TV 2 viser den prisvindende ’The Cave’

Fra dokumentaren 'The Cave', som er nomineret i fire Emmy Award-kategorier ved prisuddelingen søndag aften amerikansk tid. TV 2 viser den prisvindende dokumentar søndag 20. september klokken 22.10. (Foto: Camera Film / TV 2)

Fra dokumentaren 'The Cave', som er nomineret i fire Emmy Award-kategorier ved prisuddelingen søndag aften amerikansk tid. TV 2 viser den prisvindende dokumentar søndag 20. september klokken 22.10. (Foto: Camera Film / TV 2)

’The Cave’ er den første Oscar-nominerede dokumentar fra TV 2, som prioriterer store og debatskabende dokumentarprogrammer. Søndag sender TV 2 dokumentaren, der både har vundet Robertpris og Emmy Award, og som handler om en gruppe modige kvinder i et underjordisk hospital i Syrien.

Den første Oscar-nominerede TV 2-dokumentar nogensinde, den dansk-syriske ’The Cave’, vises søndag 20. september på TV 2. Det sker i det samme døgn, hvor dokumentaren er nomineret til i alt fire Emmy Award-priser ved uddelingen i USA natten mellem lørdag og søndag.

Faktisk er de første Emmy-vindere offentliggjort, og derfor står det allerede nu klart, at ’The Cave’ – flere dage inden weekendens prisuddeling i USA – henter mindst én Emmy-statuette. Prisen tilfalder filmens tre fotografer, Muhammed Khair Al Shami, Ammar Sulaiman og Mohammed Eyas, som modtager prisen i kategorien ’Outstanding Cinematography for a Nonfiction Program”.

’The Cave’ er instrueret af den syriske instruktør Feras Fayyad og produceret af Danish Documentary. Dokumentaren handler om en gruppe modige kvinder i et underjordisk hospital i Syrien, der kæmper imod alle odds og redder liv. Feras Fayyad har tidligere været Oscar-nomineret for dokumentaren ’Last Men in Aleppo’.

- Fra det øjeblik, vi så de første rå sekvenser fra ’The Cave’, var vi klar over, at det ville blive en exceptionel og vigtig film, og vi glæder os til at kunne præsentere den prisvindende dokumentar for danskerne søndag aften, siger TV 2-redaktør Nikolaj Daugberg.

'The Cave' kan også ses på TV 2 PLAY, og det er muligt allerede fra lørdag 19. september.

Yderligere tre nomineringer

Foruden til dokumentarens fotografer er der Emmy-nomineringer til instruktøren Feras Fayyad i kategorien ’Outstanding Directing For A Documentary/Nonfiction Program’, til forfatterne Feras Fayyad og Alisar Hasan i ’Outstanding Writing For A Nonfiction Program’ samt til filmens to danske producenter, Kirstine Barfod og Sigrid Dyekjær, i kategorien ’Exceptional Merit In Documentary Filmmaking’.

Dermed er der nomineringer til både de bærende danske og syriske kræfter i filmen.

I begyndelsen af 2020 blev ’The Cave’ hædret med Robertprisen for bedste dokumentar, og i februar var ’The Cave’ nomineret til en Osar..

’The Cave’ er produceret med støtte fra blandt andet National Geographic, TV 2 DANMARK, Det Danske Filminstitut og International Media Support.

Et portræt af mod, modstandskraft og kvindelig solidaritet
’The Cave’ er en gribende historie om krigen i Syrien og om ofre og dilemmaer. For de civile, som er fanget i den belejrede bydel Al-Ghouta, er det muligt at finde håb og sikkerhed i det underjordiske hospital, kaldet The Cave.

Her arbejder den ledende børnelæge Dr. Amani Ballour og hendes kollegaer Samaher og Dr. Alaa, som under jorden har sikret sig retten til at arbejde på lige vilkår med deres mandlige kollegaer, hvilket ville være utænkeligt i den herskende patriarkalske kultur over jorden.

Dokumentaren følger kvinderne, når de kæmper med daglige bombardementer, konstant i underskud af forsyninger og med en overhængende trussel om kemiske angreb. Og dermed er ’The Cave’ et portræt af mod, modstandskraft og ikke mindst af kvindelig solidaritet.

Systematiske angreb på hospitaler

Feras Fayyads tanker om den nye dokumentar opstod, mens han filmede ’Last Men in Aleppo’, hvor han gennem et par år holdt øje med de militære angreb på hospitaler.

Hospitalspersonale og patienter blev dræbt, og de systematiske angreb på hospitalerne blev brugt som hævn, intimidering og som en metode til at skabe kaos og tvinge civile til at flygte. Det blev umuligt for sundhedssektoren at eksistere over jorden, så man begyndte at bygge underjordiske hospitaler.

- Jeg begyndte at besøge nogle af disse hospitaler, og det var overvældende at være vidne til den store menneskelige opfindsomhed, som eksisterede. De underjordiske hospitaler blev befolkningens eneste håb for at overleve og for at modtage behandlinger. Og så skabte de et sted, hvor mænd og kvinder kunne arbejde side om side. Faktisk er disse små underjordiske rum nok de eneste, hvor kvinderne kan få lov at arbejde, fortæller Feras Fayyad og fortsætter:

- I The Cave var jeg vidne til, at kvindelige læger og sygeplejersker kæmper for deres rettigheder i den patriarkalske kultur, de er omgivet af. Disse kvinder er virkelig en inspiration for mig, og jeg tror på, at de med denne film også vil inspirere resten af verden – ved at medvirke til at bryde den tavshed, som hersker i verden udenfor. Hvis tavsheden om den brutalitet, som eksisterer, ikke bliver brudt, og hvis der ikke bliver iværksat nogle indgreb mod krigsforbrydelser, så er der et helt universelt problem i vores rettigheder til frihed, lov og retfærdighed.

’The Cave’ sendes på TV 2 søndag 20. september klokken 22.10 - og på TV 2 PLAY allerede fra lørdag 19. september.

Seneste nyt

22. juli 2021

TV 2 dækker U21-landsholdets vej til EM i 2023

Link til TV 2 dækker U21-landsholdets vej til EM i 2023
13. juli 2021

Camilla Martin til TV 2 SPORT

Link til Camilla Martin til TV 2 SPORT
01. juli 2021

Nu åbner TV 2 PLAY døren for Paramount+

Link til Nu åbner TV 2 PLAY døren for Paramount+

Billede {0} af {1}