Skadestuen med de hårdeste opgaver

27. januar 2010;
Af: TV 2 Kommunikation

Reportageserien ”Felthospitalet” giver seerne et nyt indblik i krigen i Afghanistan. TV 2 har fået adgang med et tv-hold til at fortælle om de kolossale udfordringer på et hospital i et krigsområde.

Fra "Felthospitalet". (Videograb: TV 2)


Da tilrettelægger Katrine Kjær i sommers for første gang rejste til Afghanistan for at påbegynde optagelserne til TV 2s reportageserie om arbejdet på det danskledede felthospital i Camp Bastion, var hun – med egne ord – ”ved at dø af skræk”. Hun havde aldrig tidligere været i et krigsområde - men hun var stærkt fokuseret på opgaven:

Hun ville – sammen med fotografer og andre TV 2-journalister – følge læger og sygeplejersker, der er udsendt på vegne af Danmark, og skildre det arbejde, som udføres på et dansk felthospital i et krigsområde, for de danske tv-seere.

- Vi vil sætte skæbner og ansigter på de ofre, vi læser om i avisnoter eller ser korte indslag om i nyhedsudsendelser, og vi vil fortælle de personlige beretninger om danske læger og sygeplejersker, som sætter noget på spil, forlader det trygge Danmark og hjælper ofre i Afghanistan-krigen, siger Katrine Kjær.

Sygeplejerske Sussie Feddersen i arbejde på hospitalet i Afghanistan.

Travlhed på førstedagen
Og allerede på førsteda-gen af optagelserne var der travlhed på hospita-let. Hen under aften kom yderligere en melding om, at seks hårdt tilskadekomne børn var på vej til felthospitalet.

- Da vi hørte det, tog fotografen og jeg en dyb indånding og gav hinan-den et skulderklap. Der kom dog ikke seks børn, men ”kun” to afghanske piger, Amina og Guldasta, til hospitalet. Det kan skyldes, at der kun var to tilskadekomne - eller at der kun var to overlevende. De to piger havde flyttet på en ko, som var gået på en mine, og eksplosionen var også gået hårdt ud over pigerne.

- Guldasta havde mistet en del af en fod, mens Amina havde fået bortsprængt en stor del af sit ene lårben. Amina ankom til hospitalet vågen, men mistede pludselig bevidstheden, og så gik det stærkt. På meget kort tid var Amina på operationsbordet, og maven blev skåret op på hende for hurtigt at undersøge, om hun havde indre blødninger. Der var ikke tid til at vente på resultatet af en scanning, fortæller Katrine Kjær.

Fra venstre: Kirurg Steen-Erik Christensen, Kirurg Claus Ol Hansen, sygeplejerske Sussie Feddersen og læge Peter Anders Christensen (kaldet "PAC") fra "Felthospitalet". (Foto. Henrik Ohsten / TV 2)

Livreddende behandling
Felthospitalet må kun udføre livreddende behandling, og herefter skal patienter videre til afghanske hospitaler eller – når det gælder soldater – til hospitaler i soldaternes hjemlande. Amina fik en længere periode på hospitalet, fordi lægerne kæmpede for at undgå, at hun skulle have et ben amputeret.

- I Afghanistan har familier sjældent ordentlige ressourcer til at tage hånd om handicappede børn, og derfor ser man jævnligt, at børn, der har fået amputationer, findes omkommet i f.eks. en brønd. I Aminas tilfælde går det sandsynligvis anderledes. Efter mange operationer så det ud til, at hun kommer til at gå med en let halten, fortæller Katrine Kjær, der faktisk sov ganske godt under optagelserne trods de voldsomme begivenheder.

- Ja, jeg sov bedre, end jeg havde troet. Jeg tror, det skyldtes, at ofrene var i så gode hænder og var omgivet af superdygtige læger og sygeplejersker.

I et afsnit af "Felthospitalet" følger seerne læge Peter "PAC" Christensen, når han flyver ud i kampzonen og henter sårede hjem til felthospitalet i Camp Bastion. Her tester han sin pistol inden afgang.

Kolossale arbejds-mæssige udfordringer på hospitalet
I første afsnit af ”Felthospitalet” følger seerne modtagelsen af den danske soldat Christian Richardson, der fik begge ben sprængt af på grund af en vejsidebombe kun 200 meter fra Camp Bastion. Ulykken skete på vej hjem til militærlejren på soldatens allersidste tur i Afghanistan inden den planlagte hjemrejse til Danmark.

- På felthospitalet møder læger og sygeplejersker hver uge udfordringer, som de måske aldrig kommer til at opleve som ansatte på en dansk skadestue. Det danske personale mødes af kolossale arbejdsmæssige udfordringer i Afghanistan, siger Katrine Kjær.

I seriens afsnit to beskrives den måske voldsomste udfordring, som felthospitalet blev mødt i af i efteråret. Et større antal børn og kvinder, herunder en gravid i ottende måned, kom til hospitalet, efter at en granat havde ramt deres hus.

- Den gravide kvinde havde fragmenter fra granaten i maven, og hun blev straks opereret og overlevede, mens det ufødte barn døde. Kvindens ene datter, en pige på to et halvt år, havde 165 fragmenter i sin lille krop, og hun overlevede desværre ikke. Også et andet barn af kvinden døde ved eksplosionen, og dermed døde tre af kvindens fire børn ved granat-eksplosionen. Det er klart, at det sætter gang i nogle refleksioner hos personalet om krigen og dens ofre, fortæller Katrine Kjær.

”Felthospitalet” har premiere tirsdag 2. februar klokken 21.25.

---------------------------------

Læs mere om serien her.

Senere får ”Felthospitalet” et særligt site på tv2.dk.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}