Lytteren fylder rundt

13. marts 2008;
Af: TV 2 Kommunikation

Reporter og tilrettelægger Ole Kolster fylder 50 år lørdag 15. marts.

Ole Kolster under optagelserne til "Farvel min elskede".

af Jacob Nybroe, souschef, TV 2|NYHEDERNE

Han må være tæt på en drømmemand for enhver, der skal lægge en bordplan.

I syv år har Ole Kolster lyttet til mennesker, der var for tykke, ikke havde job eller lige var blevet skilt. De har i bogstaveligste forstand krænget sjælen fuldstændigt ud - om de helt store problemer, men bestemt også om de mindre. Og over for dem har siddet en mand, der ikke straks skulle løse noget, vise vej eller formane. Kun lytte. Og spørge.

En anden én havde nok sagt; ”Hva’…, skal du ikke til at mande dig lidt op, spise noget mindre, søge dig et job eller finde dig en ny kone”.

Men med en kolossal tålmodighed og en fingerspidsfornemmelse som en urmager har Ole Kolster siddet der, spurgt og lyttet.

Også når de medvirkende ringede - og fortsat ringer - ham op på sene aftener eller i weekends, har Ole Kolster spurgt og lyttet.

Når man så betænker, at Ole efterfølgende har lyttet hvert interview igennem igen – minut for minut – ku’ man måske få fornemmelsen, at han må have fået sit mål af velfærdselendighed. Men Ole har en anden dagsorden.

Han holder af sine medvirkende. Han leder efter lyspunktet. Efter den gryende vilje. Efter genrejsningen. Efter håbet. Kort sagt efter den iboende kraft, som vi alle håber, vi har, når vi skal bruge den.

Og det er medvirkende årsag til, at 35 programmer om alt for tykke danskere ikke bliver et udstillingsshow (”Livet er fedt” 2001-2004 og ”Merethes Mave” i 2006), at ti programmer om mennesker, der er sat af arbejdsmarkedet, ikke bliver klynk, men en jagt på sejr (”Håbet” i 2005), og at ti programmer om otte danskeres smertefulde proces midt i en skilsmisse bliver gyldige og nærværende for os alle (”Farvel min elskede” i 2007).

For selv om Ole Kolster kommer – smerteligt - tæt på sine medvirkende, så gør han det med respekt, solidaritet og værdighed. Med Kolsters evne bliver klicheen ”alle har en historie” faktisk sand.

Han tror på hverdagslivet og den identifikation, som vi på TV 2|NYHEDERNE kalder nærhed, og som tidligere programchef Bo Damgaard kaldte ”at holde et spejl op foran danskerne”.

Det er folk som Ole Kolster, der står fadder til de værdier, som vi andre forsøger at efterleve: Personlig autencitet og nærvær.

Læg dertil, at han er en fabelagtig fortæller. Hans dramaturgiske talent og musikalitet i tilrettelæggelsen af programmer kan formentlig overgås – men ikke af ret mange i dette land.

Et sådant talent har også en kant. De, der har arbejdet sammen med Ole i tidens løb, ved, at kompromisser har trange kår. Han forlanger rigtigt meget af sine kolleger. Men endnu mere af sig selv.

Ole arbejder i ekstremt intense forløb med arbejdsuger langt forbi de 37 timer. Når han puster ud, gør han det i sin og samleveren Evas villa med udsigt over Kolding Fjord.

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}