Fem familier bliver 'Årgang 2020' på TV 2

Fra næste år sender TV 2 ’Årgang 2020’ efter afslutningen af de populære ’Årgang 0’-programmer, som produktionsselskabet Warner har arbejdet med siden 1999. Billedet er fra den festlige afslutning for deltagerne, produktionen og TV 2, da de sidste optagelser og almindelige ’Årgang 0’-programmer var færdige i slutningen af 2018. (Foto: Camilla Hey / TV 2)

Optagelserne til TV 2s nye dokumentarserie 'Årgang 2020' er allerede i gang. Produktionsselskabet er det samme, som i over 18 år fulgte familierne i 'Årgang 0' - en programserie, vi netop har sagt farvel til.

Vi har været med til fødsel, dåb, konfirmation og 18-års fødselsdagsfester. Vi er på fornavn med Rachel, Stephanie, Emma og Christian. Vi har gennem årene hyldet programmerne med priser, blandt andet Tvprisen 2003 for 'Årets dokumentarserie' og Billed-Bladets TV-Guld-særpris i 2018 til et journalistisk værk, der fortjener hyldest.

Der har i gennemsnit været 948.000 seere til seriens mange afsnit, men nu er det slut. Torsdag 30. januar rullede det uigenkaldeligt sidste program om 'Årgang 0' - programmerne 'Årgang 0' - de unges egen historie - over skærmen, hvor de fire unge mennesker med hver deres særprogram fik fortalt, hvordan det har været at være med i 'Årgang 0'.

Fem nye familier
Men der er godt nyt til de danskere, der elsker serien, for til næste år bliver der fem nye familier at følge, når TV 2 har premiere på programserien 'Årgang 2020' - med børn, der er født i første kvartal af 2020, og deres familier.

Jan Bacher Dirchsen, producent på 'Årgang 0' og 'Årgang 2020'. (Foto: Steffen Røes / TV 2)

Optagelserne (og fødslerne) er allerede i fuld gang, og det er igen produktionsselskabet Warner, der står bag med producent Jan Bacher Dirchsen i spidsen. Og selv om han lige har sagt farvel til over 18 års tv-optagelser, ser han frem til 18 nye.

- 'Årgang 2020' er ikke en almindelig tv-serie, men en ambitiøs føljeton om familie- og hverdagsliv, som det vil udspille sig de næste 18 år. Om alt går vel, er det et projekt, der først slutter i 2038, og det er jo totalt science fiction. På en måde er det en ældgammel historie, som bare bliver ved med at være vedkommende, fordi den fortæller os noget nyt om en masse, vi endnu ikke ved, og det er det, som gør det så spændende at producere, siger Jan Bacher Dirchsen.

Historien om de danske børnefamilier er lige så vigtig i dag, som da ’Årgang 0’ begyndte

Fra analog til digital
En af de markante forskelle mellem den 'gamle' og den 'nye' serie er den digitale udvikling, der har været fra 1999 og til nu. En udvikling, som de kommende forældrepar er meget bevidste om, fortæller Jan Bacher Dirchsen:

- Det er jo ikke kun en ny generation af børn, der vokser op, men også første generation af online-forældre, som nu skal håndtere familieopgaven og i de kommende år finde hver deres måde at være forældre på. Forældrene er bevidste om den eksponering, der følger med, og de har med rette respekt for de sociale medier, som jo slet ikke fandtes, da de 'gamle' medvirkende gik ind i 'Årgang 0'. De fem familier er helt almindelige familier, som på hver sin måde lever et helt almindeligt familieliv i Danmark, og det skal de gerne kunne blive ved med, siger Jan Bacher Dirchsen.

Jan Bacher Dirchsen var med, da Stephanie fra 'Årgang 0' blev student. (Foto: Steffen Røes / TV 2)

Kønnet er kendt
En anden forskel fra 'dengang og nu' er, at alle fem forældrepar har valgt at kende kønnet på den lille ny. Med andre ord ved vi, at danskerne ikke udelukkende kommer til at følge piger, som det var tilfældet med 'Årgang 0' i begyndelsen:

- Og så er det en skøn blanding af førstegangsforældre, én familie med et barn i forvejen og en familie med to børn allerede og familier fra både by og land. Da vi ledte efter nye medvirkende, var alle slags familier velkomne, og vi var spændte på, hvilke familieformer vi ville blive præsenteret for. At vi ender på fem klassiske far-mor-børn-konstellationer, er ikke et bevidst fravalg af andre familier, men et tilvalg af de fem familier, som vi nu skal til at lære at kende, og det glæder jeg mig meget til, siger Jan Bacher Dirchsen.

Også på TV 2 ser redaktør Nikolaj Daugberg frem til 'Årgang 2020':

- Da vi efterlyste medvirkende til 'Årgang 2020', var vi på TV 2 spændte på, om det overhovedet kunne lade sig gøre at gentage et så stort og langstrakt tv-projekt, men vi fik rigtigt mange henvendelser fra familier, der ønskede at 'skrive tv-historie' sammen med TV 2. Når vi udvælger familier til et sådant kæmpe projekt, er det et stort puslespil, der skal gå op, og vi er superglade for de fem familier, der har været så gavmilde at lukke os og seerne ind nu - og i de næste 18 år af deres liv, siger Nikolaj Daugberg.

 

Derfor meldte vi os til 'Årgang 2020':

(Foto: Mikkel Dahlgren Faurholt / TV 2)

Lisbeth & Christian, 29 & 42 år, Espergærde, Sjælland. Tredje barn. Pige. 

- 'Årgang 2020' er en mulighed for at få foreviget de første 18 år af vores tredje barns liv og en mulighed for at se vores personlige udvikling, både for os selv, men også for vores to andre børn. Måske vil vi undervejs få nogle spørgsmål, som vi ikke selv havde tænkt over, men som kan åbne op for en endnu bedre dialog i vores familie.

 

 

(Foto: Oliver Thorngaard / TV 2)

Maria & Daniel, 21 & 23 år, Lyngby, Sjælland. Første barn. Dreng.

- Da vi så, at TV 2 ledte efter deltagere til 'Årgang 2020', meldte vi os, fordi vi synes, det kunne være en sjov og spændende oplevelse. Vi synes, det er så fedt, at vi kommer til at have alle disse år på film, så vi altid kan gense dem. Vi synes også, det kunne være sjovt at vise, hvem vi er, og hvordan vores familie fungerer.

 

 

(Foto: Mikkel Dahlgren Faurholt / TV 2)

Mette & Jonas, 32 & 33 år, Morud, Fyn. Første barn. Dreng. 

- Det startede med at være en spontan idé blot for eventyrets skyld. Men nu ser vi en helt unik mulighed for at give vores barn et særligt indblik i vores udfordringer som forældre, i stedet for at det bliver genfortalt i en 30 år gammel efterrationalisering, hvor der bliver poleret de helt rigtige steder.

 

 

(Foto: Mikkel Dahlgren Faurholt / TV 2)

Lena & Mads, 26 & 25 år, Mjels, Als. Andet barn. Dreng.

- Vi vil gerne vise resten af Danmark, at selv om vi har valgt at bosætte os på landet, er det ikke ensbetydende med, at vi er nogle bonderøve. Vi vil gerne vise de skønne muligheder, man har, ved at bo på landet og vise, hvordan vi giver vores børn en barndom med fantastiske naturomgivelser og masser af plads at boltre sig på.

 

 

(Foto: Mikkel Dahlgren Faurholt / TV 2)

Maria & Nikolaj, 27 & 26 år, Mørke, Djursland. Første barn. Pige. 

- Vi er vokset op med 'Årgang 0', og vi har altid haft en stor kærlighed til programmet. Vi synes derfor, det kunne være spændende at være med til at fortælle historien om Danmark i de kommende år igennem vores familie, vores valg og vores hverdag.