Dansk tv-premiere: "Skyggen"

Søndag 6. maj viser TV 2 den nervepirrende politiske thriller af mesterinstruktøren Roman Polanski - optaget på Rømø.

Pierce Brosnan som den tidligere britiske premierminister Adam Lang og Ewan McGregor som hans ghostwriter i Roman Polanskis thriller "Skyggen" fra 2010. (Foto: TV 2)

Søndag 6. maj klokken 21.00 har TV 2 dansk tv-premiere på den Oscar-vindende mesterinstruktør Roman Polanskis "Skyggen" fra 2010.

I filmen får en forfatter et job som ghostwriter for en tidligere engelsk premierminister og opdager under arbejdet, at mandens fortid rummer farlige hemmeligheder, som nogen vil gøre ALT for ikke skal komme frem i lyset.

Blandt de mange store navne, der medvirker i filmen er Pierce Brosnan, Ewan McGregor og Kim Cattrall.

Flotte anmeldelser og priser
I Morgenavisen Jyllands-Posten gav anmelderen Johannes H. Christensen filmen seks stjerner ud af seks mulige og skrev: "Det er magi! Simpelthen", og i BT gav Jacob Wendt Jensen filmen fem hjerter og skrev: "Roman Polanski er tilbage i Alfred Hitchcock-agtig storform med "Skyggen", der er en raffineret thriller til intelligente mennesker".

Filmen fik også priserne for Bedste europæiske film, Bedste instruktion og Bedste mandlige hovedrolle ved uddelingen af det Europæiske Filmakademis filmpriser i 2010. Som en kuriositet kan nævnes, at en del er filmen er optaget på danske Rømø, der gør det ud for øen Martha’s Vineyard i USA.

Ghostwriter for premierministeren
En britisk forfatter (Ewan McGregor) får jobbet som ghostwriter på den tidligere britiske premierminister Adam Langs (Pierce Brosnan) memoirer.

Han skal overtage arbejdet fra Langs tidligere assistent, der er omkommet i en ulykke, og hans agent forsikrer ham om, at det er hans livs chance.

Et politisk stormvejr
Ghostwriteren accepterer jobbet og tager af sted til den lille amerikanske ø Martha’s Vineyard, hvor Adam Lang opholder sig i et stort, luksuriøst hus ved stranden sammen med sin kone Ruth (Olivia Williams) og sin personlige assistent Amelia (Kim Cattrall).

Her begynder ghostwriteren at arbejde med bogen samtidig med, at Lang kommer ud i et politisk stormvejr.

En gigantisk skandale
I pressen beskylder en af Langs tidligere tætte medarbejdere Langs regering for at have udleveret terrormistænkte fanger til tortur hos CIA.

Nu bliver øen overrendt af journalister, og efterhånden som ghostwriteren graver i Langs fortid, får han på fornemmelsen, at hans forgængers død måske ikke var et tilfælde? Han aner konturerne af en gigantisk skandale, og jo mere han blotlægger den, jo mere begynder jorden under ham at brænde.