Ny dokumentarserie: ’Drabet uden lig’

'Drabet uden lig' er en ny dansk true crime-dokumentarserie på TV 2. (Foto: TV 2)

Dansk true crime-dokumentarserie på TV 2 fra torsdag 5. april klokken 20.00.

Af Lone Leth-Larsen, TV 2 Kommunikation

Den 40-årige forretningsmand og familiefar Henrik Haugberg Madsen forsvinder i 2010 sporløst fra en feriehytte på Enø. To mænd bliver idømt lange fængselsstraffe for at have slået ham ihjel. Men politiet har aldrig fundet noget lig.

Spørgsmålet er, om Henrik Haugberg Madsen overhovedet er død, eller om han gemmer sig et sted i udlandet?

TV 2s nye danske true crime-dokumentarserie ’Drabet uden lig’ er på i alt seks afsnit, og der er premiere torsdag 5. april klokken 20.00 på TV 2.

Er to mænd uskyldigt dømt?
De to dømte, Bo Madsen og Claus Stokholm Larsen, hævder, at der er tale om et justitsmord. Udover selve liget mangler politiet også et sikkert gerningssted, tekniske spor og førstehåndsvidner til drabet. Alligevel dømmes de to mænd henholdsvis 13 og 15 års fængsel – udelukkende på indicier. Er de uskyldigt dømt for et drab, der aldrig har fundet sted?

I 'Drabet uden lig' kulegraver TV 2 Dokumentar den spektakulære drabssag. Gennem unik adgang til de to dømte, sagens hovedvidner og politiets sagsakter undersøges hele sagen og politiets efterforskning til bunds.

- Vi har at gøre med et kriminelt miljø, hvor man i udgangspunktet ikke kan stole på nogen. Men én ting er sikker. Der er nogen, der lyver. Og det betyder, at vi undervejs ikke kan være sikre på, hvad der er rigtigt og forkert i vores forsøg på at finde frem til, hvad der egentligt er sket, siger tilrettelægger Jacob Kragelund.

I to år har han sammen med en gruppe undersøgende journalister arbejdet på sagen. Og de har fundet frem til afgørende nyt, som aldrig tidligere har været fremme.

Igennem 10 år levede Bo Madsen (billedet) og Henrik Haugberg Madsen i et homoseksuelt ægteskab. (Foto: Kristian Friis / Dokumentarkompagniet / TV 2)

Storsvindel for millioner
Henrik Haugberg Madsen og Bo Madsen lever et liv i overhalingsbanen med store villaer, luksusbiler og overdådige fester for Sydsjællands jetset. Den luksuriøse levevej skaffer de ved at svindle for millioner, og de er begge dømt flere gange for økonomisk kriminalitet. Men efter års succes strammer det til.

Parret, som gennem 10 år har levet i et homoseksuelt ægteskab, bliver uvenner. Bo Madsen er blevet forelsket i en kvinde og vil ud af forholdet. Samtidig er Henrik Haugberg Madsen på ny tiltalt for svindel og står til fire års fængsel.

Henrik forsvinder pludselig
11. november 2010 forsvinder Henrik Haugberg Madsen sporløst fra feriehytten på Enø. Bo Madsen påstår, at Henrik er stukket af til udlandet med deres millioner. Men politi og anklagemyndighed tror ikke på den forklaring. Bo og den formodede lejemorder, den tidligere narkosmugler Claus Stokholm Larsen, bliver idømt 13 og 15 års fængsel for drab.

Claus Stokholm Larsen nægter sig også skyldig. Han er blandt andet dømt på vidneudsagn fra sin egen kone, Birgitte Mørup Rasmussen. Hun fortæller politiet, at hendes mand har fortalt hende, at han har fået 100.000 kr. for at slå Henrik Haugberg Madsen ihjel. Og at han efterfølgende har parteret liget bag i en varebil og gravet det ned i en skov.

Hun er et af politiets kronvidner. Men er Birgitte Mørup Rasmussens forklaring troværdig? Hun er også kendt som 'pulverheksen' i pressen, fordi hun blandt andet i 2005 sendte et pulverbrev til Statsministeriet, som udløste terroralarm. Hun har en lang og broget, kriminel fortid og mødte sin mand i et fængsel.

Den formodede lejemorder, den tidligere narkosmugler Claus Stokholm Larsen, er dømt for drab og mener, der er tale om et justitsmord. (Foto: Kristian Friis / Dokumentarkompagniet / TV 2)

En af de første drabssager efter politireformen
Den spektakulære sag blev efterforsket af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, og den er en af de første større drabssager, efter at Rigspolitiets Rejsehold blev nedlagt i forbindelse med politireformen. Nu blev efterforskningen af drabssager flyttet fra den centrale enhed og ud til de lokale politikredse, som selv skulle stå for opklaringen af også de mest vanskelige sager.

- Set i det perspektiv er det væsentligt at undersøge, hvordan efterforskningen rent faktisk er foregået, og på hvilket grundlag de to mænd er dømt. Det er et spørgsmål, om vi som samfund kan stole på myndighederne og være sikre på, at retssikkerheden er i orden, siger dokumentarredaktør Lasse Bjerre.

'Drabet uden lig' er produceret af Dokumentarkompagniet med støtte fra Public Service Puljen og Den Vestdanske Filmfond.