
Fra 'Plejehjemmene bag facaden', der har skabt kolossal debat om ældreplejen i Danmark, og som indtil videre har givet anledning til flere end 4.800 artikler, læserbreve, kronikker, avisledere mv. (Foto: TV 2)
’Plejehjemmene bag facaden’ har ført til omfattende debat om ældreplejen i Danmark, og politiske initiativer er på vej. Også andre af TV 2s nyere dokumentarer har skabt stor folkelig og politisk debat, og det glæder faktachef Thomas Breinholt.
TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ har skabt en kolossal debat om forholdene i ældreplejen. Og sommerens dokumentar er langt fra den eneste af TV 2s nyere dokumentarer, som har givet anledning til væsentlig samfundsdebat og politiske udspil.
- På TV 2 ønsker vi med vores dokumentarer at sætte fokus på alt det, vi deler. Især de dele af vores samfund, der ikke fungerer så godt, som man som borger kan ønske sig det. Derfor er det også et vigtigt mål for vores dokumentarer, at de fører til både folkelig og politisk debat. Jeg glæder mig over, at det er lykkedes med flere af vores dokumentarer, siger TV 2s faktachef, Thomas Breinholt.
Han lover, at TV 2 også i de kommende uger og måneder kommer til at sende danske dokumentarer, der vil give anledning til debat om samfundsvæsentlige forhold.
Fra 'Hvor er politiet?', der blev sendt i slutningen af 2018, og som skabte stor debat om politiets tilstedeværelse - eller mangel på samme - i forbindelse med borgernære politiopgaver. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)
For halvandet år siden sendte TV 2 dokumentarserien ’Hvor er politiet’?, der dokumenterede, at politiet ikke længere løser de opgaver, man som borger kan forvente. TV 2 viste også, at nærpolitistationerne i mange områder er lukket eller kun har meget begrænsede åbningstider. Flere betjente stillede sig frem i dokumentarerne med kritik af politireformen fra 2007, der centraliserede politiets arbejde.
Forleden fremsatte regeringen sit forslag til et nyt politiforlig, der blandt andet skal genindføre nærpolitiet 20 forskellige steder i landet og øge trygheden for borgerne. Regeringens forslag skal nu forhandles mellem partierne, som er kommet med de første udmeldinger.
- At vi næsten totalt afskaffede landbetjentene, det var nok ikke den bedste ide, sagde Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen forleden til P1 Morgen om politireformen.
Fra 'Daginstitutioner bag facaden', der blev sendt på TV 2 i folketingsvalgkampen i 2019, og som skabte massiv debat om forholdene for børn i danske daginstitutioner. TV 2 fulgte senere op med programmerne 'Eksperimentet med vores børn'. (Foto: Dokumentarkompagniet / TV 2)
I folketingsvalgkampen i sommeren 2019 sendte TV 2 dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’, der dokumenterede forholdene for børnene i to københavnske daginstitutioner. Dokumentaren er netop blevet nomineret til Publicistprisen.
- Efterfølgende sendte TV 2 opfølgningen ’Eksperimentet med vores børn’. Begge programmer viste, at vores mindre børn ikke får den omsorg, der er brug for i mange daginstitutioner – men at øgede normeringer kan ændre situationen, siger Thomas Breinholt.
Dokumentarerne førte til stærke politiske reaktioner med krav om indførelse af minimumsnormeringer, der derfor indgik i det efterfølgende forståelsespapir mellem S-regeringen og dens støttepartier. Med et mål om maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.
TV 2s faktachef, Thomas Breinholt. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)
For fire uger siden sendte TV 2 så – efter et længerevarende og dramatisk forløb med fogedforbud begæret af Aarhus Kommune – dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’, som har bragt debatten om ældreplejen til nye højder. En analyse, som databasen Infomedia har lavet for TV 2, viser, at der over de seneste måneder har været flere end 4.800 artikler og debatindlæg om ældreplejen og om ældres forhold på plejehjem på baggrund af TV 2s dokumentar og mediernes nyhedsdækning.
Til sammenligning var der cirka 3.700 artikler og debatindlæg i forbindelse med de prisbelønnede TV 2-dokumentarer ’Moskeerne bag sløret’ i 2016, som dengang var de mest debatskabende dokumentarprogrammer i flere år.
- Afsløringen af den umenneskelige og uværdige behandling af plejehjemsbeboerne Else og Niels har ført til et hav af læserbreve, kronikker og avisledere og har givet skarpe politiske reaktioner. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) var rystet og har indkaldt til et ældre-topmøde. Søren Pape (K) har netop fremlagt fem pejlemærker for konservativ politik, hvori det blandt andet indgår at sikre øget omsorg til syge og ældre. Jakob Ellemann-Jensen (V) har besøgt Elses barnebarn Charlotte Ahm og mener, at optagelserne viser ”et grundlæggende brud på den samfundskontrakt, vi indgår”. Også han bebuder ændringer, siger Thomas Breinholt.
Erik Solbakke blev dømt for Hafnia-branden og drabet på en ung pige på Fanø, men var han virkelig Danmarks største massemorder? I TV 2-dokumentarserien 'Tilståelsen' rejste eksperter alvorlig tvivl om kvaliteten af politiets afhøringer og arbejde. (Foto: Koncern TV / TV 2)
Frem mod sommerferien viste TV 2 dokumentarserien ’Tilståelsen’, der satte alvorlige spørgsmålstegn ved, om Danmarkshistoriens største massemorder overhovedet var skyldig i Hafnia-branden og mordet på Fanø – eller om der var tale om et justitsmord på den dømte udviklingshæmmede, Erik Solbakke.
Flere eksperter i dokumentaren mente, at vi her står med den måske største danske retsskandale i nyere tid. Et væsentligt klagepunkt er, at afhøringerne af Solbakke ikke blev optaget, men alene blev refereret af efterforskningslederen.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) blev som følge af dokumentaren indkaldt til samråd i Folketinget 25. juni og blev bl.a. spurgt, hvorfor politiet stadig ikke – på trods af tidligere anbefalinger – rutinemæssigt gør brug af lyd- og videooptagelser ved afhøringer.
Det fandt ministeren også ”ærgerligt”, og han har på baggrund af sagen bedt Rigspolitiet og Rigsadvokaten om at lave en plan for at indføre optagelser: ”Jeg vil gerne have, at vi kommer derhen, hvor udgangspunktet er, at politiets afhøringer SKAL optages – altså at vi vender udgangspunktet fra det, det er i dag, til et fremtidigt udgangspunkt om, at afhøringer SKAL optages”, sagde han på samrådet.
En af kritikerne i ’Tilståelsen’, advokat Mette Grith Stage, har på vegne af den dømte Erik Solbakkes pårørende bedt om at få sagen genoptaget af Den Særlige Klageret. 11 kasser med politimateriale er blevet sendt afsted, og Klageretten overvejer p.t., om sagen skal genoptages.
- At vi kan skabe disse nødvendige debatter, skyldes de mange dygtige journalister, redaktører, klippere og fotografer hos TV 2 og i danske produktionsselskaber. De er med til at give vores dokumentarer den tyngde, der er nødvendig for at sætte fokus på vigtige samfundsproblemer. Det er en af vores vigtigste opgaver, siger Thomas Breinholt.