYDs sendeområde er der optræk til dramaer i flere af områdets 14 kommuner, hvor en række Venstre-borgmestre træder tilbage. Det gælder i Kolding, Vejen, Haderslev, Varde og Billund. I Tønder er den siddende borgmester, Henrik Frandsen, vraget som spidskandidat for Venstre, og han stiller nu op for Tønder Listen, som han selv har dannet med en række andre markante V-politikere, der også er hoppet ud af Venstre på grund af sagen. Det bliver interessant at følge, om den nye V-spidskandidat, Martin Iversen, eller Henrik Frandsen tager borgmesterposten – eller om det bliver en tredje.

I Kolding står kampen om borgmesterposten mellem Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF), men også andre borgmesterkandidater er i spil.

Anders Køpke Christensen og Dorte Callesen er værter i valgstudiet på TV SYD, hvor de får besøg af blandt andre tidligere borgmestre fra Syd- og Sønderjylland. (Foto: TV SYD)

Anders Køpke Christensen og Dorte Callesen er værter i valgstudiet på TV SYD, hvor de får besøg af blandt andre tidligere borgmestre fra Syd- og Sønderjylland. (Foto: TV SYD)

Valgaften med besøg af ekspert og tidligere borgmestre
På valgaftenen er Anders Køpke Christensen og Dorte Callesen værter i studiet, hvor både en ekspert Kim Dahl Nielsen (chefredaktør på Vejle Amts Folkeblad) og tidligere borgmestre kigger forbi.

TV SYD har live-hold i alle 14 kommuner samt i Region Syddanmark og har også live-blogs fra alle kommuner på vores hjemmeside, som opdateres hyppigt hele aftenen og natten.

Også dagen efter – onsdag 17. november – har TV SYD valgudsendelser om morgenen og eftermiddagen samt naturligvis i 19.30- og 22-udsendelsen, ligesom valgets resultater, personlige stemmetal og konstitueringer dækkes massivt på nettet hele dagen.

Fra onsdagens valgfolkefest i Nyborg – arrangeret af TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. (Foto: TV 2 Fyn)

Fra onsdagens valgfolkefest i Nyborg – arrangeret af TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. (Foto: TV 2 Fyn)

TV 2 Fyn: Ti valgfolkefester og involvering af fynboerne
En væsentlig del af den omfattende valgdækning på TV 2 Fyn har bestået af ti valgfolkefester, som er blevet til i samarbejde med Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Temaerne til hoveddebatterne er valgt fra de forslag, som fynboerne er kommet med via et involveringsmodul, Hearken.

- Overskriften for vores valgdækning er involvering. Vi har været spændt på, om de forslag til debattemaer, som fynboerne er kommet med, har haft den fornødne bredde og journalistiske tyngde. Men fynboerne har vist, at de evner at tænke bredt og er optaget af store dagsordener som ældrepleje, infrastruktur og klima, siger nyhedschef Jakob Herskind, TV 2 Fyn.

Han har i den forbindelse en vigtig pointe: Det har vist sig ikke at være farligt at overgive en del af journalistiske prioritering til helt almindelige mediebrugere.

For TV 2 Fyn er øvelsen og opgaven også at formatere alt det gode debatindhold fra valgfolkefesterne til mere klassisk nyhedsindhold på ”vores old fashion-platforme tv og web”, som Jakob Herskind udtrykker det.

Værterne på TV 2 Fyns valgaften er Thomas Karstensen og Sandie Hansen Jensen. (Foto: TV 2 Fyn)

Værterne på TV 2 Fyns valgaften er Thomas Karstensen og Sandie Hansen Jensen. (Foto: TV 2 Fyn)

Valgaften med live, live, live – på tv og digitalt
Selve valgaftenen bliver på tv bliver i høj grad live. TV 2 Fyn har livehold i alle ti fynske kommuner og stationens politiske reporter, Maiken Brusgaard, på Christiansborg. Desuden har TV 2 Fyn et livehold i regionshuset i Vejle, mens samfundsredaktør Jakob Risbro analyserer stemmetallene efterhånden, som de tikker ind. Desuden er der allokeret en liveblogger til hver kommune, så TV 2 Fyn digitalt hele tiden er på omgangshøjde med udviklingen i de enkelte kommuner.

Værterne på valgaftenen er Sandie Hansen Jensen og Thomas Karstensen. Dagen efter valget, onsdag 17. november, er værten Josefine Lygum Kristensen.

Direktør Esben Seerup har valgt at få analyseret TV 2 Fyns valgdækning i samarbejde med den den fynske startup-virksomhed MediaCatch.

Direktør Esben Seerup har valgt at få analyseret TV 2 Fyns valgdækning i samarbejde med den den fynske startup-virksomhed MediaCatch.

Kommunalvalgdækning skal analyseres med brug af kunstig intelligens
TV 2 Fyn har – ved siden selve valgdækningen – igangsat en analyse af regionalstationens kommunalvalgprogrammer i samarbejde startup-virksomheden MediaCatch i den spirende medietechklynge Media City Odense. Via maskinlæring skal MediaCatch analysere kommunalvalgindholdet fra TV 2 Fyn på tværs af tv og web.

- Kodeordet for hele projektet er nysgerrighed, og vi er meget spændte på samarbejdet med MediaCatch. Både fordi vi får hyperkonkret viden undervejs, så vores journalistik i vores fire uger lange og meget omfattende kommunalvalgskampagne kan balanceres og justeres via den opsamlede data, og fordi vi med projektet får udforsket og afprøvet, hvad vi kan opnå ved hjælp af denne medieteknologi. Den læring vil vi bygge videre på til fremtidige projekter, siger direktør Esben Seerup, TV 2 Fyn.

MediaCatch skal for eksempel kortlægge skærmtid på tværs af geografi og politisk tilknytning med ansigtsgenkendelse og de fynske kandidaters ansigter. Dertil kommer en kortlægning af alder og ikke mindst køn på samtlige medvirkende. MediaCatch blev stiftet af tre ansatte fra Syddansk Universitet, og firmaet har for nylig fået en række stærke investorer med ombord.

Blandt de nye programmer på TV2 ØST har været debatter mellem de mest oplagte borgmesterkandidater under titlen ’Dit Valg’. Debatterne er foregået i lokale supermarkeder, hvor borgerne i tiden op til debatten har haft indflydelse på de emner og spørgsmål, de ønsker at få svar på. På billedet ses TV2 ØST-medarbejderne Stephan Svingkær (tv.), Tine Rock og Jesper Hald. (Foto: TV2 ØST)

Blandt de nye programmer på TV2 ØST har været debatter mellem de mest oplagte borgmesterkandidater under titlen ’Dit Valg’. Debatterne er foregået i lokale supermarkeder, hvor borgerne i tiden op til debatten har haft indflydelse på de emner og spørgsmål, de ønsker at få svar på. På billedet ses TV2 ØST-medarbejderne Stephan Svingkær (tv.), Tine Rock og Jesper Hald. (Foto: TV2 ØST)

TV2 ØST: Mange nye programmer under valgkampen
Kommunal- og regionsvalget bliver dækket tæt på tv2east.dk og Facebook. På TV2 ØSTs KV21-side kan man vælge sin kommune og få seneste nyt om det lokale valg og en masse nyttig viden, inden krydset skal sættes.

Desuden lancerer TV2 ØST en række nye programmer under valgkampen – eksempelvis 13 valgdebatter mellem de mest oplagte borgmesterkandidater under titlen ’Dit Valg’. Debatterne foregår i lokale supermarkeder, hvor borgerne i tiden op til debatten har haft indflydelse på de emner og spørgsmål, de ønsker at få svar på. Debatterne er sendt på TV2 ØSTs egen kanal og på stationens Facebook-side, hvor der også har været mulighed for at stille spørgsmål til kandidaterne.

Valgdækningen har ikke alene budt på debatter med kandidaterne. Frem mod valget har TV2 ØST fulgt op på konkrete løfter fra valgkampen for fire år siden, for holdt politikerne, hvad de lovede under valgkampen i 2017?

Når valgkampen lakker mod enden, kan det være svært at danne sig et overblik. Hvem sagde hvad, og hvem klarede sig bedst? Derfor sender TV2 ØST ’Analysen med Elholm & Langhoff’, hvor vært Ivan Nielsen vender de aktuelle begivenheder med folketingspolitikerne Louise Schack Elholm (V) og Rasmus Horn Langhoff (S).

Påstandene og løfterne ryger ofte gennem luften under kommunal- og regionsvalg, og derfor faktatjekker TV2 ØST sagerne og går kandidaterne efter i sømmene. Skranter kommunens økonomi, som politikerne påstår? Er der flere penge til at renovere skoler? Og kan en kommende omfartsvej smadre et naturområde?

TV2 ØST står også bag en politisk podcast i forbindelse med valgdækningen. Mads Gudiksen og politisk redaktør Ivan Nielsen tager brugerne igennem din kommune og region, mens de sidder i toget på vej mod arbejdet eller slapper af i lænestolen, så vælgerne kan blive klædt endnu bedre på til at sætte kryds på stemmesedlen.

Politikerne snakker og debatterer, og nogle gange skændes de højlydt. Men kan politikerne blive enige, når det gælder? I endnu en programserie har TV2 ØST sat tre spidskandidater stævne for at se, om de i fællesskab kan finde løsninger på et problem. Ingen af kandidaterne kender dilemmaet, inden de bliver sat over for hinanden. Alle ovennævnte udsendelser kan ses på tv2east.dk.

Tobias Yohannes (tv.) møder unge politikere i nye portrætprogrammer fra TV2 ØSTs ungeredaktion, KRAS. (Foto: Mikkel Riise / KRAS / TV2 ØST)

Tobias Yohannes (tv.) møder unge politikere i nye portrætprogrammer fra TV2 ØSTs ungeredaktion, KRAS. (Foto: Mikkel Riise / KRAS / TV2 ØST)

Ungeredaktionen indretter en autocamper og kører ud i virkeligheden
På TV2 ØSTs ungeredaktion KRAS har fem unge fra regionen indrettet en autocamper og kører ud i virkeligheden for at dække valget fra de unges egne synsvinkler. Gennem fem forskellige programmer sætter KRAS fokus på valget på de unges egne præmisser.

I programmet ’Politiker i pyjamas’ møder Tobias Yohannes og Helene Bahne det yngste medlem i hvert af de 12 byråd samt regionsrådet til en positiv samtale i bløde omgivelser og afslappet tøj. Det bliver et personligt indblik i mennesket bag og det at være politiker. For hvorfor er der ikke flere unge, der stiller op?

Politik kan bygge broer i stedet for at polarisere. I programmet ’Ungdommen nu til dags’ mødes Andreas Würtz, som er queer-model og fra Odsherred Kommune, med sin mormor, der bramfrit fortæller om sin egen ungdom. For måske er deres holdninger til forskellige politiske emner slet ikke så forskellige endda?

YouTuberen Mathias Holst fra Sydhavsøerne har gravet en sag frem fra seks forskellige byråd, som på papiret virker helt grotesk, men som måske alligevel vidner om, hvor meget der besluttes lokalt - både stort og småt. I programmet Helt væk med Holst går Mathias Holst på gaden i den pågældende kommune og spørger borgerne, om det er helt væk, eller om der er forståelse for kompleksiteten i politik.

Andreas Würtz er i programmet ’Kryds og konfetti’ bevæbnet med konfetti, kage og pokaler, når han går på gaden og finder de unge, som skal stemme tirsdag 16. november. De får et skud konfetti og en snak om, hvorfor de stemmer. Det handler om at droppe udskamningen af unge, der ikke stemmer, og i stedet vise de positive eksempler.

Michael Wittrock er dybt engageret i ungeforum, politik og samfundet omkring ham, men han forstår indimellem ikke, hvorfor politikerne ofte undgår at svare på de svære spørgsmål. Han forstår heller ikke, hvorfor mange medier ikke stiller de oplagte spørgsmål. Derfor opsøger han i ’Wittrocks vinkel’ lokale politikere midt i valgkampens hede for at stille de spørgsmål, som de helst ikke vil svare på.

På valgaftenen har TV2 ØST livehold i alle 12 kommuner og Region Sjælland, og regionalstationen har livebloggere i alle kommuner på valgaftenen, så man kan følge sin egen kommune via second screen.

TV 2 Lorrys nye valgstudie på Københavns Hovedbanegård. (Foto: Carsten Andersen / TV 2 Lorry)

TV 2 Lorrys nye valgstudie på Københavns Hovedbanegård. (Foto: Carsten Andersen / TV 2 Lorry)

TV 2 Lorry: 34 kommuner og to regioner kræver stor volumen i valgdækningen
TV 2 Lorry har øget medarbejderstaben med 25 procent for at gennemføre den mest ambitiøse kommunalvalgsdækning i tv-stationens historie. Dækningen har blandt andet omfattet de 36 debatprogrammer ’Debat under uret’ i et spritnyt valgstudie på Københavns Hovedbanegård, der har været centrum for stationens valgdækning, og hvor hele Lorry-regionens borgere samles med S-tog, busser og metro.

- Vi har opført et cirkulært studie til de politiske samtaler, og den form viser sig at give stor værdi til debatterne, fordi deltagerne har øjenkontakt med hinanden. Vi har også valgt, at debatterne denne gang er 20 minutter længere end normalt, og den ekstra tid – kombineret med cirkelformen – giver gode og meget grundigere debatter, siger programchef Nanna Andreassen, TV 2 Lorry.

Debatterne ligger på TV 2 Lorrys hjemmeside og sendes på Lorrys egen tv-kanal, og desuden er der lavet aftale med en lang række lokale Facebook-bygrupper, så debatterne også deles dér.

40 ekstra medarbejdere hyret ind i kortere eller længere tid
TV 2 Lorry sender på valgaftenen live fra alle kommuner i regionen, og for at kunne løfte den opgave har tv-stationen hyret cirka 40 ekstra medarbejdere ind, der i kortere eller længere tid skal hjælpe både op til og under selve valget.

- Med 34 kommuner og to regioner i vores sendeområde står vi med den suverænt største opgave blandt TV 2 Regionerne i forbindelse med kommunal- og regionsvalget. På valgaftenen i 2017 var vi for første gang til stede ved alle 36 valg i vores region. Det kommer vi til at være igen, og denne gang med live-reportere, som vi stiller igennem til i løbet af valgaftenen. Vores ambition er at give vores seere og brugere en nærværende, intens og tilbundsgående valgdækning både digitalt og på tv, hvor vi dykker helt ned i problemstillingerne og udfordringerne i de enkelte kommuner og regioner. Vi vil bidrage til, at vælgerne føler sig oplyst og afklarede på, hvor netop deres kryds skal sættes, siger direktør på TV 2 Lorry, Morten Kjær Petersen.

TV 2 Lorry har livebloggere på plads i enhver kommune og region, som i tekst, billeder og video dækker de mange valg live fra dér, hvor det sker: Ude på rådhusene og ude blandt borgerne. Hver eneste kommune har sin egen blog, og her kan brugerne læse nyheder og følge med i alt på selve valgaftenen. Livebloggerne får på valgaftenen hjælp fra 36 RUC-studerende, som også inden valget arbejder med kommunerne i Lorry-området.

Julie Andersen er en af de tre værter på valgprogrammerne ‘Debat under uret’ på TV 2 Lorry. (Foto: Carsten Andersen / TV 2 Lorry)

Julie Andersen er en af de tre værter på valgprogrammerne ‘Debat under uret’ på TV 2 Lorry. (Foto: Carsten Andersen / TV 2 Lorry)

Ekstra initiativer på tv, web og podcast
TV 2 Lorry har også igangsat flere andre initiativer på tv, web og podcast. Det drejer sig eksempelvis om programmet ’Valgkamp med Allerslev og Redington’, hvor Noa Redington og Pia Allerslev sammen kommenterer, hvor vi er i valgkampen. Hvem gør det godt, og hvem er særligt udfordret? Programmet optages også på Københavns Hovedbanegård og udkommer som podcast.

TV 2 Lorry sender også tre programmer med titlen ’Veteranerne’, hvor vært Marco Houlind samler gamle bykonger og dronninger til samtale og anekdoter. Seerne og brugere vil blandt andre møde Per Tærsbøl, Jens Kramer Mikkelsen, Britta Christensen og Ritt Bjerregaard.

På web har TV 2 Lorry skrevet 36 grundige analyser om, hvad der er på spil i de enkelte kommuner, og TV 2 Lorry gør – ligesom alle andre TV 2 Regioner – grundigt opmærksom på den store kandidattest.

TV 2 Lorry forsøger også at klæde de mange førstegangsvælgere på til at sætte krydset. Det sker med tre explainere – blandt andet om den ”d’hondske metode.

På valgaftenen sender TV 2 Lorry et seks-timers liveprogram fra studiet på Hovedbanegården, hvor Marco Houlind og Rebekka Juul Bruun er værter. De stiller aftenen igennem om til live-reportere, der er placeret i samtlige 34 kommuner og to regioner. Derudover kan man på TV 2 Lorrys website følge sin kommune tæt, da hver kommune har sin egen blog, der følger udviklingen minut for minut.

TV 2/Bornholm har sendt en række debatudsendelser under valgkampen, og billedet er fra den store klimadebat. (Foto: TV 2/Bornholm)

TV 2/Bornholm har sendt en række debatudsendelser under valgkampen, og billedet er fra den store klimadebat. (Foto: TV 2/Bornholm)

TV 2/Bornholm: Klar til et mere åbent og uforudsigeligt valg end nogensinde
Hos TV 2/Bornholm er alle kræfter i fuld gang med valgdækningen, og på Bornholm står man foran et kommunalvalg, som er mere åbent og uforudsigeligt end nogensinde.

De traditionelle borgmesterpartier Venstre og Socialdemokratiet står til historisk dårlige valg, mens især Enhedslisten og Dansk Folkeparti går frem – og Enhedslistens spidskandidat er pt. mest populær.

Valgdækningen på TV 2/Bornholm blev for alvor skudt i gang med et event 10. oktober i samarbejde med Bornholms Tidende og Folkemødet. På eventet ’Bornholmske stemmer’ samlede man kandidater og borgere til en hel dag med debatter.

De 13 opstillede lister og partier har i de seneste uger haft hver en dag, hvor TV 2/Bornholm sætter fokus på dem med en ’Mød partiet’-udsendelse samt med opslag og viden om listen og kandidaterne på hjemmesiden og på Instagram.

TV 2/Bornholm har gennem valgkampen fire store debatter – tre kommunale temadebatter og en debat med Region Hovedstaden-kandidater med særlig fokus på øens hospital.

Søndag 14. november slutter den store valgdækning med en debat med alle spidskandidater, der er samlet på hotellet Green Solution House i Rønne.

Alle valgdebatter og valgprogrammer kan ses på TV 2/Bornholms streamingtjeneste.

Unge iværksættere var et af temaerne på eventet ’Bornholmske stemmer’, som blev arrangeret af TV 2/Bornholm, Folkemødet og Bornholms Tidende. (Foto: TV 2/Bornholm)

Unge iværksættere var et af temaerne på eventet ’Bornholmske stemmer’, som blev arrangeret af TV 2/Bornholm, Folkemødet og Bornholms Tidende. (Foto: TV 2/Bornholm)

Fokus på unge – og på valgaftenen
I valgkampen har TV 2/Bornholm haft et særligt fokus på de unge. Regionalstationen har blandt andet lavet to programmer med titlen ’Jeg bli’r’, som lytter til tanker, planer og drømme hos nogle af de unge, der har valgt at bo på Bornholm.

TV 2/Bornholm samarbejder med Folkemødet om at indsamle unges budskaber, og i valgkampens sidste uge har regionalstationen hver morgen samtaler med unge rundt om på øen om deres forventninger og ønsker til valget.

I morgen, fredag 12. november, sender TV 2/Bornholm direkte fra Campus Bornholm, hvor alle lister sender en kandidat til debat med og om unge på øen.

På valgaftenen samler TV 2/Bornholm traditionen tro alle partier og kandidater. Det foregår på Green Solution House i Rønne, hvor redaktionen indhenter kommentarer og følger forhandlingerne.

Valgresultaterne kommer fra TV 2/Bornholms studie i Aakirkeby, hvor stationens valgekspert Knud Andersen sidder. Desuden har regionalstationen livereportere på samtlige valgsteder og følger med i udviklingen, mens der tælles stemmer. TV 2/Bornholm sender, indtil konstitueringen er faldet på plads.

 

Seneste nyt

Alle Vores Boern Grafik Still 1 (002)
01. december 2022

TV 2 og Røde Kors indsamler julehjælp til sårbare børnefamilier

TV 2 og Røde Kors indsamler julehjælp til sårbare børnefamilier
Graf Til Artikel (1)
01. december 2022

TV 2 PLAY runder strategisk milepæl med 1 million abonnenter

TV 2 PLAY runder strategisk milepæl med 1 million abonnenter
Året Der Gak 2022 6215
30. november 2022

Søs & Kirsten hyldet ved 'Året der gak 2022'

Søs & Kirsten hyldet ved 'Året der gak 2022'

Billede {0} af {1}