Helle Thorning-Schmidt møderMorten og Peter på TV 2

Et af Danmarks mest sete dokumentarprogrammer nogensinde ertilbage i en særudgave som en del af TV 2s 25 års-fødselsdagsfejring.

Peter Palland og Morten Jensen med statsminister Helle Thorning-Schmidt. (Fotos: Mads Dissing Pedersen / TV 2)

Som en del af TV 2s 25 års-fødselsdagsfejring har journalist Nick Horup, der er manden bag de populære "Gak gak"-dokumentarer med Morten og Peter, mødt de to venner igen.

Det nye program, der vises på TV 2 onsdag 2. oktober, byder på en række nye stjernestunder med Morten og Peter, som er blevet voksne mænd på 36 år. Morten bor i et kollektiv for udviklingshæmmede, mens Peter bor hjemme hos sin mor. De er stadig bedste venner – og de skændes stadig, så det slår gnister mellem dem.

Møder statsministeren
I det nye program får Morten, der er glødende socialdemokrat, en stor drøm opfyldt – nemlig at møde landets statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Morten forbereder sig grundigt, og da chancen byder sig, får han stillet alle sine spørgsmål om alt fra handicappedes boligforhold til, hvorvidt statsministeren synes, hun er en god mor.

Det bliver et møde, ingen af parterne glemmer foreløbig, og Morten kalder det ligefrem for "højdepunktet i min tv-karriere".

Se klip fra interviewet med statsministeren her.

Det nye program med Morten og Peter byder på et varmt gensyn med deres gamle ven, fodboldspilleren Martin Jørgensen, som de to venner tidligere har besøgt i Italien, men som i dag spiller i AGF.

Vi er også med, da Morten og Peter har et varmt gensyn med deres gamle ven, fodboldspilleren Martin Jørgensen, som de tidligere har besøgt i Italien. I dag spiller Martin Jørgensen i AGF, og Morten og Peter er både med til træning og til kamp på stadion.

Om aftenen er de alle ude at spise på en af Aarhus' stjernerestauranter, hvor Peter lige må en tur i køkkenet for at lære chefkokken et par tricks.

Succes har nedbrudt tabuer
Succesen med Morten, Peter og "Gak gak"-serien begyndte, da journalist Nick Horup tilbage i 1991 skulle lave et indslag til TV 2|SPORTEN om udviklingshæmmede børn, der dyrkede idræt.

Siden danskerne mødte Morten og Peter første gang på skærmen, har visningerne af de fem programmer på TV 2 haft et samlet seertal på mere end 25 millioner. De to venners popularitet ses også tydeligt på facebook, hvor de har over 260.000 fans, og i dag er programserien en danmarkshistorisk kæmpesucces, der har medvirket til at nedbryde tabuer omkring handicappede og udviklingshæmmede.

Nick Horup (i midten) har mødt Morten Jensen (tv.) og Peter Palland i et helt nyt program i anledning af TV 2s 25 års fødselsdag.

Journalist og tilrettelægger Nick Horup siger:

- Det har fra starten været vigtigt for alle os involverede at understrege, at man gerne må grine både med og af Morten og Peter. Der gælder de samme regler for dem som med alle andre tv-personligheder, uanset om de har et handicap eller ej. Rigtig mange danskere har da også grinet af det umiddelbart morsomme i Morten og Peters indfald og kommentarer, samtidig med at de har nydt og anerkendt den skarpe observationsevne og de ærlige, kompromisløse meningsudvekslinger, som de to venner gennem mere end to årtier har excelleret i.

"25 år med TV 2: Morten og Peter – stjernerne på vej" sendes på TV 2 onsdag 2. oktober kl. 20.45.