En dramaserie om dem, som på samfundets vegne træder til, når det værst tænkelige sker

Fra 'Efterforskningen': Søren Malling spiller rollen som efterforskningsleder Jens Møller. Serien er i øvrigt blevet til i tæt samarbejde med Jens Møller, Kim Walls forældre og specialanklager Jakob Buch-Jepsen. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)

Fra 'Efterforskningen': Søren Malling spiller rollen som efterforskningsleder Jens Møller. Serien er i øvrigt blevet til i tæt samarbejde med Jens Møller, Kim Walls forældre og specialanklager Jakob Buch-Jepsen. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)

I dag, mandag, har TV 2 premiere på serien ’Efterforskningen’ om opklaringen af ubådssagen – skabt af den Oscar-nominerede manuskriptforfatter og instruktør Tobias Lindholm. ’Efterforskningen er en serie om helte – og i den fortælling hører gerningsmanden ikke hjemme, skriver TV 2s fiktionschef Katrine Vogelsang i dette debatindlæg om dramaserien.

Jeg starter med en hurtig forventningsafstemning over for de danskere, der har hørt om TV 2-serien ’Efterforskningen’, og som er i tvivl om, ”hvad det mon er”. Serien handler om efterforskningen af ubådssagen og opklaringen af drabet på journalisten Kim Wall, og den er skabt af den Oscar-nominerede manuskriptforfatter og instruktør Tobias Lindholm i samarbejde med daværende drabschef Jens Møller, daværende specialanklager Jakob Buch-Jepsen og Kim Walls forældre, Ingrid og Joachim Wall.

Og lad mig straks slå fast: Serien bringer ikke seerne med ned i ubåden, og TV 2s serie er langt fra uhyggelig og voldsom. ’Efterforskningen’ viser ikke på noget tidspunkt gerningsmanden, for 'Efterforskningen' er en serie om helte, og her hører gerningsmanden ikke hjemme.

TV 2s serie handler om det ypperlige politiarbejde, som blev udført under meget vanskelige forhold i en ekstraordinær sag. Politifolk, dykkere, retsmedicinere og en række andre ildsjæle sørgede for, at sagen blev opklaret, og retfærdigheden skete fyldest. ’Efterforskningen’ handler også om de forældre, som mistede deres datter, og som har formået – trods dyb sorg – ikke at miste livet. Samtidig fortæller serien om Kim Walls journalistiske virke og hendes ånd – og om det store tomrum, hun efterlod.

I 'Efterforskningen' medvirker en lang række af de personer, som i den virkelige ubådssag udførte et kæmpestort arbejde for at komme i mål med opklaringen. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)

I 'Efterforskningen' medvirker en lang række af de personer, som i den virkelige ubådssag udførte et kæmpestort arbejde for at komme i mål med opklaringen. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)

Mødte op til pitch med paraderne oppe

Personligt bryder jeg mig ikke om at se ting, der er uhyggelige, og jeg er hverken fascineret eller optaget af ubehagelige sager. Derfor var det meget specielt for mig at blive inviteret til pitch hos et produktionsselskab på en serie, der var baseret på opklaringen af ubådssagen. Jeg var fuld af væmmelse over den sag, jeg havde fulgt løseligt i pressen, og jeg mødte frem med alle parader oppe.

I løbet af halvanden time blev jeg præsenteret for Tobias Lindholms vision om ’Efterforskningen’. Og den vision var milevidt fra det, jeg ikke kunne lide.

Vi er vant til, at tv-krimier leder efter et bæst og fokuserer på anatomiens onde, men den interesse har Tobias Lindholm slet ikke. I ’Efterforskningen’ er han optaget af den helt særlige relation, som opstod under efterforskningsarbejdet mellem Jens Møller og Ingrid og Joachim Wall – og af det at miste. Og Lindholm er optaget af det helt ekstraordinære opklaringsarbejde, som blev gennemført hos Københavns Politi.

Kendt for at være kompromisløs, når det handler om det faktuelle

Tobias Lindholm fik ideen til ’Efterforskningen’ i et møde med Jens Møller, der var efterforskningsleder i ubådssagen. Her fik Tobias Lindholm blik for det kæmpe apparat af stædige, hårdtarbejdende og kompetente mennesker, som træder sammen i en så kompliceret sag.
Tobias Lindholm er kendt for at være kompromisløs, når det handler om det faktuelle. Det oplever vi også i ’Efterforskningen’. I tv-serien er der ingen efterforskningsmæssige tiltag, som ikke er plukket ud af virkeligheden. Serien er minutiøst bygget på det virkelige efterforskningsarbejde, og rækkefølgen og datoerne for begivenhederne i serien er også tro mod virkeligheden. Akkurat som Tobias Lindholm har haft fokus på virkeligheden i sine roste og prisbelønnede film ’R’, ’Krigen’ og ’Kapringen’.

I ’Efterforskningen’ står Tobias Lindholm på skuldrene af det store arbejde, som virkelighedens Jens Møller, specialanklager Jakob Buch-Jepsen, dykkere og retsmedicinere klarer for os andre i ekstreme situationer. Og han gør det i tæt samarbejde med Jens Møller og med Ingrid og Joachim Wall. Uden forældrenes opbakning til projektet havde der ikke været nogen tv-serie på TV 2.

Pilou Asbæk i rollen som specialanklager Jakob Buch-Jepsen. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)

Pilou Asbæk i rollen som specialanklager Jakob Buch-Jepsen. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)

Om mennesker, der investerer sig selv for sandheden

’Efterforskningen’ er en vigtig historie at fortælle for en public service-station som TV 2. Her får du en dramaserie om dem, som på samfundets vegne træder til, når det værst tænkelige sker. Seriens persongalleri er de mennesker, der – på vegne af os alle sammen – investerer sig selv for sandheden, for retfærdigheden og for fællesskabet. Det, synes vi, er en både interessant og væsentlig historie at fortælle.

’Efterforskningen’ rydder op i skrøner og er samtidig en vigtig fortælling om et system og et samfund, der virker, og om mennesker, der træder til, når andre er i nød. Tobias Lindholm har lavet en serie om helte, og han har lavet en serie om venskab mellem mennesker. Og vi synes – akkurat som Ingrid og Joachim Wall – at det er på tide at hylde Jens Møller og hans efterforskere for deres arbejde.

Kommer helt i mål

Selv om jeg var stærkt begejstret for Tobias Lindholms vision, da jeg fik den præsenteret for halvandet år siden, var min bekymring ikke væk. For ville det lykkes for Tobias Lindholm at komme i mål med den store og vanskelige opgave, han havde sat sig for?

I dag kender jeg svaret – og det er ja. Tobias Lindholm er kommet helt i mål med en vigtig historie for os som samfund og fællesskab. Og dén historie er jeg stolt over at være med til at bringe ud til danskerne.

--------

Læs mere om serien her
Premiere på TV 2s nye tv-serie 'Efterforskningen'
Stærkt cast til TV 2 nye fiktionsserie 'Efterforskningen'

Seneste nyt

02. december 2021

TV 2 PLAY har succes med børneuniverset Oiii

Link til TV 2 PLAY har succes med børneuniverset Oiii
02. december 2021

PLAY-rekord til TV 2s julekalender-premiere

Link til PLAY-rekord til TV 2s julekalender-premiere
01. december 2021

- Vores nye virkelighed startede 26. august 2020, og vi har knoklet for en bedre kultur lige siden

Link til - Vores nye virkelighed startede 26. august 2020, og vi har knoklet for en bedre kultur lige siden

Billede {0} af {1}