ZULU-legatet 2018: Her er modtagerne

Tøjdesigneren Simone, der overraskes med den glade nyhed om legatportionen på 100.000 kr. (Foto: Søren Bang Clemmensen / TV 2)

TV 2 ZULU præsenterer nu de ni udvalgte modtagere af ZULU-legatet. Over en halv million kroner i alt går til ni originale idéer med kreativitet, kant og hjerte.

Fra sambarytmer til social bevidsthed, fra indre rejser til ydre, fra iværksætteri til rumfart, fra Aalborg til Afrika – så stor er spændvidden blandt de ni modtagere, som ZULU-redaktionen efter nøje overvejelser har valgt ud blandt mere end tusind vilde drømmeprojekter.

- Det er en udsøgt fornøjelse at præsentere disse ni legatmodtagere. Dels er de alle fyldt med modet til at gå deres egne veje, tro på sig selv og tegne udenfor stregerne. Og dels tegner de et mangfoldigt, men særdeles rammende billede af ZULU-legatets værdigrundlag: Der er både kant og knofedt, humor og handlekraft – og fremfor alt originale drømme i alle størrelser og afskygninger, siger kanalchef for TV 2 Networks, Sune Roland Jensen, og fortsætter:

- Vi har i vores udvælgelsesproces kigget i særlig grad efter idéer, der enten havde noget regulært, kvalificeret iværksætteri i sig, rummede en særlig quirkyness og charmerende upolerethed, eller som decideret gik op på drømmenes helt store klinge. Vores ni udvalgte modtagere fordeler sig smukt indenfor disse tre kriterier – enkelte tager endda stikket hjem på dem alle tre.

- Nu glæder vi os meget til at se de ni tage fat på at realisere deres drømme og til at følge og dokumentere de bedst egnede af projekterne undervejs, allerhelst med en vifte af ZULU-fortællinger som resultat, der kan inspirere mange flere til at stræbe efter noget anderledes, noget originalt eller noget nærmest urealistisk, siger Sune Roland Jensen.

De ni ZULU-legatmodtagere er:

FEFE LIFE: DRØMMEN OM DET BRASILIANSKE GENNEMBRUD
FeFe Life har sat sig det vilde mål at slå igennem som professionel musiker i Brasilien, selvom hun er 100 procent dansk. Hendes mission er at efterprøve idéen om, at man kan, hvad man vil. Også selvom man selv synes, at chancerne er små. FeFe Life er nemlig efter eget udsagn dårlig til alt, der har med musik at gøre. Alligevel har hun de sidste to år lavet musik i Brasilien og udgivet flere sange på portugisisk. Hun er ikke flasket op med musikken, men har derimod lært sig selv det hele, inklusive produktion. FeFe Life modtager en ZULU-legatportion på 100.000 kr.

’PLANTESLAGTERNE’: VEGETARMAD, MAN IKKE KAN LADE VÆRE
Fire unge mænd drømmer om en verden, hvor man accepterer, at et vegetarisk måltid er sundere, bedre for miljøet og ikke går ud over dyrevelfærden. Men: Det skal vælges til for smagens skyld, ikke for holdningernes. Og det skal være produkter, som er lettilgængelige, lette at tilberede og har skyhøj lækkerhedsværdi. Målet er at åbne Planteslagernes første fysiske butik og få konceptet ud til brugerne. ’Planteslagterne’ modtager en ZULU-legatportion på 100.000 kr.

’JENSEN’S GYM’: MUSKEL-TØJ OG ”THE AMERICAN DREAM”
Simone har en master i Men’s Wear Fashion fra University of Westminster i London. Hun brænder for at starte sit eget tøjbrand, med fokus på farver og humor - men mangler et sted, hvor hun kan udvikle sig og skabe nye kollektioner. Hendes seneste, yderst originale kollektion tematiserer The American Dream, 80’ernes bodybuilding og wrestling – og omfatter blandt andet hendes ”Muskeltøj” med jakker med store, indbyggede muskler. Simone og ’Jensen’s Gym’ modtager en ZULU-legatportion på 100.000 kr.

VANESSA HAR 5 PROCENT SYN TILBAGE – OG VIL OPLEVE VERDEN, FØR DET ER FOR SENT
Vanessa drømmer om at komme til USA og Bahamas. Det er sværere end det lyder, da Vanessa har en sygdom på synsnerven der gør, at hun gradvist bliver blind. I dag har hun under fem procents syn tilbage; hun har næsten mistet synet helt på det ene øje og er komplet farveblind. Sygdommen gør det samtidig svært at spare penge sammen - men Vanessa prioriterer rejser højt og har været afsted med sin kæreste, sin bror og sin ledsager flere gange. Nu er planen, at de skal til USA og Bahamas - inden Vanessas syn forsvinder helt. Vanessa modtager en ZULU-legatportion på 75.000 kr.

DANSTAR: VIL VÆRE DE FØRSTE DANSKERE MED EN RAKET I ”SPACEPORT AMERICA CUP”
En gruppe studerende bygger en raket, der skal være med i en raket-konkurrence i USA. Raketvidenskab er ikke rigtig en ting i Danmark, og gruppen har selv måttet lære sig tingene fra bunden, i deres fritid. De har nu bygget en lille demonstrationsmotor og et anlæg til at teste den på. Rakettens faldskærm kommer til at være i ZULU-farver og ZULU vil - med gruppens egne ord - nå højere end nogensinde før. Danstar modtager en ZULU-legatportion på 50.000 kr.

’KAGE-ALFERNE’: FRIVILLIGE BAGER KAGER TIL UDSATTE BØRNEFAMILIER
’Kage-Alferne’ er en forening med over 100 frivillige medlemmer, der bager til udsatte familier. De frivillige betaler selv for ingredienserne og kagerne leveres til børn i familier, der af økonomiske årsager eller f.eks. på grund af sygdom ikke har overskud til selv at bage. ’Alferne’ er spredt over hele landet, og får sjældent mødtes samlet. Foreningens stifter, Kitt, drømmer om at holde en stor fest med overnatning, hvor alle ’Alferne’ kan samles - også som en måde at sige tak til alle de frivillige for deres store arbejde. ’Kage-Alferne’ modtager en ZULU-legatportion på 20.000 kr.

’DEPPE OG VILLUM DOES EUROPE’: PÅ KNALLERT GENNEM EUROPA FOR VELGØRENHED
Deppe og Villum kører igennem Europa på knallert og samler undervejs penge ind til velgørende formål. Deres første tur gik fra Danmark til Paris, den anden fra Paris til Pisa. På første tur samlede de ind til et børnehospital og på den anden til en organisation, der minder om Læger Uden Grænser. Nu vil de gerne køre fra Italien til Spanien - men mangler to nye knallerter. De har derfor søgt ZULU legatet for at fortsætte eventyret. Deppe og Villum modtager en ZULU-legatportion på 50.000 kr.

FRA AALBORG TIL CAPE TOWN
Markus og Mathias vil gå fra Aalborg til Gibraltar – og derfra rejse via Tanzania til Cape Town i Sydafrika. De vil gå ca. 20 km om dagen gennem Europa, arbejde undervejs og lære nye kulturer at kende. I stedet for blot at drømme sig væk vil de ud i verden og forsøge at finde konkret mening og formål med tilværelsen. Begge har et stofmisbrug bag sig, men har gennemgået en lang indre rejse og er i dag stoffri. At gå hele vejen gennem Europa - og derefter rejse videre gennem Afrika - vil være en god ”motor” for den videre, indre udviklingsrejse. Markus og Mathias modtager en ZULU-legatportion på 54.000 kr.

NØDDEKNÆKKER-MUSEUM I SLAGELSE
Torben vil gerne etablere et museum til sine nøddeknækkere. Han har en imponerende samling på mere end 900 eksemplarer – faktisk er samlingen så omfangsrig, at han ikke længere har plads til den i sit hjem. Han drømmer derfor om at lave en tilbygning, hvor de mange nøddeknækkere kan udstilles, så folk kan lægge vejen forbi og have glæde af at kigge på dem. Torben modtager en ZULU-legatportion på 25.000 kr.

Læs mere om ZULU-legatet