Et kæmpe skulderklap til TV 2-journalister

Niels Lykke Møller (tv.) og Emil Ellesøe Ditzel (th.) der søndag 29 oktober modtag prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik for projektet ‘De store skatteskyldnere’.

To af Gravegruppens journalister og TV 2s undersøgende journalistik blev lørdag aften hædret med en FUJ-pris for Fremragende Undersøgende Journalistik.

TV 2 Nyhedernes og Gravegruppens journalister Emil Ellesøe Ditzel og Niels Lykke Møller vandt lørdag aften en af dansk journalistiks fineste priser, FUJ-prisen fra Foreningen for Undersøgende journalistik. For Emil Ellesøe Ditzel er det endda andet år i træk, idet han sidste år vandt for indslag og artikler om politiets evaluering af terrorangrebet i København. Det er tredje år i træt, at TV 2 vinder en af FUJ-priserne.

De to TV 2-journalister fik prisen i metode-kategorien for projektet ’De store skatteskyldnere’. Juryen begrunder prisen således:

”Med udgangspunkt i en systematisk gennemsøgning af tingbogen har Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel fra TV 2 leveret et stykke undersøgende journalistik i særklasse. Deres arbejde giver helt ny viden om en række af de borgere, der tilsammen har oparbejdet en gæld på 100 milliarder kroner til Skat. Via avanceret digital research kombineret med klassisk opsøgende journalistik har journalisterne afdækket, at storskyldnere til Skat kan leve i fred og luksus i udlandet, alt imens Skat sender småskyldnere på tvang herhjemme. Dermed har Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel bidraget med vigtig viden om menneskerne bag milliarderne, og historierne har haft politiske konsekvenser i form af øremærkning af millioner til inddrivelse af udenlandsdanskeres gæld.”

Har arbejdet målrettet med data-dreven journalistik
Gravegruppens chef, Hans Peter Blicher, glæder sig over anerkendelsen af, at TV 2 har formået at løfte væsentlige og komplicerede emner på en måde, som har givet genlyd.

- Gravegruppen har – med Emil og Niels i spidsen – målrettet arbejdet med data-dreven journalistik, og derfor er det særligt tilfredsstillende, når de hædres i netop metode-kategorien. FUJ-prisen er først og fremmest en anerkendelse af Emil og Niels og deres seriøse journalistiske arbejde, samtidig med at prisen er et skulderklap til hele den undersøgende journalistik på TV 2, siger Hans Peter Blicher. 

FUJ-prisen uddeles i fire kategorier. Graverprisen gik til tre journalister ved finans.dk for ’Det store afgiftslotteri’, aktualitetsprisen gik til Ekstra Bladet for ’Fusk med EU-midler i Meld og Feld’, mens formidlingsprisen gik til til ti journalister ved DR for ’Meningitis: Når læger ikke vil tage ved lære. I sidstnævnte kategori var TV 2-journalisterne Ketil Alstrup og Michael Bech blandt de nominerede for dokumentaren ’Snyd eller borrelia’.