’Operation X’ følger op

Morten Spiegelhauer undersøger, hvad der er sket i en række af de sager, som 'Operation X' har afsløret. Har programmerne fået konsekvenser for dem, der blev afsløret? Og har myndighederne fået lukket de huller, der blev afdækket? (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2)

TV 2s prisvindende dokumentarprogram ser på, hvad der er sket i tidligere sager, som redaktionen har sat fokus på.

Morten Spiegelhauer undersøger, hvad der er sket i en række af de sager, som 'Operation X' har afsløret. Har programmerne fået konsekvenser for dem, der blev afsløret? Og har myndighederne fået lukket de huller, der blev afdækket?

Opfølgningsprogrammet sendes på TV 2 og TV 2 PLAY onsdag 9. december kl. 20.35. En række af de tidligere udgaver af ’Operation X’ kan også ses på TV 2 PLAY.

Bilsvindlerne der forsvandt
I programmet 'Luksusbiler og skattesnyd' afslørede 'Operation X' et stort opsat svindelnummer bygget op omkring en bilforretning i Roskilde. Både kunder, leverandører og SKAT blev narret af de udspekulerede bagmænd, der kunne stikke af med omkring ti millioner kroner.

Men nu er der sket en interessant udvikling i sagen. Den forsvundne direktør er blevet fanget i England og udleveret til Danmark. Spørgsmålet er, om politiet har fået fat i den rigtige bagmand eller blot en stråmand? 'Operation X' kan også offentliggøre væsentlige oplysninger, der på grund af en retssag ikke kunne fortælles i det oprindelige program. 

De syge svin
For fem år siden blev en af 'Operation X's journalister ansat i en svineproduktion for at afdække, hvordan den danske produktion af svin foregår. Optagelserne fra staldene afslørede rystende forhold både, hvad angår dyrevelfærd og brugen af medicin.

Programmet havde fokus på svineavlernes brug af antibiotika, og selv svinebøndernes egen brancheformand blev afsløret i et meget højt forbrug. Dengang ville han ikke lukke 'Operation' X ind i sine stalde, men det vil han nu.

Spillehallernes snyd med skattemidler
Det vakte stor opsigt, da 'Operation X' i to programmer afslørede, hvordan spillehallerne under det statsejede Danske Spil benyttede sort arbejdskraft og svindlede med udlodningsmidler for mange millioner kroner.

Siden er et stort oprydningsarbejde sat i værk, og politikerne har haft travlt med at lappe huller i det utætte system, hvor skattekroner fossede ud i lommerne på smarte spillehalsejere, som opfandt fiktive foreninger og sportsklubber.