
TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt fylder 40 år søndag 20. oktober.
Rasmus Tantholdt har siden 2003 været TV 2-korrespondent i konfliktområder, særligt i Mellemøsten, Irak, Afghanistan og Afrika. (Foto: TV 2)
Af udlandschef Jakob Vissing, TV 2
Mens orkanen Sandy for et år siden hærgede østkysten af USA – og de fleste amerikanske medier havde svært ved at komme ud af de trygge tv-studier – dukkede Rasmus Tantholdt LIVE frem på tv-skærmen fra Seaside Heights i New Jersey. Som en af de første på stedet kunne TV 2s korrespondent vise billeder og tale med ofre fra orkanens værst ramte område før alle andre - og understregede endnu en gang styrken ved at være på stedet frem for at analysere på distancen.
Rasmus Tantholdt evner nemlig, ofte under svære sikkerhedsmæssige og logistisk vanskelige vilkår, at skaffe øjenvidneskildringer fra krigens deltagere og katastrofernes ofre. Samtidig har han en særlig evne til at være i begivenhedernes centrum, mens de sker, rapporterende live – ofte foran store internationale nyhedsmedier. Som fx fra Tripolis befrielse, piraternes højborg, Kairos gader – eller Sandys hærgen.
Rasmus har samtidig forfinet og opdyrket en ny tv-fortælleform, hvor begreber som autenticitet og tilstedeværelse er i centrum. Ofte kendetegnende ved en ramme af levendegjorte øjenvidneskildringer, der suger seeren ind i den fremmede verden og giver forståelse og følelsesmæssig identifikation ud over det sædvanlige.
Modtog Steen Baadsgaard Prisen i 2009
Netop derfor blev Rasmus Tantholdt da også i 2009 tildelt hædersprisen Steen Baadsgaard Prisen, der gives til ”et yngre tv-menneske, der har vist evner ud over det sædvanlige”.
"Samtidig opfylder Rasmus Tantholdt med sin evige evne til fornyelse, sin konstante stræben efter at blive bedre og sit gåpåmod nogle af de væsentligste kriterier for at få prisen. Han personificerer ganske enkelt generationsskiftet for korrespondenter på tv”, lød det blandt andet i priskomiteens motivering.
Rasmus Tantholdt er født 20. oktober 1973 i Aarhus – og er stadig her 40 år efter passioneret AGF-fan. Han blev uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000 – undervejs med praktik på TV/MIDT-VEST og har siden 2000 arbejdet på TV 2|NYHEDERNE.
Rasmus Tantholdt evner, ofte under svære sikkerhedsmæssige og logistisk vanskelige vilkår, at skaffe øjenvidneskildringer fra krigens deltagere og katastrofernes ofre. (Foto: TV 2)
TV 2-korrespondent i konfliktområder
Irak-krigens udbrud fik den unge journalist til at banke nyhedsledelsen på dørene, indtil han blev sendt af sted – og med så stor succes at han siden 2003 har været TV 2-korrespondent i konfliktområder, særligt i Mellemøsten, Irak, Afghanistan og Afrika. I en periode fra 2009 bemandede han sammen med andre korrespondenter TV 2s kontor i Kabul i Afghanistan.
Foruden rapporteringen fra verdens brændpunkter har Rasmus Tantholdt deltaget i produktionen af reportage- og dokumentarserier som ”Bataljonen” fra Irak (fra 2004) og den prisbelønnede ”Felthospitalet” om et dansk hospital i Afghanistan (fra 2010). Senest er Rasmus Tantholdt blevet vært på ”Dags Dato”, hvor han introducerer og præsenterer internationale dokumentarer for TV 2s seere.
Evnen til at undre sig og lysten til at blive udfordret har også sikret Rasmus Tantholdt en række journalistiske scoops. Fx da han som helt ung udsendt i Irak afslørede, at det var ”friendly fire”, der dræbte den danske soldat Preben Pedersen i august 2003. Og ved den store TvFestival i 2012 fik Rasmus Tantholdt prisen for ’bedste nyhedshistorie’ for afsløringen af, at mennesker dør af sult i Somalia, selvom nødhjælpen faktisk befinder sig lige i nærheden.
Rasmus Tantholdt er gift med tv-vært Cecilie Beck. Han er far til sønnen Emil fra sit tidligere ægteskab.