Dokumentar: ’Afvist af Danmark’

Dokumentaren følger blandt andre 13-årige Aphinya, der er blevet 'Afvist af Danmark'. (Foto: Marie Lærke Wedel / TV 2)

De senere år er en række børn kommet i klemme i den danske udlændingelov. TV 2 har fulgt to familier for at vise, hvilke konsekvenser den danske udlændingelovgivning har haft for dem.

Det kan have konsekvenser for ens familie, hvis man som dansker vælger en ægtefælle, der ikke er EU-borger. For som flere sager i medierne i den seneste tid har vist, er en række børn kommet i klemme i den danske udlændingelovgivning. 

Lovgivningen har medført, at flere børn og forældre enten er blevet splittet eller har set sig nødsaget til at forlade Danmark, hvis de vil blive sammen.  

I dokumentaren ’Afvist af Danmark’, der sendes på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 13. december, har TV 2 i det seneste halve år fulgt to familier, for hvem Danmarks udlændingelovgivning har haft store konsekvenser.

Fra dokumentaren 'Afvist af Danmark': Den thailandske pige Aphinya fik i november 2017 afslag på familiesammenføring med sin mor i Danmark. (Foto: TV 2)

Den 13-årige thailandske pige Aphinya fik i november 2017 afslag på familiesammenføring med sin mor i Danmark. Moren har været gift med danske Heini Andersen i seks år. Aphinya kom her til landet i marts 2017 og søgte om familiesammenføring. 

Udlændingestyrelsen mente ikke, at der var grundlag for en vellykket integration. Familien ankede sagen til Udlændingenævnet, og mens klagesagen blev behandlet, kunne Aphinya opholde sig i Danmark på processuelt ophold og derfor fortsætte på Farsø skole.

I dokumentaren følger vi familien frem til den endelige afgørelse, hvor Aphinya får afslag på sin ansøgning om familiesammenføring og derfor skal rejse ud af landet inden syv dage. 

Den danske nødhjælpsarbejder Liane har været gift med Ben fra Ghana i mere end otte år, men han må ikke flytte med Liane og deres fælles børn til Danmark. (Foto: Marie Lærke Wedel / TV 2)

Tilbage til Danmark efter ti år som nødhjælpsarbejder
Sideløbende følger vi Liane fra Brønderslev, som i november 2017 vendte hjem til Danmark efter ti år i Ghana som nødhjælpsarbejder. Med sig har hun sine to børn, Alfred på fem og Wilma på to. Hendes mand, Ben, der er børnenes far, og som hun har været gift med i otte år, er dog ikke med.

Han kan ikke få familiesammenføring, da familiens samlede tilknytning til Danmark er mindre end til Ghana. Deres børn lever derfor i uvished om, hvorvidt de får lov til at bo sammen med deres far i Danmark. 

- I ’Afvist af Danmark’ beskriver vi konsekvenserne af den danske udlændingelovgivning indefra og viser, hvordan to familier oplever det, når deres ønske om et liv sammen bliver umuliggjort eller forhalet af regler, som de kæmper for at leve op til. Dokumentaren er samtidig aktuel i forbindelse med debatten om, at lovgivning rammer skævt og går ud over de forkerte, siger TV 2-redaktør Nikolaj Daugberg. 

’Afvist af Danmark’ vises på TV 2 torsdag 13. december klokken 20.35 og kan streames på TV 2 PLAY fra torsdag morgen.

Se trailer for 'Afvist af Danmark' herunder.