
TV 2-journalist Michael Bech indlægges akut på et af landets største hospitaler. Her møder han en hverdag, der ryster ham, og han beslutter derfor at filme og dokumentere sit ophold med sin mobiltelefon.
Dokumentaren ’Patienten, der fik nok’ er historien om et flere måneder langt og kaotisk behandlingsforløb, der nu får TV 2 til at stille skarpt på det danske sundhedsvæsen.
Urimelige ventetider, konsultationer på gangene og elendig rengøring er blot nogle af de ting, der møder TV 2-journalisten Michael Bech, da han i januar i år bliver indlagt akut på Hvidovre Hospital med mistanke om galdesten. En indlæggelse, der blev startskuddet på et langt og kaotisk behandlingsforløb, og som endte med, at han befandt sig i en livstruende tilstand.
Hans historie fortælles i dokumentaren ’Patienten, der fik nok’, som vises torsdag 24. september kl. 20.00 på TV 2. Under hele forløbet har Michael Bech filmet sine oplevelser med mobiltelefon for at kunne dokumentere, hvordan tingene foregår. På baggrund af hans journal og optagelserne fra hans indlæggelse er hele hans forløb blevet rekonstrueret i dokumentaren, der er tilrettelagt af TV-2 journalisterne Michael Bech og Kaare Gotfredsen.
- Dokumentaren er lavet i et forsøg på at sætte et overordnet fokus på det danske sundhedssystem, som alle danskere på et eller andet tidspunkt i deres liv stifter bekendtskab med. Vores research viser, at Michael Bechs forløb langt fra er et enkeltstående tilfælde, og vi har en forventning om, at mange danskere vil kunne nikke genkendende til det billede, som dokumentaren viser, fortæller leder af TV 2s dokumentargruppe, Troels Jørgensen.
Se trailer nedenfor.
”Fuldstændig grotesk”
Michael Bechs optagelser afslører flere kritisable, men også direkte ulovlige forhold på Hvidovre hospital. Optagelserne afslører blandt andet, hvordan det tilsyneladende er helt almindelig praksis, at patienterne konsulteres på gangene på Danmarks største mave- tarmafdeling. Det betyder blandt andet, at de skal udlevere personlige og private oplysninger, mens andre patienter overværer det – en situation, som Paraplyorganisationen Danske Patienter betegner som ”fuldstændig grotesk”.
Michael Bech møder også en anden patient, der midt på gangen får overbragt besked om, at han har cancer. Sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet reagerer meget voldsomt, da han ser optagelserne fra gangen:
- Jeg er simpelthen rystet. Som patient ville jeg følge mig intimideret (..). Der er adskillige regler, som man overtræder, når man indretter patientbehandling, som man har gjort her, siger Kent Kristensen i dokumentaren.
Et sygt system?
Dokumentaren er også anledningen til, at TV 2 i hele uge 39 under overskriften ’Et sygt system?’ sætter fokus på det danske sundhedssystem, og både NEWS, TV 2 Nyhederne, tv2.dk, Go’ morgen Danmark og TV 2-regionerne vil følge op på nogle af de problemstillinger, der rejses i dokumentaren. TV 2 har i samme forbindelse opfordret seerne til at dele deres oplevelser med det danske sundhedssystem på 1234@tv2.dk.