Silas’ opgør: Ikke mere mobning

17. december 2012;
Af: TV 2 Kommunikation

Silas Holst tager kampen op imod mobning i nyt TV 2- program, ”Silas’ opgør”, der har premiere tirsdag 8. januar kl. 20.50.

Silas Holst tager kampen op imod mobning (Foto: Karsten Hagelund / TV 2).

Du kender ham måske som danser i TV 2-programmet ”Vild med dans” – eller også har du måske set ham i en teaterforestilling. Silas Holst. Kæk, dygtig og fuld af selvtillid. Eller sådan virker det i hvert fald, når man ser ham. Men virkeligheden er en anden, for Silas bærer på en tung byrde, som blev lagt på ham fra første skoledag.

Som seksårig begyndte Silas Holst i 0. klasse på Johannesskolen på Frederiksberg, og det var en dag, han havde set frem til med længsel og glæde. Men meget hurtigt blev forventningen om den glade skolegang vendt til det modsatte – og det mod, som Silas mødte op med, skulle snart tages fra ham.

For Silas blev udsat for massiv mobning fra de andre børn. Det var daglige tilråb som ”homo” og ”fede svin”, mælk, der blev smidt efter ham, ting, der blev taget fra ham. Oplevelser, der betød selvmordstanker. Oplevelser, som den dag i dag, som 30-årig, stadig sidder dybt i ham.

Se trailer for "Silas' opgør" her.

For mange børn mobbes
Mange børn har det som Silas. Seneste opgørelse fra Børnerådet (2008) viser, at omtrent hver fjerde skoleelev har oplevet at blive mobbet inden for de seneste to måneder. Næsten hver tiende fortæller, at de er blevet mobbet mindst et par gange inden for den seneste måned. Mobbet af dem, der skulle være deres venner. Mobbet med de grimmeste gloser, opleve at blive udelukket fra fællesskabet, mærke at de får ondt i maven, når de nærmer sig skolen.

Måske søger de ly på skolens toiletter for at slippe for deres mobbere og for at græde i skjul. Ligesom Silas gjorde det, dengang han var barn. Silas ved, at der er mange børn derude, der må stå model til lige præcis det, han blev udsat for i sin skoletid, og det vil Silas gøre noget ved. For børn skal ikke finde sig i mobning.

Seks unge mobbeofre
I otte nye programmer samler Silas derfor seks unge fra hele landet, der alle har oplevet mobning. Sammen med psykolog Anna Bjerre tager Silas de seks unge med på camps, hvor de skal lære at overskride deres egne grænser og derigennem få genopbygget deres nedbrudte selvværd og lære at tale højt om mobningen. For det at tale højt om mobningen er første skridt til at bekæmpe mobning. I tæt samarbejde med forældrene, skole og egne eksperter vil Silas få de seks unge til at forstå, at det ikke er dem, der er noget galt med. Og det kan lade sig gøre at stå imod mobning.

- Jeg er hverken pædagog eller psykolog, men jeg har på egen krop prøvet det, som vores seks unge står midt i, og jeg ved, hvordan det føles. Jeg kan ikke love dem, at de aldrig bliver mobbet igen, men jeg kan give dem nye måder at tænke på og klare sig på, og forhåbentlig gøre dem stærkere og i stand til at sige fra og i det hele taget bare tale om problemerne, siger Silas Holst.

Tal om det
For det var noget, Silas ikke selv gjorde. Talte om det. Han fortalte ikke sine forældre, hvad han hver dag blev udsat for i skolen, for han syntes, det var flovt, og var sikker på, at hans familie også ville synes det. Og lærerne greb ikke ind – måske fordi de ikke så det. Måske fordi de ikke var rustet til at håndtere mobning, fortæller Silas:

- Mobning har eksisteret altid, og selv om vi ved en hel masse om det, er det kun blevet værre – også fordi vi i dag kan blive mobbet hele døgnet rundt – på facebook, på mobilen, med sms’er. Da jeg var barn, havde jeg mit frirum, når skolen var overstået. I dag har de mobbede børn aldrig fri. Ja, selv voksne mobber hinanden, siger Silas Holst.

Der er premiere på ”Silas’ opgør” tirsdag 8. januar kl. 20.50 på TV 2 - og på TV 2 Play.

 

 

 

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}