Ny dokumentar: Bag dramaet om DONG

TV 2 forsøger at få svar på spørgsmålene, som står tilbage efter statens frasalg af en del af DONG-aktierne.

Morten Spiegelhauer (tv.) interviewer finansminister Bjarne Corydon om statens salg af DONG-aktier. (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2)

I et hektisk forløb i slutningen af januar kulminerede dramaet om DONG. Mens hundredetusinde danskere skrev under i protest, og folk gik på gaden for at råbe politikerne op, blev salget af aktier til Goldman Sachs, ATP og PFA stemt igennem i Folketinget. SF forlod samme dag regeringssamarbejdet og sendte dermed regeringen ud i dens hidtil værste krise.

Men vidste politikerne, hvad de stemte ja til? Og var finansminister Bjarne Corydon egentlig klar over, at han var ved at sælge dele af DONG til selskaber i skattely?

Onsdag 11. juni viser TV 2 programmet 'Bag dramaet om DONG', der forsøger at få svar på nogle af de spørgsmål, som står tilbage. For processen op til salget er blevet beskyldt for at være ekstremt lukket - selv for de politikere, der sad i forligskredsen.

Forligspartiet Dansk Folkeparti valgte at trække sig fra forliget og stemte nej sammen med Enhedslisten. Afsløringen af Goldman Sachs’ brug af skattely en uge før afstemningen i Folketinget satte nemlig for alvor gang i debatten om, hvad det var for en virksomhed, Finansministeriet havde lavet en aftale med.

Skattely og skattehul
TV 2 tager til Luxembourg og kigger nærmere på det Goldman Sachs-kontrollerede selskab, hvis ultimative ejere sidder i skattely-landet Cayman Island og i Delaware.

For samtidig med at Finansministeriet har solgt en del af DONG til et selskab, der opererer med skattely, er Skatteministeriet i øjeblikket i fuld gang i EU med at få lukket netop det skattehul, som Goldman Sachs benytter via Luxembourg.

Ikke stor lyst til at medvirke
Her fire måneder efter salget har hverken Venstre, de radikale, de konservative eller Liberal Alliance lyst til at medvirke i programmet og fortælle om, hvorfor de valgte at stemme ja til den omstridte aftale. Heller ikke DONG Energy, som staten stadig har aktiemajoriteten i, har ønsket at deltage. Ligesom den udskældte investor Goldman Sachs har takket nej til et interview.

Finansminister Bjarne Corydon ville heller ikke deltage i programmet, men satte i stedet som krav, at han ville medvirke, hvis der ikke blev klippet i interviewet. Derfor bringer TV 2 helt ekstraordinært et interview med ham efter programmet, som vil blive vist i sin helhed. Interviewet ”DONG – Corydon i ilden” vises på TV 2 onsdag 11. juni efter DONG-dokumentaren.

Vært på programmet er Morten Spiegelhauer, og med dette særlige program om DONG-sagen markerer TV 2, at Morten Spiegelhauer fremover vil være vært på både 'Operation X' og andre dokumentarprogrammer.

 

 

 

Læs flere nyheder

Seneste nyt

Anna (Molly Egelind).
03. juli 2020

TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn

Link til TV 2-sommeren står (også) i fiktionens tegn
André Babikian som Flemming Torp, Laura Drasbæk som Marianne Sommerdahl og Peter Mygind som Dan Sommerdahl.
03. juli 2020

'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør

Link til 'Sommerdahl' er tilbage i Helsingør
03. juli 2020

YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Link til YouSee-kunder kan nu vælge TV 2 PLAY i Bland Selv

Billede {0} af {1}