TV 2 CHARLIE er klar med ’Sommerdahl’ – kanalens første danske krimiserie

’Sommerdahl’, der løber over otte afsnit, får premiere på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY søndag 1. marts. I hovedrollerne ses Peter Mygind (i midten), André Babikian og Laura Drasbæk. (Fotos: Mike Kollöffel / TV 2)

I ’Sommerdahl’ kan du opleve Peter Mygind som politiefterforsker Dan Sommerdahl, der sammen med sin ven og makker, Flemming Torp, opklarer Helsingørs store kriminalsager. Samtidig kæmper Dan for at holde sammen på ægteskabet med sin kone, Marianne, der arbejder som chefkriminaltekniker hos Helsingør Politi.

TV 2-kanalernes markante oprustning på danske fiktionsserier fortsætter i 2020, og nu kan TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY byde seerne velkommen til krimiserien ’Sommerdahl’, der har Peter Mygind i hovedrollen som politiefterforsker Dan Sommerdahl.

- Der er sket utroligt meget på fiktionsområdet på TV 2 CHARLIE de seneste par år. Vi startede med kanalens første fiktionsserie, 'Mercur', i 2017, og i 2018 og 2019 sendte vi 'Sygeplejeskolen' I og II. Nu præsenterer vi med stolthed kanalens første danske krimiserie ’Sommerdahl’, der er inspireret af Anna Grues bøger om den skaldede detektiv. Krimi er i forvejen en populær genre på TV 2 CHARLIE, og 'Sommerdahl' er vores bud på en dansk krimiserie, som jeg håber, seerne vil tage rigtig godt imod, siger Pernille Bech Christensen, executive producer i TV 2 Fiktion.

’Sommerdahl’, der løber over otte afsnit, får premiere på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY søndag 1. marts. Peter Mygind har hovedrollen som politiefterforsker Dan Sommerdahl, der sammen med sin ven og makker, Flemming Torp (André Babikian), opklarer Helsingørs store kriminalsager. Samtidig kæmper Dan for at holde sammen på ægteskabet med hustruen Marianne (Laura Drasbæk), der arbejder som chefkriminaltekniker hos Helsingør Politi.

Dan elsker Marianne, men han elsker også sit arbejde, og det går ofte hårdt ud over hans forhold til familien.

Anspændt stemning i efterforskningsafdelingen
Den velansete og passionerede politiefterforsker Dan Sommerdahl kan fejre 25-års bryllupsdag med sin kone, chefkriminaltekniker Marianne Sommerdahl. Dan elsker Marianne, men han elsker også sit arbejde, og det går ofte hårdt ud over hans forhold til familien. Marianne længes efter sin mand, savner nærvær og ser ingen anden udvej end at bede Dan om skilsmisse.

Det kommer som et chok for Dan, der er uvidende om, hvor tæt han er på total katastrofe. For hans bedste ven og makker, efterforskningsassistent Flemming Torp, går samtidig rundt med stærke følelser for Marianne. Udsigten til at miste sit livs kærlighed gør Dan desperat, og han sætter derfor alt ind i kampen for at vinde hende tilbage.

I efterforskningsafdelingen hos Helsingør Politi bliver stemningen efterfølgende særdeles anspændt, da både Dan, Flemming og Marianne fortsat skal arbejde tæt sammen om byens drabssager. Og en kamp mellem begær og moral begynder langsomt at kile sig ind i trekløverets venskab og komplicerer deres samarbejde.

I løbet af seriens otte afsnit efterforsker Dan Sommerdahl og politienheden fire forskellige kriminalsager, der alle foregår i og omkring Helsingør. Sagerne trækker tråde til alt fra underjordiske organisationer med udsatte kvinder til svindel i den lokale fodboldklub.

Blandt de øvrige medvirkende i serien ses Peter Gantzler som politimanden Svend Johansen, Lotte Andersen som politiinspektør Hanegaard, Mathias Käki Jørgensen som Helsingørs yngste betjent Benjamin, Laura Kjær som Sommerdahl-parrets eneste barn, Laura Sommerdahl, Julie Rudbæk som politibetjenten Bellahøj og Lisbet Lundquist som Dans mor, Marianne Sommerdahl.

Bogserien om Sommerdahl er solgt i mere end 600.000 eksemplarer i Danmark og er derudover udgivet i en lang række andre lande.

Fra bog til tv-serie
Mange vil genkende navnet på politiefterforskeren Dan Sommerdahl, eftersom han optræder i bestsellerbogserien om den skaldede detektiv, som er forfattet af krimidronningen Anna Grue.
Bøgerne har lagt kimen til tv-serien om Dan og efterforskningsarbejdet i Helsingør, som er skabt i en fri fortolkning af bøgerne. ’Sommerdahl’ er skrevet af manuskriptforfatter Lolita Bellstar, der fra starten af processen involverede Anna Grue i tilblivelsen af den nye krimiserie.

- Jeg var på forhånd meget nervøs for at se det færdige resultat af tv-serien, selv om jeg naturligvis har været involveret i beslutningen om ikke at lade manuskriptet følge romanerne slavisk. Heldigvis var det en god oplevelse at se de første to afsnit. Tv-serien ’Sommerdahl’ er i allerhøjeste grad et selvstændigt værk, og sådan skal det også være, fortæller Anna Grue.

Hun debuterede i 2005 med spændingsromanen ’Noget for noget’, der indbragte hende Kriminalakademiets diplom for fremragende debut. I årene herefter har hun skrevet en lang række bøger, hvoraf de mest populære er krimierne om Dan Sommerdahl, hans kone, Marianne, og deres bedste ven, Flemming Torp. Bogserien om Sommerdahl er solgt i mere end 600.000 eksemplarer i Danmark og er derudover udgivet i en lang række andre lande.

- Når man lever et trygt og privilegeret liv, som vi gør i vores del af verden, er ondskab og vold noget, man godt kan tillade sig at gyse over - bare for sjov. Gode krimier er jo superspændende og kan samtidig fungere som samtidsromaner, der uden videre kan bevæge sig ind og ud af forskellige miljøer. Dertil kommer den detalje, at man som læser eller seer af en krimi selv er en slags medvirkende. Man kan gætte om kap med detektiverne, finde spor og udvikle sine egne teorier. Lige den del er guld værd, siger Anna Grue.

Tv-serien om Dan Sommerdahl adskiller sig fra romanerne om selvsamme detektiv, blandt andet har de tre hovedkarakterer fået en helt ny identitet i tv-serien, fortæller krimiforfatteren.

- Min skaldede privatdetektiv er nu en politimand med hår på hovedet. Hans robustbyggede lægekone er blevet en elegant kriminaltekniker, og den kedelige Flemming med sit nærmest kroniske hold i ryggen optræder med ét som en flot og adræt fyr. Nu har jeg vænnet mig til tanken og synes faktisk, at de tre skuespillere (Peter Mygind, Laura Drasbæk og André Babikian, red.) gør det supergodt og er meget troværdige, siger Anna Grue.

Kenneth Kainz er seriens konceptuerende instruktør, mens Janni Helleskov er producent.

‘Sommerdahl’ er produceret af Sequoia Global Alliance i co-produktion med ZDF & Dynamic Television i samarbejde Neue Deutsche Filmgesellschaft med støtte fra Copenhagen Film Fund, Creative Europe – Media Programme of the European Union og Helsingør Kommune.

---------

Læs mere og se flere billeder og trailer for 'Sommerdahl' her.