Fødselskirken i Bethlehem, en rumbase i Fransk Guyana og supermarkeder ved den dansk-tyske grænse. Vært Peter Ingemann kommer igen vidt omkring, når TV 2 og TV 2 PLAY viser en ny omgang 'Størst'.
Selvom Peter Ingemann har lavet omkring 40 'Størst'-programmer, rummer jordkloden stadig masser af store ting og fascinerende steder, han kan besøge.
Det kan seerne opleve, når han vender tilbage i tre nye programmer, hvoraf det første følger ham på en tur i Jesu fodspor i Israel, det andet på en rejse til Kourou-rumcentret i Sydamerika og det tredje på et sjovt og heftigt besøg i supermarkederne ved den dansk-tyske grænse.
Bodsgang på smertens vej
I det første af de nye programmer, der bliver sendt mandag juledag klokken 20.00, tager Peter Ingemann på juleeventyr til Israel. Rejsen begynder ved Fødselskirken i Nazareth, hvor Jesus blev født - og slutter ved Gravkirken i Jerusalem, hvor Jesus døde på korset.
Bagefter finder Peter sin jyske viking frem, da han prøver livet som tømrer i Nazareth Village, hvor folk bor som for 2000 år siden. Om aftenen er Peter til julemiddag hos den kristne snedker Asraf og hans familie. En bodsgang på smertens vej, Via Dolorosa - med et flere kilo tungt trækors over skulderen - når Peter også at prøve.
- Julen er verdens største fødselsdag, og der er over to milliarder mennesker i verden, som kalder sig selv kristne og har et forhold til julen. Så det, må man jo sige, er en ret stor fest. I programmet tager vi fat i de forskellige evangelier og går tilbage til åstedet. Hvor startede det? Og hvor sluttede det? Det er fortalt med et sædvanligt 'Størst'-glimt i øjet, uden at det på nogen måde er blasfemisk. Jeg er velbevandret i Biblen, fordi jeg havde en meget spændende lærer i kristendom i folkeskolen, og jeg husker meget af det, som jeg fik undervisning i. Selvom jeg ikke selv har den gave at tro, synes jeg, det er fascinerende at opleve folk, som har så meget inde i hjertet, siger Peter Ingemann.
Fremmedlegionen - nogle seje gutter
I det andet program, der bliver vist onsdag 3. januar klokken 20.00, er Peter Ingemann taget til det europæiske rumcenter i Fransk Guyana i Sydamerika. Han er med på første parket, når verdens største kommercielle raket skal skydes ud i rummet.
Peter kommer blandt andet med ind i rumhavnens kontrolrum og møder hende, der bestemmer det hele, Fleur Le Fèvre. Hun har fingeren på den røde knap og kan stoppe raketaffyringen, hvis noget ser ud til at kunne gå galt. Peter vover sig også med ud på patrulje med Fremmedlegionen, der er nogle af klodens mest hardcore soldater. De bevogter rumhavnen og raketten.
- Hvis vi skal klappe os selv lidt på skuldrene i Europa, så har vi verdens bedste og mest effektive rumhavn i Fransk Guyana. Seks uger før vi kom, skulle de have sendt en af verdens største raketter, en Ariane 5, op. Men fordi sikkerhedsniveauet er så ekstremt højt, var affyringen blevet udskudt, og vi kunne nå over og opleve det. Men om raketten kom op eller ej, vil jeg lade seerne selv opleve. Det var i hvert fald en spændende oplevelse, siger Peter Ingemann og fortsætter:
- Fremmedlegionen holder vagt omkring rumbasen. Dem var jeg på patrulje med en dag, og de er nogle seje gutter.
Grænsesupermarkederne i neonlysets skær
Efter at have været verden rundt er Peter Ingemann tilbage på jysk jord i det tredje program, der bliver vist onsdag 10. januar klokken 20.00. Her tager han på roadtrip i det dansk-tyske grænseland, hvor grænsehandlen er gigantisk. Her bruger danskerne mange milliarder kroner hvert år på Nutella, billige øl og alverdens afgiftsfrie fristelser.
Peter får røverhistorier fra den sønderjyske rapper L. Ron Harald og bliver udfordret på sine pædagogiske evner i en dansksindet børnehave i Tyskland. Og så ender han på en blind date, der skal vise sig at blive hans sværeste interview nogensinde.
- Det tredje program er om Danmarks største hobby - eller Danmarks største fællesskab. Det er grænsehandel. Tre millioner dansker kører ned over den dansk-tyske grænse én-to gange om året og handler. Der findes ikke en idrætsgren, ikke en hobby, ikke en skakklub eller noget andet, der er større i Danmark end fællesskabet om grænsehandel. Det har jeg længe gerne villet lave et program om, siger Peter Ingemann og fortsætter:
- Det er ikke nogen hemmelighed, at flere har sagt: Jamen hvorfor? Det er da ikke særligt 'Størst' eller eksotisk. Dér vil jeg sige, nej heldigvis. Det trænger vi til. Nu har vi lavet næsten 40 afsnit af 'Størst'. Vi trænger til at lave noget, der også afspejler os danskere. Og jeg synes, det er ekstremt fascinerende, at vi gør noget så vanvittigt som at sætte os ind i vores bil og køre 400 kilometer for at fylde den op med dåsesodavand og bajere. Og det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er nogen pegen-fingre over det - for jeg gør det også selv, siger Pete Ingemann og fortsætter:
- Vi er der en lørdag med julehandel. Det var så vildt, at nogle af mine kolleger var ved at tabe både mund og ører, for hvad er det her for noget? Af mange 'Størst'-oplevelser er dette noget af det vildeste, jeg har oplevet. Når jeg lægger mig i graven om mange år, vil jeg sige, at der var toget i Rusland, der var hospitalsskibet på Madagaskar, og så var grænsesupermarkederne i neonlysets skær med Matadormix ud af ørerne. De programmer vil jeg huske til evig tid, siger Peter Ingemann.