Moderne ulandshjælp eller udnyttelse af verdens fattige?

Familien Hembo i deres hjem i Herning - Christina og Claus med børnene Sophie og Marcus og deres au pair Jennifer. (Foto: Lars Juul / TV 2)

Ny TV 2-dokumentarserie om au pair-ordningen i Danmark fra onsdag 26. juli.

I en ny dokumentarserie sætter TV 2 fokus på den omdiskuterede au pair-ordning i programmerne 'Sandheden om vores au pair'. I tre programmer følger vi tre værtsfamilier på nærmeste hold og får et indblik i, hvordan au pair-ordningen, der oversat betyder ’på lige vilkår’, fungerer i virkelighedens verden.

For hvad er det, der får unge kvinder til at rejse 10.000 kilometer væk hjemmefra til det kolde nord? Hvad er deres motivation og forventninger til opholdet? Og omvendt: Hvordan ser danske værtsfamilier på ordningen, og hvordan forstår de den 'kulturudveksling', som ordningen skulle indeholde?

- Au pair-ordningen har tidligere været afsæt for en heftig debat. Jeg synes dog, at debatten har manglet et reelt indblik i, hvordan virkeligheden rent faktisk ser ud for au pairs og værtsfamilier. Det er det indblik, vi gerne vil give med programmerne, så folk forhåbentlig får en bedre forståelse for, hvordan ordningen stiller begge parter, siger TV 2-redaktør Liv Michelsen.

De tre værtsmødre - fra venstre: Christina Hembo, Carina Damgaard Madsen og Charlotte Rachlin. (Foto: Ole Juncker / TV 2)

Hvad går pengene til?
I programmerne følger vi to garvede værtsfamilier, der begge har haft flere au pairs gennem årene. Men vi følger også en familie, der henter sin blot anden au pair i lufthavnen for at se, hvordan den første tid i Danmark udspiller sig. Hvordan falder man til i en dansk virkelighed, hvor man ikke forstå sproget eller har noget socialt netværk? I alle tre tilfælde er der tale om filippinske au pairs, som lige nu er et af de mest populære lande at få en au pair fra. 

For også at give værtsfamilierne et indblik i de filippinske kvinders baggrund tager programmerne værtsmødrene med til Filippinerne, så de kan se hvad, deres au pairs kommer fra og ved selvsyn få indblik i, hvad de godt 4000 kroner, som en au pair får per måned, gør af forskel for kvindernes familie på Filippinerne. 

- Vi prøver at komme så godt rundt om ordningen som muligt. Vi vil gerne vise både potentielle fordele og ulemper, og hvordan det ser ud fra både et dansk og et filippinsk perspektiv. På den måde håber vi at kunne kvalificere debatten uden at lægge et hverken negativt eller positivt syn på ordningen, men lade seerne selv danne deres mening ud fra det indblik, vi giver, siger Liv Michelsen.

Første afsnit i serien 'Sandheden om vores au pair' bliver vist onsdag 26. juli klokken 20.00. De efterfølgende afsnit bliver sendt onsdag 2. august og onsdag 9. august klokken 20.00.