Ny TV 2-serie går tæt på landets hårdeste forbrydere

Livet bag murene i Statsfængslet Østjylland dokumenteres for første gang i reportageserien ”Fangerne”, der har premiere 16. august klokken 20.50 på TV 2.

I reportageserien "Fangerne" dokumenterer TV 2 livet bag de lukkede mure i Statsfængslet Østjylland. (Fotos: Freeport Film / TV 2)


De sidder inde for vold, røveri, narkohandel og drab. De har alle en historie og et liv, der på den ene eller anden måde skal fortsætte. Men hvordan overlever man at sidde i fængsel blandt de farligste fanger i landet?

For første gang har Statsfængslet Østjylland lukket dørene op for offentligheden, så vi kan se og høre, hvordan livet bag murene foregår blandt de over 200 fanger fordelt på fem afdelinger i Danmarks mest sikrede og moderne, lukkede fængsel.

Det er to videojournalister fra produktionsselskabet Freeport Film, der har haft fri adgang til det lukkede fængsel og folkene bag murene. I fire måneder har de fulgt nogle af Danmarks hårdeste kriminelle i Statsfængslet Østjylland, der tæller over 200 fanger fordelt på fem afdelinger - overvåget af 200 kameraer og 255 ansatte. I otte programmer hører vi tankevækkende historier fortalt af de indsatte i Danmarks mest sikrede lukkede fængsel.

- ”Fangerne” giver et sjældent indblik i, hvad det vil sige at være i fængsel. De indsatte fortæller åbent om deres tanker, håb og drømme. Om fortrydelse, bitterhed og had. Og så kan vi som seere selv bedømme, om livet i fængslet er godt eller skidt. Forbrydelse og straf er blandt de mest debatterede emner og skal også til politisk debat i efteråret. Med ”Fangerne” vil vi gerne give et indblik i den verden, som mange har en mening om, men som de færreste kender indefra, siger dokumentarredaktør på TV 2, Lasse Bjerre.


Et liv bag murene
Hver dag har sit drama i Statsfængslet Østjylland - enten når alarmen går på grund af uro eller overfald, eller når hashhundene og personalet visiterer fangernes celler i jagten på våben og stoffer.

For de fleste er livet i fængslet hårdt og ubarmhjertigt. De stærke fanger tager voldelige opgør med hinanden, og det fører ind i mellem til knivstikkerier og overfald. Og midt i kampene kommer både andre indsatte og personalet i klemme. Fængslet har også sit eget hierarki blandt fangerne, hvor det gælder om ikke at havne nederst i magtstrukturen.

Når familien skal passes
I første program møder vi blandt andre Tommy, der forsøger at være både ægtemand og far for sin familie, men med en dom på ti år er det sin sag at få familielivet til at fungere – især når de korte besøg af hans kone Tine og deres to små børn er henlagt til fængslets gård.

I løbet af programserien fortæller 18 indsatte om deres liv bag fængslets meterhøje mure.

”Fangerne” har premiere på TV 2 torsdag 16. august klokken 20.50.