Dyresex på TV 2?

06. april 2011;
Af: TV 2 Kommunikation

Programdirektør Palle Strøm: "Et tv-program kan sætte gang i tanker og debat hos danskerne. Det mener jeg er public service."

Bubber besøger i torsdagens program en kvinde, hvis geder har været ude for overgreb. (Foto: Jakob Johansen / TV 2)


Af programdirektør Palle Strøm, TV 2

Der lander ind imellem nogle voldsomme moralske, etiske og publicistiske spørgsmål på ens bord, når man er programdirektør for Danmarks største tv-station. For nogen tid siden fik jeg spørgsmålet: Kan vi vise et program i serien "Danmark ifølge Bubber", der handler om dyresex - altså om mennesker, der har sex med dyr?

Allerførst ved man ikke, om man skal le eller græde. Det føles så ekstremt, så afskyeligt og måske også så sensationssøgende, at det på ingen måde kan komme på tale at vise et sådant program på TV 2.

Det er kun, indtil man ser programmet og kommer tættere på de faktiske forhold. Så bliver det relevant og væsentligt. Dyresex forekommer i Danmark. Hvor meget ved man ikke, men det foregår - primært med hunde, grise og får. Og hvad der måske kommer bag på de fleste: Dyresex er lovligt i Danmark - i modsætning til mange af de lande, der omgiver os.

Alene denne problematik er nok til, at det for TV 2 er et relevant program at vise. Af hensyn til en debat, der bl.a. handler om dyrevelfærd, men måske også om, hvor vores etiske grænser går for, hvad der er humant, og hvad der er uciviliseret.

Programdirektør Palle Strøm. (Foto: Miklos Szabo / TV 2)

TV 2 stiller problema-tikken til skue
Formanden for Det Dyreetiske Råd, Peter Sandøe, er rent faktisk modstander af et forbud. Han er ikke tilhænger af sex med dyr, men altså modstander af et forbud. Det er også et interessant område, hvor den offentlige debat vil give mening. TV 2s rolle er her at stille problematikken til skue.

Når vi lægger så alvorligt et emne ind i, hvad man umiddelbart kunne tro, er et lettilgængeligt program som "Danmark ifølge Bubber", er det ikke tilfældigt. Det er moderne public service. I gamle dage kunne tv-stationer lave meget smalle programmer, der trak flere millioner seere, simpelthen fordi der ikke var andre valgmuligheder for seeren, når der kun var en eller få tv-kanaler.

Hvis et tv-program i dag - hvor mange har 30-40 kanaler eller mere - ikke er umiddelbart tiltrækkende på den ene eller anden måde, så er seerne et andet sted. Så kan man være klog for døve ører. Det er min grundholdning, at tv kun er public service, hvis mange ser det. Det skaber ikke bevægelse, hvis det kun er de samme 12 mennesker i Nansensgade, der i forvejen er enige og har læst om det i avisen.

Peter Sandøe, formand for Det Dyreetiske Råd, interviewes i programmet af Bubber. (Foto: Henning Wedege / TV 2)


Lokker med fascination - og overrasker med substans
Derfor vil mit mål altid være at kombinere noget umiddelbart fascinerende med substans. Populært sagt gør vi med "Danmark ifølge Bubber" dét, at vi lokker med fascination og overrasker med substans. Uanset om det gælder dyresex, stofmisbrug, aktivisme eller handikappedes behov for et sexliv.

Pudsigt nok får vi jævnligt klager over netop serien med Bubber. Det pudsige er ikke klagerne i sig selv, men at vi primært får dem, før vi har sendt programmerne. Det samme er tilfældet med programmet om dyresex. Det har ikke været vist, men vi har fået klager over, at vi fornedrer TV 2 ved at vise et sådant program.

Glædeligt er det til gengæld, at vi stort set aldrig får klager om netop Bubbers programmer, når de er blevet sendt. Når programmerne er sendt, bliver det tydeligt, at Bubber og programmerne - og TV 2 i det hele taget - er her af et publicistisk hjerte.

Man kan grine, blive forarget eller ryste noget så tosset på hovedet af temaet dyresex, og at TV 2 viser et program, der handler om det. Det går problemerne ikke væk af. Måske sætter et tv-program gang i tanker og debat hos danskerne. Det mener jeg er public service.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}