Nyt TV 2-initiativ: Støtte og arbejdsro til ekstraordinære filmprojekter

TV 2s fiktionschef, Katrine Vogelsang. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

Under filmfesten i Svendborg uddelte TV 2 i alt 1,3 millioner kroner til manuskriptarbejde til særlige filmprojekter: ”Dansk film trænger til kærlighed og en saltvandsindsprøjtning, og det vil vi gerne være med til at levere”, siger TV 2s fiktionschef.

Tidligere på året igangsatte TV 2 – i samarbejde med FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje – et nyt initiativ, som skulle sikre ekstraordinære filmprojekter fra etablerede talenter en manuskriptudviklings-støtte på op til 650.000 kroner pr. film. Og på årets filmfestival i Svendborg offentliggjorde TV 2s fiktionschef, Katrine Vogelsang, at to udvalgte projekter hver tildeles netop 650.000 kroner til manuskriptarbejdet.

- På denne måde kan vi sætte to ekstraordinære filmprojekter i gang og sikre projekterne arbejdsro til det vigtige manuskriptarbejde. I en tid, hvor dansk film oplever talentflugt til udlandet, bør vi i Danmark vise tillid og give kontant opbakning til nogle særlige projekter fra etablerede talenter. Håbet er også, at vi kan hente talent, der nu er i udlandet, tilbage til filmproduktion i Danmark, siger Katrine Vogelsang og fortsætter:

- Dansk film er vigtig, og film har – som afsluttede fortællinger – stor værdi og kan noget andet end de succesfulde tv-serier, der leverer udvikling gennem en eller flere sæsoner. Vi synes imidlertid, at dansk film er ved at blive lidt træt og har brug for kærlighed og en saltvandsindsprøjtning, og det vil TV 2 gerne være med til at levere.

TV 2 har en lovmæssig forpligtelse til at støtte dansk film, og det nye manuskript-initiativ sættes bl.a. i verden for at sikre seere og brugere bedst muligt udbytte af stationens filmstøtteforpligtelse.

Foruden støtten på 650.000 kroner har de to filmprojekter mulighed for yderligere manuskriptstøtte på 100.000 kroner fra FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje til regionale projekter. De to regionale fonde ønsker med initiativet ikke alene at stimulere originaliteten i dansk film, men også at fremelske historier med større kulturel og geografisk diversitet.

TV 2 og fondene indkalder nye projekter
TV 2 har allerede nu besluttet at gentage manuskript-initiativet for etablerede talenter – igen i samarbejde med de to regionale filmfonde.

- Vi håber, at manuskriptstøtten og den arbejdsro, støtten giver, kan animere vores talenter til at drømme større, end vi plejer i dansk film. Vi går efter det særlige og det ekstraordinære, hvor der tænkes ud over de faste rammer, siger Katrine Vogelsang.

Det ene af de udvalgte filmprojekter er af Henrik Ruben Genz og Bo hr. Hansen, som senest står bag filmen 'Gud taler ud' (billedet). Filmen, som TV 2 har støttet, er en af de tre kandidater i om at blive dansk Oscar-kandidat. (Foto: Martin Dam Kristensen)

De udvalgte er …
Bag det ene projekt står instruktør Henrik Ruben Genz og manuskriptforfatter Bo hr. Hansen, som har baseret deres historie på Erling Jepsens kommende roman, ’Erna i krig’, der udkommer i foråret 2018.

Historien er med deres egne ord en kvindelig dansk ’Forest Gump’s oplevelser under 1. Verdenskrig. Nimbus film er producent på projektet.

Henrik Ruben Genz og Bo hr. Hansen står senest bag filmen ’Gud taler ud’, som netop er udpeget som en af de tre danske film, der er med i kapløbet om at blive den danske Oscar-kandidat.

Detaljer om det andet vinderprojekt og om folkene bag filmprojektet kan først offentliggøres senere på efteråret.

Manuskripterne til de to filmprojekter forventes efter endt manuskriptudvikling at kunne kvalificere til at søge støtte via markedsordningen hos Det Danske Filminstitut. Hvis filmprojekterne opnår den nødvendige produktionsstøtte og godkendelse, vil filmene tidligst kunne ses i biograferne i 2019.