TV 2 lancerer nyt USA-magasin forud for historisk valg

28. december 2023
Af: Jacob Panum, PR-konsulent
Miriam Zesler og Poul Erik Skammelsen står i spidsen for TV 2s nye USA-magasin, som med indsigt, fascination og humor hver uge vil gøre danskerne klogere på amerikanerne og det historiske præsidentvalg, som landet står over for i 2024. 'Kampen om USA' får premiere på TV 2 News og TV 2 Play 4. januar.

Genvinder 81-årige Joe Biden magten og tager en tørn mere som USA's præsident eller vender 77-årige Donald Trump tilbage til Det Hvide Hus? De to aldrende spidskandidater ventes at få hovedrollerne i det 60. amerikanske valg, som afholdes 5. november 2024, og som mere end nogensinde før kan splintre den i forvejen hårdt prøvede sammenhængskraft i USA.

TV 2 sætter sig fra start tungt på dækningen af det historiske valg med det ugentlige magasin 'Kampen om USA', som hver torsdag har valget som overordnet motor og et nysgerrigt folkeligt fokus på, hvorfor amerikanerne er så splittede, og hvordan de forholder sig til demokratiet. Hvorfor stemmer de, som de gør, hvis de da overhovedet stemmer?

- Jeg har altid været fascineret af magten og indflydelsen. Ikke kun den politiske magt omkring Det Hvide Hus, men også det dynamiske samfund, der opfinder en iPhone og sociale medier, som også bliver en del af andre landes hverdag. Eller når amerikanerne diskuterer svære emner som MeToo og Black Lives Matter, så bliver det også en diskussion for os. Når de vælger en ny præsident, der vil i en helt ny retning, så bliver det også noget, vi skal forholde os til, siger Poul Erik Skammelsen, som har dækket alle amerikanske præsidentvalg, siden Bill Clinton vandt første gang i 1992. 

null

Poul Erik Skammelsen er ligesom Miriam Zesler dybt fascineret af USA's historie og nutid. Hun har dækket præsident-, midtvejs- og senatsvalg siden 2020 og været udsendt til vælgermøder med blandt andre Donald Trump, Barack Obama og Joe Biden.

- Det sjove ved USA er ofte, at det er de samme ting, man elsker, der også enten frastøder eller forundrer én. Sådan har jeg det også. Jeg følger amerikansk politik hver dag og oplever lige nu et mere og mere polariseret samfund, som er utroligt spændende at dække journalistisk, siger Miriam Zesler.

Stærkt panel med USA-eksperter

Poul Erik Skammelsen og Miriam Zesler er skiftevis værter på 'Kampen om USA', som får et panel bestående af Mirco Reimer-Elster på fast basis og Berlingskes kulturredaktør Birgitte Borup og USA-kommentator Sofie Rud på skift.

Førstnævnte er TV 2s faste USA-analytiker, som har en ph.d. i historie, og som er skarp på både politik og kultur og ikke er bleg for at udfordre konsensus og de mest udbredte analyser. 

null

- Jeg holder mig til den amerikanske forfatter James T. Farrells læresætning: 'Amerika er så stort, at næsten alt, der bliver sagt om det, sandsynligvis er sandt, og det modsatte er sandsynligvis lige så sandt.' Jeg tror, at James T. Farrell havde været en udmærket USA-analytiker for TV 2. Desværre kunne han vist ikke dansk og er i øvrigt død for længst. Det er en skam, for Farrells ord forbliver noget af det klogeste, der nogensinde er blevet sagt om USA, siger Mirco Reimer-Elster og fortsætter:

- Farrells læresætning er stadig relevant i dag, hvor USA-dækningen har en kedelig tendens til at stirre sig blind på yderfløjene og ekstremerne, mens man negligerer det store moderate - og knap så skingre - flertal af amerikanere, der er enige med Taylor Swift: 'You need to calm down'.

null

Birgitte Borup boede i USA i de år, da Donald Trump sensationelt blev valgt til præsident. Hun beskæftiger især sig med krydsfeltet mellem amerikansk kultur og politik og har en unik evne til at se de store sammenhænge og trends og i det nære, som rører amerikanerne.

- Vi lærer i disse år, at USA's politiske og kulturelle magt er enorm, også når strømningerne driver Amerika væk fra os og væk fra drømmen om 'The Shining City on a Hill', som vi altid har dyrket i Europa, siger Birgitte Borup.

null

Sofie Rud er journalist, rådgiver og foredragsholder. Hun har stiftet vidensdelingsprojektet USMarketConnect, som bygger bro mellem danske virksomheder og det amerikanske marked. Sofie Rud er desuden tidligere korrespondent for Børsen med base i New York i en årrække og har blandt andet fulgt den amerikanske børsmægleruddannelse, Series 7.

- Jeg elsker og afskyr USA, som er en tilstand af ekstremer i alt fra lighed/ulighed, muligheder og ingen muligheder, handlekraft og handlingslammelse. I flere århundreder har USA og amerikanerne kæmpet med at finde svar på, hvem de er. Og svaret bliver ved med at mutere, og målstregen flytter sig hele tiden, siger Sofie Rud.

Tilstedeværelse i USA

'Kampen om USA' erstatter 'Verden ifølge News' i valgåret og kommer til at bestå af to dele af henholdsvis 30 og 25 minutters varighed og kan ses hver torsdag på TV 2 News og TV 2 Play fra 4. januar. 

Første del har fokus på ugens største politiske historier og hovedpersonerne, mens anden del dykker ned i den kulturelle værdikamp for at blive klogere på amerikanerne.

For at komme helt tæt på og tale med amerikanerne om, hvad de har råd til i supermarkedet, narkoepidemien, racisme, retten til at bære våben, abort og til, hvad de siger om Taylor Swifts enorme globale succes, bliver værterne og det faste panel bakket op af TV 2s faste hold i USA.

Det består af USA-korrespondent Lotte Mejlhede, som er bosat i Washington D.C., og journalist Celina Liv Danielsen, der bor i New York.

- Jeg har brugt meget tid på at engagere mig i at møde så mange forskellige amerikanere som overhovedet muligt, og konklusionen er indtil videre, at USA ofte føles alt for stort til at være ét samlet land, siger Celina Liv Danielsen, som blandt andet var til stede ved stormløbet på Kongressen 6. januar 2021.

null

Lotte Mejlhedes forhold til USA strækker sig tilbage til 1980'erne, hvor hun var bosat på den amerikanske vestkyst, hvor hun har familie. Som journalist har hun dækket amerikanske præsidentvalg siden Bill Clintons første valgsejr. Ved tre af valgene har hun selv været i USA. Og meget har i hendes optik ændret sig i 'Guds eget land' siden 80'erne.

- USA er for mig både fascinerende og bekymrende. Fascinerende i sin størrelse og bekymrende i sin splittelse, som lige nu hiver og flår både i amerikanerne og alle os andre. Det er usigeligt vigtigt at rapportere fra kontinentet, der har så stor indflydelse på hele verden og følge, hvordan amerikanerne håndterer deres demokrati. Derfor er min mission herovre også at forsøge at få svar på alle de spørgsmål, som danskerne stiller sig selv, når det handler om USA, siger Lotte Mejlhede.

Billede {0} af {1}