Dansk tv-premiere: ”Shutter Island"

Krimifans kan godt begynde at glæde sig, når TV 2 søndag viser mesterinstruktøren Martin Scorseses nervepirrende thriller, der har superstjernen Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

Leonardo DiCaprio som Teddy Daniels og Mark Ruffalo som Chuck Aule i Martin Scorseses thriller "Shutter Island" fra 2010. (Foto: TV 2)

Massachussetts, 1954. Agenterne Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) og Chuck Aule (Mark Ruffalo) har fået til opgave at finde en kvindelig morder, som er stukket af fra sindssygehospitalet Aschecliffe på øen Shutter Island, der huser nogle af landets farligste forbrydere. 

Kommer hurtigt i clinch
Som det første bliver Daniels og Aule tvunget til at aflevere deres våben, da de ankommer til øen, og denne suspekte afvæbning bliver central for de to politifolks senere udfordringer med at færdiggøre deres opgave.

Øens øverste læge, doktor Cawley (Ben Kingsley), kommer hurtigt i clinch med den hårdkogte Daniels. For Cawley tror angiveligt på det gode i mennesket og på, at sindssygen har gjort de indespærrede på øen mere eller mindre uvidende - og derfor moralsk uangribelige - når det gælder deres forbrydelser. Daniels derimod er forarget over lægens blødsødne opfattelse.

Dybe hemmeligheder
Men som handlingen tager form, begynder de to politifolk at tvivle på, hvad der er op og ned på øen. Flere af personalet virker påfaldende sindssyge selv. Og den undvegne fanges læge er forsvundet – eller rettere: han er taget på ferie over hals og hoved – lige inden de to politifolk nåede øen.

Da Daniels og Aule møder endnu en af øens ledende læger, doktor Naehring (Max von Sydow) står det klart, at de ikke vil få hjælp med at finde den undvegne fange. Ingen ser ud til at sige sandheden.

Og da det viser sig, at også Aule selv gemmer på dybe hemmeligheder, begynder Daniels for alvor at tvivle på, om han kan finde morderen - eller om han selv er ved at blive sindssyg.

Dømt til at gribe seeren
I mesterinstruktøren Martin Scorseses kyndige hænder er handlingen på øen Shutter Island dømt til at gribe seeren i et iskoldt og hårrejsende greb. Selv når der tilsyneladende intet sker, aner man under overfladen noget dystert og virkelig ondt. Men i hvem og hvor, det onde befinder sig, forbliver længe et mysterium.


”Shutter Island” har premiere på TV 2 søndag 28. april kl. 20.55.