TV 2 hædret for nyskabende fødselsdagsfejring

Kronprins Frederik bød velkommen til 'Royal Run' i alle byer - her ved løbets start i Aalborg. (Videograbs: TV 2)

TV 2s dækning af eventen ’Royal Run’, hvor danskerne fejrede kronprins Frederiks fødselsdag med motionsløb i fem byer, blev hædret med pionerpris på tv-festival.

Fejringen af kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag i maj blev mindeværdig. Især var der grund til at glæde sig over eventen ’Royal Run’, hvor kronprinsen blev hyldet i forbindelse med motionsløb i Danmarks fem største byer på én dag – og hvor kronprins Frederik løb med i alle fem byer.

Det fremgik af Copenhagen TV Festival, hvor ’Royal Run’ torsdag blev hædret med Pionerstafetten. Stafetten hylder pionerer, der ”banebrydende udvider form, sprog og normer inden for branchen”, som det udtrykkes.

Pionerstafetten blev på TV 2s vegne modtaget af eventchef Ulla Pors Nielsen og redaktionschef Svend Rasmussen, der var hovedkraften bag ’Royal Run’-dækningen, hvor TV 2 i mere end 12 timer sendte live fra Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København.

- Da vi blev præsenteret for ideen, så vi straks potentialet i en helt ny og engagerende fejring af kronprinsen – en anderledes karettur-dækning, hvor vi undervejs kunne fortælle om kronprinsens liv og historie sammen med danskerne, siger Ulla Pors Nielsen.

Hele kronprinsfamilien nåede at være med i 'Royal Run' - her fotograferet efter gennemførelsen af 1,6 kilometer løb i Esbjerg. Efterfølgende løb kronprinsesse Mary yderligere 10 kilometer i Odense.

Fornyelse af den kongelige dækning
Ønsket med ’Royal Run’ var netop at forny den kongelige dækning i en event sammen med danskerne – både de 70.000 løbere over hele landet og de mange tv-seere.

- Det lykkedes at fortælle mange forskellige dele af kronprinsens historie, som havde relation til de fem byer og landsdele, han løb i. Aarhus var kronprinsens studieby, og i Esbjerg var mange soldater og veteraner mødt frem, fordi det var hér, en del af kronprinsens soldatertid foregik, siger Ulla Pors Nielsen og fortsætter:

- ’Royal Run’ formåede at samle danskere på tværs af generationer – fra løbende børn til for eksempel den 92-årige Bitten Hansen, som beklagede sig over, at dem foran hende løb for langsomt. Jeg var aldrig i tvivl om, at ’Royal Run’ ville blive en fantastisk oplevelse for de mange løbere og tilskuere i de fem byer, og jeg var supertilfreds med den dækning, vi lavede på tv. Men jeg var alligevel overrasket over de meget høje seertal, som vi – i strålende sommervejr – havde til dækningen af ’Royal Run’.

Eventchefen er sikker på, at ’Royal Run’ vil være en del af kronprins Frederiks historie, som man vil huske for eftertiden, og som vil blive fremdraget jævnligt i de kommende år.

- Vi kan allesammen erindre nogle af de momenter, som opstod undervejs: Da kronprinsen startede løbsdagen i Aalborg, da hans børn løb med og gennemførte One Mile, da han vinkede til dronning Margrethe stående på balkonen på Amalienborg, og da han kom i mål foran tusindvis af jublende tilskuere efter det afsluttende 10 kilometers løb i København, siger Ulla Pors Nielsen.

Det øjeblik under 'Royal Run', hvor kronprins Frederik stoppede op på Amalienborg Slotsplads og vinkede til sin mor, dronning Margrethe, der stod og vinkede på balkonen i baggrunden.

TV 2 dækkede i samarbejde med TV 2-regioner
Bag ’Royal Run’ stod DIF, DGI og Dansk Atletik Forbund. ’Royal Run’ blev arrangeret i regi af Bevæg dig for livet – Danmarks største idrætsvision, som støttes af Nordea-fonden og Trygfonden. TV 2 var mediepartner på ’Royal Run’, som blev dækket i samarbejde med fem af TV 2s regionale stationer.

Copenhagen TV Festival 2018 uddelte yderligere to pionerstafetter – nemlig til Drive Studios’ ’The Tattoo shop’ og mini-fiktionsserien ’Fastland’ af instruktøren og idémanden Martin Skovbjerg. Modtagerne af Pionerstafetten får – ud over den hædrende omtale – en statuette skabt af Leif Sylvester.