En ung veteran fylder 60 år

18. august 2010;
Af: TV 2 Kommunikation

TV 2s tidligere USA-korrespondent runder de 60 år 22. august. Nyhedsdirektør Michael Dyrby skriver fødselsdagsomtale.

Allan Silberbrandt - 60 år 22. august.

Af nyhedsdirektør
    Michael Dyrby, TV 2

Det er en erfaren, men dog meget ungdommelig reporter, der bliver 60 år på søndag.

Allan Silberbrandt, TV 2s netop hjemvendte korrespondent i USA, brænder stadig for at fortælle gode historier med den samme energi, som da hans karriere begyndte på Frederiksborg Amts Avis for 40 år siden. Som dengang har han en ungdommelig appetit og nysgerrighed på det journalistiske arbejde. I dag har han tilføjet veteranens indsigt, blik for detaljen og det store vid, der gør ham elegant og suveræn på sit felt: Korrespondenten.

Allan Silberbrandt er en herre, der foretrækker byen og dens kultur frem for landet og dens natur. Mærkeligt nok, da han er skabsjyde med opvækst i landsbyen Balle lige uden for Odder. Men Allan Silberbrandt er til byer og helst storbyer. Allan blev ganske kort efter sin uddannelse hentet til Rådhuspladsen og Politikens Hus, hvor han sammen med avisens begavede og indsigtsfulde ledelse skabte en avis i særklasse.

Skabte en unik mediearbejdsplads på TV 2
Politikens medarbejdere havde en særlig elegance og selvtillid i de år. Den tog Allan Silberbrandt med til TV 2 i 1988, hvor han sammen med TV 2|NYHEDERNEs første nyhedschef, Ulla Terkelsen, skabte en unik ny mediearbejdsplads, der skulle vælte DR.

De to skabte grundlaget og den særlige ånd, der stadig er gældende for landets største nyhedsmedie: TV 2|NYHEDERNE. De skabte ideen om en nyhedsudsendelse baseret på væsentlighed og interesse. Den model holder stadig, og næsten alle andre har kopieret den siden.

Allan Silberbrandt blev i begyndelsen af 90’erne leder af TV 2s nyoprettede aktualitetsafdeling, der sendte den ene succes på skærmen efter den anden. ”Station2” er det mest lysende eksempel, fordi programmet stadig lever. Ideen blev skabt af reporterne, der brændte for programmet, konceptet blev udviklet og nedskrevet på en serviet.

Debat og aktualitet
Men afdelingen udviklede også begavede debat- og interviewprogrammer, der prægede skærmen i de år. ”Højlunds Forsamlingshus” og ”Gaardbos Gadespejl” er bare nogle enkelte. Allan var en stærk leder, der troede på den enkelte medarbejder og den enkle tv-idé. Det skabte stærke og unikke programmer.

Det er en svunden tid, men dengang  i 90'erne fulgte næsten to million seere serien om ”Københavns historie” fortalt af Claus Hagen Pedersen. Heller ikke dengang var der mange i tv-branchen, der troede på den idé, men Allan Silberbrandt og Claus Hagen brændte for sagen og fik den placeret i TV 2s prime time hver mandag.

Drøm om at vende tilbage til USA
For otte år siden forfulgte Allan sin gamle drøm om at vende tilbage til USA for at blive korrespondent. Tidligere –  tilbage i 80’erne - dækkede han verdens største magt for Politiken. Men fra 2002 kunne han dyrke sine to, nej tre, nej fire store passioner på én og samme tid.

Allan er en dedikeret ægtemand til Lone (han er godt nok først blevet gift for 14 dage siden i Las Vegas), og han er en overmåde stolt og glad far til Sarah. I USA blev der endelig plads til passion 3 og 4: USA og biler.

Unikt, nuanceret og engageret indblik
Allan har gennem sit redaktionelle og journalistiske virke været afgørende involveret i TV 2 NYHEDERNEs dækning af to krige, terrorangreb, flere naturkatastrofer, valg, ja, alle de store historier, der har præget vores verden de seneste 22 år.

Denne ballast har han brugt til gennem otte år at give danskerne en unik, nuanceret og engageret indblik i Amerika. Lige fra hans opsigtsvækkende solo-reportage ind i New Orleans, der var forladt efter orkanen Kathrina til jordskælvet i Haiti. Fra Bush-æraen til Obamas ”Yes we can”. Altid med et øje for de gode billeder og et øre for de overlegne formuleringer. Allan Silberbrandt har gjort TV 2s seere klogere på USA og dermed klogere på verden.

En rejse for livet: 20.000 kilometer gennem USA
Allans passion nummer 4 – bilen – blev der endelig plads til i bilernes eget land. Allan Silberbrandt brænder ikke for store og prangende biler. Han befinder sig grundlæggende bare bedst bag et rat.

Som afslutning på sin tid i USA tog han den fulde konsekvens af den passion. 40 dage fra øst til vest – 20.000 kilometer fra nord til syd – med Sarah og Lone. En rejse for livet. Turen blev beskrevet i en række medrivende og spændende rejsebreve. En gang korrespondent – altid korrespondent. Han kan ikke lade være.

Det er en verdensmand, der er vendt hjem for at blive 60 år, men ungdommelig som få. Klar til nye udfordringer på TV 2.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}