Ny dokumentarserie fra TV 2: ’Mysteriet om Pedal-Ove’

Dokumentarserien 'Mysteriet om Pedal-Ove' har premiere torsdag 14. november på TV 2 og TV 2 PLAY. (Fotos: Kristian Friis / Dokumentarkompagniet / TV 2)

Dokumentarserien 'Mysteriet om Pedal-Ove' har premiere torsdag 14. november på TV 2 og TV 2 PLAY. (Fotos: Kristian Friis / Dokumentarkompagniet / TV 2)

TV 2 sætter fokus på den historiske drabssag om Pedal-Ove i en ny dokumentarserie, der får premiere torsdag 14. november på TV 2 og TV 2 PLAY. Og TV 2 undersøger, om der er noget i politiets, domstolenes eller mediernes håndtering, vi kan lære af i dag.

12. december 1981 forsvinder den 30-årige Brita Hansen sporløst i Frederikshavn. Først syv måneder senere bliver hendes lig fundet i havnen. Hun er blevet kværket, og hendes mand, fritidsmusikeren Ove Hansen – også kaldet 'Pedal-Ove' – bliver anholdt og sigtet for drabet.

Sagen om Pedal-Ove er en af de mest omtalte og omdiskuterede drabssager i nyere danmarkshistorie. Den er også et stykke pressehistorie, hvor journalister afslører et justitsmord. Pedal-Ove blev dømt for drabet og ti år senere frikendt.

Nu sætter TV 2 fokus på den historiske drabssag i en ny dokumentarserie. Journalist Michael Teschl modtager for to år siden et anonymt brev, som sætter ham i gang med at undersøge, hvad der skete tilbage i 1981, og hvordan sagen kunne blive genoptaget med frifindelse i 1992.

I programmerne gennemgår han hele den komplicerede sag og finder nye oplysninger, som i dag sætter væsentlige dele af sagen i et nyt lys. Er der noget i politiets, domstolenes eller mediernes håndtering, vi kan lære af i dag?

Journalist Michael Teschl (tv.) sammen med Ove Hansen i forbindelse med et af udsendelsens interviews.

Nye vidner står frem
Ove Hansen bliver i 1982 i Vestre Landsret og i Højesteret idømt 12 års fængsel for drabet på sin kone, Brita Hansen. Efter at Ove Hansen har udstået sin straf, får hans advokat genoptaget sagen. Det sker efter to DR-dokumentarer, hvor nye vidner og oplysninger rejser tvivl om Ove Hansen som gerningsmanden. Politi og anklagemyndighed bliver kritiseret på landsdækkende fjernsyn for at være inkompetente, manipulerende og løgnagtige.

I 1992 frikendes Ove Hansen for drabet på sin kone. I præcis den samme retssal, hvor han ti år tidligere blev kendt skyldig. Sagen bliver derefter kendt som danmarkshistoriens største justitsmord.

Men hvordan kunne det ske i et retssystem som det danske? Hvordan kunne DR præsentere nye vidner, som politiet, trods en årelang efterforskning, ikke kendte til? Talte vidnerne sandt? Gjorde Ove Hansen?

Pedal-Ove fotograferet på havnen i Frederikshavn.

Alibi undermineret
Ove Hansen bor stadig i Frederikshavn, og han vil gerne tale med journalist Michael Teschl om den skæbnesvangre sag. Michael Teschl får adgang til alle sagens akter og en række centrale vidneudsagn fra dengang. Ove Hansen står frem, fordi, siger han, at der stadig er mange i Frederikshavn, der tror, at han er morderen.

I interviews med Michael Teschl kommer Ove Hansen med indrømmelser, der underminerer hans alibi for drabet på Brita Hansen. For første gang erkender Ove nu, at han ikke var sammen med sin søn i det tidsrum, hvor Brita forsvandt. En oplysning, som han ellers har fastholdt over for politi og i retssagerne.

Det betyder, at Ove ikke har det alibi, som de to nye vidner i DR’s dokumentarprogrammer ellers gav ham. Vidnerne siger begge, at de så Ove sammen med sønnen.

Ove Hansens søn, Mads (tv.), fotograferet sammen med Ove på deres virksomhed i Frederikshavn.

Erstatning på 5,4 mio. kr.
De to nye vidneudsagn fra DR’s dokumentarprogrammer var medvirkende til, at Ove Hansen fik sin sag genoptaget i Den Særlige Klageret. Ove Hansens indrømmelse over for Michael Teschl gør, at de to vidner ikke kan have set det, de siger, de har set. Genoptagelsen af sagen fik Ove Hansen frikendt. Han fik tildelt en erstatning på 5,4 millioner kroner.

Michael Teschl opsøger i 'Mysteriet om Pedal-Ove' en række af de personer, som var tæt på sagen. Han møder blandt andre den tidligere taxachauffør Jane Nielsen, som stod frem hos DR Dokumentar og gav Ove et alibi. Hun rejser i dag tvivl om værdien af sine udtalelser dengang og bidrager dermed til mystikken om Pedal-Ove.

'Mysteriet om Pedal-Ove' har premiere torsdag 14. november klokken 20.00 på TV 2 – og fra om morgenen på TV 2 PLAY.

Læs også:
Pedal-Ove blev frikendt i spektakulær drabssag - nu rejser ny tv-dokumentar tvivl om hans alibi

Billede {0} af {1}