Vores vilde verden: Billeder, der skal tænde kærligheden til truet natur

I dokumentarserien 'Vores vilde verden' rejser de to danske naturfotografer Helle & Uri blandt andet til Brasilien for at fotografere nogle af de sidste vilde jaguarer. (Fotos: TV 2)

I dokumentarserien 'Vores vilde verden' rejser de to danske naturfotografer Helle & Uri blandt andet til Brasilien for at fotografere nogle af de sidste vilde jaguarer. (Fotos: TV 2)

14. november 2018;
Af: Peter H. Kamph, TV 2 Kommunikation

De to danske naturfotografer Helle Løvevild Golman og Uri Løvevild Golman har dedikeret deres liv til hinanden, naturen og til at gøre en forskel for den verden, de elsker, før det er for sent. TV 2 har fulgt dem på tre af deres ekspeditioner til henholdsvis Canada, Brasilien og Gabon.

Naturfotograferne Helle og Uri Løvevild Golmans motto er What you love, you will protect. Derfor stræber de med deres billeder efter at indfange den kærlighed, de har til naturen og til verdens dyr.

Og ud fra denne filosofi har de skabt projektet ’WILD’: Gennem mere end tyve verdensekspeditioner vil de dokumentere verdens sidste vilde natur og truede dyr - på alle syv kontinenter. Målet er at samle billederne til en fotobog, som skal præsenteres for verdens største ledere, ledsaget af en specialdesignet Montegrappa fyldepen - en pen, der gennem historien har været brugt til at besegle vigtige politiske aftaler - og give verdens ledere mulighed for at skrive under på, at de vil kæmpe for verdens sidste, vilde natur.

TV 2 har fulgt Helle og Uri på tre af deres ekspeditioner i efteråret 2017 i henholdsvis Canada, Brasilien og Gabon.

Kystulve og sjældne bjørne
I det første program rejser Helle og Uri til Canadas ødemark, hvor deres mål er at fotografere kystulve og såkaldte hvide spirit-bjørne til WILD. Først besøger de first nation-indianere i Bella Coola, som nedstammer fra Canadas urbefolkning.

Indianerne beskriver, hvordan de på egen krop mærker klimaforandringerne, og at der er langt færre dyrearter i området, end der var før i tiden. Helle og Uri starter deres ekspedition på sejlskibet Seawolf, hvor de med kaptajnen Peters hjælp leder efter kystulve langs Bella Coolas kyster.

Senere fortsætter de deres ekspedition fra Hartley Bay, hvor de fået lov til at lede efter de sjældne spirit-bjørne i Great Bear Rainforest. De hvide bjørne er en sjælden underart af sortbjørnen og har fået den hvide farve på grund af et særligt recessivt gen. Der findes kun cirka 400 spirit-bjørne i den vilde natur.

Jaguarer og ozelotter i galleriskoven
I det andet program rejser Helle og Uri videre til Pantanal i Brasilien, hvor målet at fotografere nogle af de sidste jaguarer i den vilde natur. Pantanal er et gigantisk sumpområde med et helt unikt dyreliv, som er særligt kendt for at være jaguarens sidste højborg. I dag er jaguaren truet; der er kun cirka 15.000 individer tilbage i verden, da dens levesteder forvinder i takt med, at regnskoven fældes. Og det er svært at finde jaguaren, som færdes godt gemt af galleriskoven.

Til gengæld starter deres ekspedition med en lille overraskelse: Tæt på ranchen, hvor parret bor, holder jaguarens ’lillesøster’, ozelotten, til. Den har de længe ønsket at fotografere til WILD.

I Canadas ødemark forsøger de to fotografer blandt andet at fotografere vilde bjørne.

Lavlandsgorillaer og surfende flodheste
Den sidste ekspedition går til det vestafrikanske land Gabon, som også bliver kaldt Afrikas paradis. Her er målet at fotografere de truede lavlandsgorillaer og skovelefanter til WILD. Gabon bliver også kaldt landet med 'the surfing hippos', fordi det for 17 år siden lykkedes fotograferne Mike Fay og Michael Nichols at tage et billede af flodheste, der badede i havvand, en adfærd, der ikke tidligere var kendt hos flodheste. Billedet gik verden rundt og medvirkede til, at området i dag er fredet. Det har været med til at inspirere Helle og Uri til at skabe WILD, at naturfotografi i dén grad kan gøre en forskel.

Overfald i Gabon
Kort før den planlagte hjemrejse fra Gabon-ekspeditionen i december 2017 blev Uri overfaldet i Gabons hovedstad, Libraville, på et lokalt marked. Han blev ramt af flere livstruende knivstik, mens Helle fik afværgelæsioner. Indtil 25. december var Uri indlagt i kritisk tilstand på et hospital i Gabon.

Herefter var hans tilstand så stabil, at han kunne flyves hjem til Danmark med ambulancefly. Efterfølgende var Uri indlagt på Rigshospitalet og gennemgik forskellige undersøgelser. Siden har han været i genoptræning og er i støt, markant bedring.

Et spartansk liv, dedikeret til at gøre en forskel
Helle Løvevild Golman og Uri Løvevild Golman mødte hinanden på en fotoopgave i Grønland. De lever af at tage billeder, skrive bøger og artikler til for eksempel National Geographic og BBC Wildlife. Desuden holder de foredrag, fotokurser og arrangerer fotosafaris.

De lever spartansk - for en løn, der er lavere end en skolelærers tilsammen - og har dedikeret alt til at leve for eventyret og gøre en forskel for verdens natur. De er begge medlemmer af Eventyrenes Klub. Mens Uri fortsætter sin genoptræning, arbejder de på at starte en fond, som kan sikre WILDs videreførelse og deres fremtidige arbejde med naturbevarelse.

Første afsnit af programserien har premiere onsdag 14. november klokken 20.00. De næste to programmer sendes de to derpå følgende onsdage samme tid. ’Vores vilde verden’ kan også ses på TV 2 PLAY.

-----------

Læs også:

29 gange var de gået forgæves, men så fik de to danskere det billede, der skulle ændre deres liv

Dansk par overlevede voldsomt knivangreb - siden har de kæmpet sig tilbage

 

 

Billede {0} af {1}