Stjernespækket svindlerkomedie

Amy Adams som Sydney Prosser, Bradley Cooper som Richie DiMaso, Jeremy Renner som Carmine Polito, Christian Bale som Irving Rosenfeld og Jennifer Lawrence som Rosalyn Rosenfeld i det amerikanske drama 'American Hustle'. (Fotos: TV 2)

'American Hustle', som har dansk tv-premiere på TV 2 søndag 21. februar, var i 2014 nomineret til hele ti Oscars.

Der findes film, hvor skuespillerne blot går hen til deres mærke på gulvet og siger deres replik, og så fortsætter hen i banken og hæver lønchecken. Og så findes der film, hvor skuespillerne virkelig sætter alt på spil for at levere fantastiske og kompromisløse præstationer.

Sådan en film er den imponerende og utroligt velspillede 'American Hustle' fra 2013, som får dansk tv-premiere på TV 2 søndag 21. februar. I filmen, der foregår i et flot ramt 1970'er-miljø i New York, kommer et svindlerpar ud, hvor de ikke kan bunde, da de begynder at arbejde undercover for FBI. 

I 'American Hustle' medvirker ikke mindre end seks af Hollywoods allerbedste skuespillere, der alle har vundet eller været nomineret til Oscars, nemlig Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Jeremy Remmer og Robert De Niro.

'American Hustle' er instrueret af mesterinstruktøren David O' Russell ('Three Kings', 'The Fighter', 'Silver Lingings Playbook') og var nomineret til hele ti Oscars i 2014. Filmen er en del af opvarmningen til det store Oscar-show, der bliver vist direkte på TV 2 søndag 28. februar.

Se trailer for 'American Hustle' herunder.


En ligesindet svindler?
New York 1978. Svindleren, kunsthandleren og renseriejeren Irving Rosenfeld (Christian Bale) møder til en fest den sexede Sydney Prosser (Amy Adams) og falder for hende - ikke mindst fordi de begge har et passioneret forhold til jazzmusikeren Duke Ellington.

Irving er vild med Sydney og ser i hende en ligesindet svindler. Han indleder et seksuelt forhold til hende og involverer hende i sine svindelnumre. Som en del af det opfinder de en falsk identitet til hende som den engelske overklassekvinde Lady Edith Greensly, der har kontakter i den engelske bankverden.

Sammen lokker Irving og Sydney nu godtroende og desperate stakler med f.eks. spillegæld til at betale et stort beløb for at få et risikabelt lån. Men Irving og Sydney udbetaler aldrig de lånte penge til kunderne - og beholder betalingen for lånet. 

Snuppet af FBI
Irving og Sydneys svindelnumre går rigtig godt, og for Irving giver forretningerne og elskovsmøderne med Sydney ham et dejligt pusterum fra hjemmefronten, hvor han er gift med den psykisk ustabile kone Rosalyn Rosenfeld (Jennifer Lawrence).

Men alting har en ende, og en dag bliver Irving og Sydney snuppet af FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper). Richie giver dem et valg: En tur i fængsel eller et undercover job for FBI! De vælger det sidste, og snart arbejder de for FBI med at fange andre svindlere.

Bradley Cooper (tv.) som Richie DiMaso og Christian Bale som Irving Rosenfeld i svindlerkomedien 'American Hustle'.

Irving er voldsomt presset
Deres første store opgave bliver at afsløre New Jerseys borgmester Carmine Polito (Jeremy Renner) for korruption, og de opfinder til lejligheden en falsk sheik, der vil investere penge i New Jersey. Irving og Sydneys opgave for FBI vokser, da andre politikere og mafiaen, blandt andet den frygtede gangsterboss Victor Tellegio (Robert De Niro), også bliver involveret i sagen.

Irving bliver nu voldsomt presset, ikke mindst fordi han får sympati for Polito og får det dårligt med, at han er ved at lokke ham ud i en korruptionsskandale, der vil sende ham mange år bag tremmer.

Samtidig opfører Irvings kone Rosalyn sig mere og mere problematisk, og da DiMaso og Sydney finder sammen, bliver Irving voldsomt jaloux. Men Irving er en overlever. Han sætter en skarpsindig plan i værk, der vil løse alle problemer én gang for alle!

Christian Bale 
Hvis der er to ord, der kendetegner den store Hollywood-stjerne Christian Bale, er det flid og kompromisløshed. Han har virkelig knoklet hele sin karriere og er kendt for at gå til ekstremer, blandt andet via store udsving i vægten for at få sine karakterer helt rigtige.

Han er født i Wales i 1974, men flyttede meget rundt som barn, da hans far var pilot og havde skiftende arbejdssteder. Han fattede dog tidligt interesse for skuespillet og medvirkede som niårig i en reklamefilm og som tiårig i et skuespil. Det førte til en rolle i tv-serien 'Anastasia: The Mystery of Anna', der igen førte til hovedrollen i Steven Spielberg-filmen 'Solens rige', en rolle, der blev hans store gennembrud.

Efter det medvirkede Bale blandt andet i Gabriel Axels danske film 'Prinsen af Jylland', hvor han havde hovedrollen som den danske prins Amled og indspillede film i flere måneder i Danmark. Efter det gjorde han sig bemærket som psykopaten Patrick Bateman i 'American Psycho' og som den kappeklædte helt Batman i Christopher Nolans 'Batman Begins' - en rolle, han også har gentaget i de to succesfulde opfølgere 'The Dark Knight' og 'The Dark Knight Rises'.

Desuden har vi set ham levere fantastiske præstationer i film som 'The Machinist', 'The Prestige', 'Terminator Salvation', 'Public Enemies' og 'The Fighter'. Han har været nomineret til en Oscar tre gange, blandt andet for sin præstation i 'American Hustle', og har vundet filmprisen en gang for sin rolle i 'The Fighter'. 

Bradley Cooper som Richie DiMaso og Amy Adams som Sydney Prosser i 'American Hustle'.

Amy Adams: Fem gange Oscar-nomineret
Amy Adams havde allerede medvirket i små roller i en del mindre film og tv-serier, men uden den store ståhej. Det blev der til gengæld, da hun fik chancen med en lille birolle i Steven Spielbergs 'Catch Me If You Can', hvor hun brændte eftertrykkeligt igennem. Efter det medvirkede hun i 'Saras søde hævn', 'The Wedding Date' og ikke mindst 'Charlie Wilsons War'.

I 2005 fik Amy Adams sit andet gennembrud, da hun havde en stor rolle i filmen 'Junebug'. For sin præstation i den film vandt hun en pris på Sundance filmfestivalen, og det blev startskuddet til en regulær prisregn, der kulminerede med en Oscar-nominering.

Herefter blev Amy Adams en af de mest efterspurgte unge skuespillerinder i Hollywood, og blandt andet medvirkede hun i film som 'Nat på Museet 2' og Meryl Streep-filmene 'Doubt' og 'Julie & Julia'. Efter det har vi set hende i film som 'The Fighter', 'The Master', 'On the Road', 'Man of Steel' og 'Big Eyes'. Snart er hun aktuel i den stort anlagte 'Batman v Superman: Dawn of Justice'.

Masser af topnavne fra Hollywood 
'American Hustle' er proppet med spændende karakterer og godt skuespil, og ud over Christian Bale og Amy Adams medvirker en række andre topnavne fra Hollywood i filmen, blandt andre Bradley Cooper ('Tømmermænd i Las Vegas', 'Silver Linings Playbook', 'American Sniper'), Jennifer Lawrence ('Winter's Bone', 'Hunger games', 'Silver Linings Playbook'), Jeremy Remmer ('The Hurt Locker', 'The Avengers', 'The Bourne Legacy') og den dobbelte Oscar-vinder Robert De Niro ('Taxi Driver', 'Godfather del 2', 'Goodfellas').