Dokumentar: ’Snyd eller borrelia’

Tabitha har fået den dødelige diagnose ALS af de danske læger, mens tyske læger er overbeviste om, at hun lider af en borrelia-infektion, som hun er i behandling for. (Foto: TV 2).

Tabitha har fået den dødelige diagnose ALS af de danske læger, mens tyske læger er overbeviste om, at hun lider af en borrelia-infektion, som hun er i behandling for. (Foto: TV 2).

28. september 2016;
Af: TV 2 Kommunikation

Masser af danskere har fået diagnosen borrelia af læger i udlandet og bruger formuer på behandling.

Hundredevis af danskere har de seneste år fået den diagnose af private læger i udlandet, at de er inficeret med borrelia. Blodprøverne og behandlingerne løber hurtigt op i mange tusinde kroner, og lægerne udskriver ofte flere måneder lange antibiotika-kure til patienterne.

To tyske laboratorier i Augsburg er helt centrale for denne strøm af patienter til udlandet, og de har analyseret over tusind danskeres blod for borrelia og andre infektioner.

Raske får samme diagnose
TV 2 Dokumentar har sendt blodprøver fra fem raske personer til de to tyske laboratorier. Testpersonerne er blandt andre TV 2-værterne Cecilie Beck, Poul Erik Skammelsen, Mikael Kamber og Janni Pedersen. Alle fem raske personer ender med at få diagnosen borrelia.

Resultatet kan man se i dokumentaren 'Snyd eller borrelia' på TV 2 og TV 2 PLAY torsdag 29. september kl. 20.00.

Mistro mod danske læger
Behandlingen af borrelia hos tyske privatlæger er ofte blevet beskrevet i aviser og tv og som regel med lovprisning fra patienterne. Dagbladet Information har kaldt borrelia for sundhedssektorens største kulturkamp, fordi en stor gruppe af patienter nærer en dyb mistro mod danske lægers evner til at diagnosticere og behandle borrelia.

Patienterne har ofte symptomer, der passer med en borrelia-infektion, men som også kan have mange andre årsager. Ofte har de konstateret et flåtbid, som de forbinder med deres gener eller lidelser. De fleste er blevet testet negative for borrelia med den officielt anerkendte antistof-test.

Danske læger kontra tyske
Netop den officielle anti-stof-test - kaldet ELISA-testen - er genstand for stor debat. Private læger fra både USA og Europa kritiserer antistof-testen for ikke at være præcis nok og for netop at overse mange inficerede patienter.

Danske læger siger samstemmende, at antistof-testen er den bedste test, der findes til diagnosticere borrelia i en blodprøve, men at den først er effektiv, når patienten har haft infektionen i over otte uger.

Lægerne fra de private, tyske laboratorier siger derimod, at antistof-testen ikke er til at stole på, og at den vil overse mange patienter, der lider af en såkaldt kronisk borrelia-infektion. Laboratoriernes egne testmetoder er ifølge de tyske læger langt mere præcise.

Børge blev diagnosticeret med en borrelia-infektion af udenlandske læger og blev gennem længere tid behandlet med antibiotika. (Foto: TV 2).

Anbefaler en anden test
De tyske laboratorier anbefaler patienter at bestille testen kaldet ELISPOT, hvis man vil vide, om man har en borrelia-infektion. Og det er netop den test, som finder, at fire raske TV 2-medarbejdere er inficerede med borrelia og bør få behandling.

Den femte testperson er Poul Erik Skammelsen. Han er negativ i ELISPOT-testen, men en anden test erklærer, at han alligevel kan være inficeret med borrelia, og da han søger hjælp hos den læge, som laboratoriet anbefaler, ender Poul Erik Skammelsen med diagnosen borrelia-infektion. Også selv om han – i lighed med sine kolleger – er helt rask.

TV 2 Dokumentar har fremlagt resultaterne af disse fem tests for nogle af de patienter, som har brugt op mod 150.000 kroner på borrelia-behandlinger. Blandt disse er en uhelbredeligt og dødeligt syg ALS-patient og en blot tre år gammel pige. Fælles for patienterne er, at de har fået udskrevet flere måneders antibiotika-behandling, og at den behandling kan have forværret deres tilstand.

Vi har også spurgt de tyske læger, hvorfor de vælger at bruge tvivlsomme testmetoder, når de i fem ud af fem tilfælde konkluderer raske personer til at være inficerede med borrelia-bakterier.

Billede {0} af {1}