TV 2 NEWS har sat ny standard for nyhedsproduktion – også internationalt

Efter et år i et midlertidigt studie flyttede TV 2 NEWS i 2007 til sin nuværende placering på Teglholm Allé, hvor kanalen fik dette studie, som fungerede frem til begyndelsen af 2016. (Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2)

Udenlandske og danske selskaber roser TV 2 NEWS for kanalens betydning for store fremskridt inden for udviklingen af nyhedsproduktion.

Selv om TV 2 NEWS er en mindre kanal i et lille europæisk land, er TV 2s danske nyhedskanal kendt vidt og bredt i udlandet. Det skyldes, at TV 2 NEWS fra allerførste dag har været helt i front, når det handler om at udvikle nyhedsproduktionen, så man får mest muligt kvalitets-nyheds-tv for pengene. Og det er der lagt mærke til internationalt.

- TV 2 NEWS har flere gange bevist, at kanalen er et skridt foran i forhold til teknologi og produktionskoncepter, og derfor betragter vi TV 2 NEWS som en nøglepartner. Den løbende dialog mellem TV 2 NEWS’ og vores tekniske teams vil fremskynde udviklingen af nye koncepter, fordi vi deler visioner og ideer, som givetvis vil blive standard i nær fremtid, siger Erwan GASC, som er CEO for AVIWEST – et selskab, der udvikler live-sendeudstyr.

Han bakkes op af Richard Rees, CEO for selskabet Quicklink, der ligeledes er leverandør af teknologi til udsendelse af live-tv.

- TV 2 NEWS har fornyet tv-branchen. TV 2 har altid været blandt de førende i verden inden for ENG- og SNG-produktion, fordi man har taget ny teknologi i brug til skabelse af innovative produkter. Som resultat af denne fremsynethed har TV 2 NEWS været førende i verden, og andre store selskaber har skævet til dem for at se, hvad de gjorde – for så at gøre det samme, siger han.

Hos ENEX (European News Exchange) med hovedsæde i Luxembourg siger CEO Adrian Wells:

- TV 2 NEWS er en moderne, frisk, begavet og levende nyhedskanal. TV 2 er teknologisk langt fremme og har rigtigt gode digitale platform og er en ægte innovatør. TV 2 er en fantastisk partner for os. De dækker altid de store historier i og uden for Danmark professionelt og dygtigt. 

Fra pressemødet i sommeren 2006, hvor TV 2 for første gang offentliggjorde planerne om en dansk 24-timers-nyhedskanal. Til venstre ses daværende administrerende direktør Per Mikael Jensen, og til højre sidder daværende nyhedschef Michael Dyrby. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

NEWS er en krævende samarbejdspartner
Samtidig med at der står respekt om TV 2 NEWS, er den danske nyhedskanal også en til tider krævende samarbejdspartner. Det fastslår Susan Henderson, Head of Global Media Services, Americas, hos Associated Press.

- TV 2 i Danmark udfordrer os til at være mere innovative. Det er min oplevelse, at TV 2 i det seneste år har krævet en mere individuelt tilpasset service, og jeg ser faktisk TV 2 som en målestok for, hvor vi skal være i 2017. Jeg håber på et tættere teknologisk samarbejde med TV 2 næste år for at få en bedre forståelse for, hvad fremtidens krav til broadcast service-branchen bliver, siger Susan Henderson.

BBC’s Head of International Bureaux, Sarah Ward-Lilley, kender TV 2 NEWS via både sit arbejde i BBC og i det europæiske public service tv-samarbejde, og hun mener, at ordene ”innovation, nytænkning og energi” kendetegner TV 2 NEWS.

- TV 2 NEWS deler gerne innovation og gode ideer med de europæiske kolleger – de deler rundhåndet ud af deres ekspertise og er ivrige efter at lære af andre. Og TV 2 NEWS tilsluttede sig tidligt strategien om at gå live og forblive live i forbindelse med breaking news, siger Sarah Ward-Lilley.

I 2006 var TV 2 NEWS den første kanal i Nordeuropa, der havde et helikopterteam tilknyttet. (Arkivfoto: Anders Elgaard / TV 2)

Innovativ fra starten – og i nært samarbejde med TV 2 Norge
TV 2 NEWS’ innovative kurs blev indledt allerede inden premieren i 2006, hvor TV 2 NEWS skulle i luften på kun et halvt år – med lejet udstyr og på en midlertidig adresse i København.

Når NEWS blev en stor succes, der også blev noteret internationalt, skyldes det bl.a. den automatiserede afvikling, hvor Mosart-software er en central komponent. Da NEWS-projektet blev designet, var der dog slet ikke noget Mosart og ikke en gang et firma bag softwaren. Men TV 2 Teknik og holdet bag NEWS-projektet kendte skaberen af Mosart, Mads Grønbæk, som havde testet et setup hos TV 2 Norge i Bergen. Og de danske TV 2-folk troede på ideen.

Mads Grønbæk fortæller:

- I midten af 00’erne var der på møder mellem nordiske nyhedsredaktører en del snak om at lave 24-timers-nyhedskanaler i Norden. På det årlige møde i maj 2006 fortalte TV 2 DANMARKs Michael Dyrby, at man nu havde fået finansiering på plads til en nyhedskanal, og at den skulle on air i december. Ingen mente, det kunne klares på så kort tid, men da Kjell Øvre Helland – den daværende norske nyhedschef – også luftede, at TV 2 Norge ville starte en nyhedskanal inden for det næste års tid, opstod der en form for konkurrence om at kunne gå i luften først, siger Mads Grønbæk.

TV 2 NEWS kom som bekendt i luften 1. december 2006, mens Nyhetskanalen i Norge havde sin første sending halvanden måned senere, 15. januar 2007.

- TV 2 NEWS-holdet i Danmark har hvert år overbevist med innovative studieproduktioner og tilstedeværelse på alle vigtige nyhedsbegivenheder. Det er en fornøjelse at have en storebror, der er så energisk og viril, siger Håvard Myklebust, CTO hos TV 2 Norge.

Mads Grønbæk siger, at det i 2006 var revolutionerende at producere nyheder med et automations-system, og det krævede et helt nyt workflow i produktionen.

- I de første år kom besøgende fra hele Europa til TV 2 NEWS for at se, hvordan man producerede nyheder i København. Da BBC skulle flytte sin produktion til centrum af London, var TV 2 NEWS det store forbillede. Tyske N24, ARD, SKY, svenske TV4 og SVT og mange andre kom for at se og høre om TV 2 NEWS’ 24-timers-nyhedsproduktion, siger Mads Grønbæk.

En el-bil, som er indrettet til live-tv-produktion, er endnu et af TV 2 NEWS’ nyskabende projekter, som udlandet har lagt mærke til. Her er el-bilen, der bl.a. blev brugt i programmerne ’Udenfor Borgen’ fotograferet af TV 2 NEWS-helikopteren. (Foto: Anders Elgaard / TV 2)

Live-sendinger via 4G-netværk
Også på en lang række andre områder har TV 2 NEWS været i front. Det var ikke set før TV 2 NEWS, at et nyhedsstudie udelukkende indeholdt fjernbetjente kameraer – herunder lofthængte kameraer. Selskabet Studios projekterede denne del, som siden bredte sig til andre nyhedsstudier.

NEWS løste udfordringer med indkommende lys fra vinduer på en nyskabende måde, som siden er udviklet til et produkt, der i dag markedsføres og sælges på tv-messer. Da TV 2 NEWS fik et helikopterteam som en fast del af tv-nyhedsredaktionen, var det ligeledes første gang i Nordeuropa, det blev set.

Senere var TV 2 NEWS allerførst i verden med at sende live-tv på det – på daværende tidspunkt – helt nye 4G-netværk i samarbejde med forskellige teleselskaber og operatører. Og netop 4G-live-teknikken har TV 2 NEWS siden udviklet kraftigt – bl.a. i forbindelse med direkte tv-produktioner i NEWS’ el-bil, som der også er blevet lagt mærke til internationalt:

- Vores samarbejde med TV 2 NEWS om det meget innovative ’Udenfor Borgen’-projekt, hvor et mobilt live-produktionsstudie blev installeret i en Tesla, var en rigtig god mulighed for os til at udvide området for traditionel brug af vores videotransmissionssystem. TV 2 NEWS har markeret sig positivt på innovation inden for nyhedsproduktion. Eksemplet med ’Udenfor Borgen’ er meget signifikant for os, fordi dette projekt på dramatisk vis revolutionerede både de tekniske aspekter og det redaktionelle indhold i nyhedsproduktionen. At være en del af dette eventyr har hjulpet os til at udtænke nye, innovative, tekniske koncepter baseret på vores teknologi, som skal integreres i vores kommende produkter, siger Erwan GASC, AVIWEST.

Nyhedsvært Anne Vig fotograferet i det nye NEWS-studie under dummyproduktionerne i januar 2016. (Foto: Per Arnesen / TV 2)

Samarbejde med BBC og CNN
TV 2 NEWS har jævnligt mødtes med store internationale tv-koncerner som BBC og CNN for at drøfte samarbejde og udvikling.

- Ofte viste det sig, at vi på TV 2 og TV 2 NEWS havde flere erfaringer og vellykkede operationer, f.eks. live-sendinger fra udstationerede rejsefotografer, end de store tv-selskaber. Samarbejdet mellem os er fortsat, og det er blevet til megen inspiration på tværs – men måske ikke helt, som parterne havde forestillet sig på forhånd, siger Morten Brandstrup, produktionschef hos TV 2 NEWS.

Den danske afdeling af Ericsson har været nær samarbejdspartner for TV 2 NEWS, og sammen har parterne bl.a. vundet en international innovationspris.

- I forhold til sin størrelse har TV 2 NEWS fået ekstremt meget opmærksomhed fra udlandet om, hvordan kanalen bruger ny teknologi. Jeg har deltaget i flere internationale seminarer, hvor der tydeligvis bliver lyttet til, hvad TV 2 NEWS laver. Mit indtryk er, at TV 2 NEWS trods et begrænset budget har været en katalysator for innovation, hvor drivkraften har været bedre workflow, større mobilitet og brugen af standardudstyr, siger Lars Nielsen, Head of Technology i Customer Unit Industry & Society hos Ericsson.

Der bliver lagt mærke til TV 2s rejsefotografer
En anden samarbejdspartner er det danskfunderede og internationalt arbejdende selskab Cobham SATCOM, som udvikler og producerer satellitudstyr, der benyttes af broadcastere overalt i verden.

- Vi har haft stor gavn af at have TV 2 NEWS i vores baghave. TV 2 NEWS’ team af rejsefotografer var tæt på udviklingen af vores EXPLORER 710 BGAN-terminal, og mange ting blev implementeret som en direkte følge af dette samarbejde. Det samme gælder for vores EXPLORER 8100 VSAT, hvor vores ingeniører har haft kæmpe gavn af en direkte kontakt til brugerne hos NEWS, siger Morten Rishøj, Director of Product Management - Land Mobile BU hos Cobham SATCOM, og fortsætter:

- TV 2s hold af rejsefotografer har været fantastisk dygtige til at integrere vores satellitteknologi i TV 2s løsninger og sende live fra selv de mærkeligste steder. Jeg husker et eksempel, hvor TV 2-fotograf Thøger Andersen 10 minutter efter landing i Ukraine fik sat en live op til TV 2 Nyhederne via en af vores terminaler. Alle andre løsninger ville have taget meget længere tid at sætte op.

- TV 2 NEWS har netop gjort sig bemærket ved at kunne transmittere live lige dér, hvor tingene sker – og ikke skulle stå bag rækken af tv-selskabernes SNG-vogne på afstand af, hvor begivenhederne foregår. Og så har TV 2 NEWS været helt fremme i skoene i udviklingen mod en mere IP-baseret tv-produktion, siger Morten Rishøj.