"Armadillo" vandt kritikerprisen i Cannes

Den TV 2-støttede dokumentar er hædret ved Cannes Film Festival.


Den TV 2-støttede dokumentar ”Armadillo” vandt torsdag aften juryens hovedpris i sideprogrammet Semaine de la Critique på Cannes Film Festival – som den første dokumentar i 49 år!

Dokumentarfilmen "Armadillo" af Janus Metz er efter visningen i Cannes blevet mødt af international ros og seks-stjernede anmeldelser i Danmark. Filmen får dansk biografpremiere torsdag 27. maj - og vil på et senere tidspunkt blive vist på TV 2.

Hovedprisen, Grand Prix de la Semaine de la Critique for film i spillefilmslængde, uddeles af internationale journalister og filmkritikere, der afgør vinderen ved afstemning. Med prisen følger 5.000 euro til filmens instruktør. Janus Metz er den første dansker, der modtager den fornemme hæder.

Semaine de la Critique er et af de vigtige sideprogrammer på Cannes-festivalen. Hvert år konkurrerer syv spillefilm og syv kortfilm.

TV 2, danskerne og Afghanistan
TV 2 har i hele foråret 2010 sat fokus på Afghanistan og det faktum, at Danmark er i krig. TV 2|NYHEDERNE har som eneste danske medie haft et særligt Kabul-kontor i en længere periode, og to dokumentar- og reportageserier, "Felthospitalet" og "Vores krig", har præget programfladen.

Dokumentarserien "Vores krig" kulminerer med den kommende visning af "Armadillo", og prisen til "Armadillo" mødes med både glæde og stolthed på TV 2.

- Vores satsning på Afghanistan er ikke foretaget efter kommercielle seertals-beregninger, for hvis man alene lyttede til dem, skulle man aldrig vælge at dække så ”fjernt” et stofområde så intenst. Vores satsning er alene gennemført, fordi vi ser vores public service-forpligtelse som en stor fordel og gør den til vores mission og til en drivkraft, siger TV 2s programdirektør, Palle Strøm.

Faktachefen i TV 2s programafdeling, Sune Roland Jensen, siger:

- Vi har kastet al vores faglighed ind i at løfte et svært tilgængeligt stofområde, for at gøre en fjern problematik nærværende for TV 2s seere. Vi har arbejdet hårdt på at finde den menneskelige vinkel i krigen og på at finde frem til, hvad det gør ved mennesker at stå midt i den ekstreme situation, som en krig uvægerligt er. Og vi synes faktisk, vi er lykkedes rigtig godt med det.

Programdirektør Palle Strøm siger:

- Vi ser "Felthospitalet" og "Vores krig" som audiovisuelle dokumenter over en for vores nation skelsættende tid. Vi har bestræbt os på ikke at lave produktioner, som fortæller folk, hvad de skal synes og mene om krigen, men som i stedet lægger op til seernes egen tolkning. Vi ser derfor produktionerne som et væsentlig bidrag i den demokratiske proces.

"Armadillo" er den første danske dokumentar, der er udvalgt til konkurrence i filmfestivalen i Cannes.

Om "Armadillo"
"Armadillo" fortæller historien om unge soldater og deres mistede uskyld i krigen i Afghanistan. Filmen er en rejse ind i de unge soldaters sind og et forsøg på afdækning af, hvad det vil sige at være i krig - og det er et meget lidt romantisk billede.

Som et karakterdrevet, psykologisk drama afsøger "Armadillo", hvordan politik møder realiteter, når det internationale samfunds intentioner om demokratisering og udvikling kolliderer med krigens skræmmende ansigt.

Armadillo er navnet på en af de danske forposter i Helmand-provinsen i Afghanistan, hvor instruktøren Janus Metz og filmfotografen Lars Skree gennem et halvt år havde tilladelse til at følge de danske soldater i forreste linje med kameraet tændt på afgørende tidspunkter og under voldsomme kamphandlinger.

Der var i øvrigt endnu en pris til dansk film torsdag aften. Kortfilmen "Berik" af den new zealandsk-fødte Daniel Joseph Borgman blev også Grand Prix-vinder på Semaine de la Critique i Cannes.

------------------------------------

Læs også:

TV 2-dokumentar udvalgt til Cannes-festival

Stor forhåndsinteresse for "Armadillo"

Seks-stjernede anmeldelser til "Armadillo"

"Armadillo" sætter dagsorden og skaber debat

International ros til dansk dokumentar

"Den film skal hele Danmark bare se!"

 

Læs flere nyheder

Seneste nyt

30. juli 2020

Bent Fabricius-Bjerre – et liv omkring et flygel

Link til Bent Fabricius-Bjerre – et liv omkring et flygel
29. juli 2020

'Bent Fabricius-Bjerre - Det sidste ord' på TV 2

Link til 'Bent Fabricius-Bjerre - Det sidste ord' på TV 2
28. juli 2020

TV 2 viser den samlede dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'

Link til TV 2 viser den samlede dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden'

Billede {0} af {1}