Bille August: - Jeg er enormt stolt af tv-serien

Bille August instruerer skuespillerne Esben Smed og Katrine Greis Rosenthal under optagelserne af 'Lykke-Per'. (Fotos: Rolf Konow / TV 2)

TV 2 er klar med en ekstra julegave, når tv-serien ’Lykke-Per’ i fire afsnit har premiere på TV 2 og TV 2 PLAY 2. juledag, 26. december, klokken 20.00. ”Serien og dens hovedperson Per Sidenius har stor relevans for det moderne publikum”, siger Bille August.

TV 2s juleprogrammer til danskerne indeholder i år et helt ekstraordinært tilbud. Det drejer sig om premieren på den danske tv-serie ’Lykke-Per’, der i fire afsnit fortæller om den ambitiøse Per Sidenius, der er forud for sin tid og i begyndelsen af 1900-tallet vil revolutionere Danmark og gøre landet til en industrination med en helt ny udnyttelse af vind- og bølgeenergi.

Fortællingen om den – på samme tid – geniale, fascinerende og komplekse Per Sidenius har stor relevans for det moderne menneske, siger instruktøren af ’Lykke-Per’, Bille August, der gennem en årrække har arbejdet på at kunne gennemføre og realisere tv-serien og spillefilmen. Han har sammen med sønnen Anders August skrevet manuskriptet til ’Lykke-Per’.

- ’Lykke-Per’ er en karakter, som det giver god mening at fortælle om til det moderne publikum. Pers selvoptagethed og egoisme har en parallel til det moderne selfie-menneske, og som publikum oplever vi, at han må betale en høj pris for sin selvrealisering. Samtidig er Pers og Jakobes kærlighed efter min mening en af de mest gribende kærlighedshistorier, der nogensinde er skrevet, siger Bille August i et interview med TV 2.

'Lykke-Per' har premiere på TV 2 og TV 2 PLAY onsdag 26. december (2. juledag) klokken 20.00 og sendes efterfølgende hver onsdag klokken 20.00.

Læs mere om 'Lykke-Per' og se flere billeder i TV 2s pressemateriale.

Esben Smed (yderst tv.) som Peter Andreas Sidenius (Per Sidenius), der her er samlet med familien i det religiøse barndomshjem i Vestjylland.

Kapper trådene til barndomshjemmet og flytter til Jylland
For at realisere sig selv og sin drøm kapper Per trådene til sin strenge opvækst i det religiøse præstehjem i Jylland og rejser til København, hvor han har fået plads på ingeniørstudiet.

I hovedstaden får Per forbindelse til den rige jødiske familie Salomon. Pers ivrige engagement smitter af på den jævnaldrende Ivan Salomon, som beslutter at hjælpe Per med at realisere hans projekt, og han inviterer den unge iværksætter ind i den velhavende, hjertevarme familie fyldt med penge, magt og smukke kvinder.

Hos familien Salomon vokser Pers projekt, og Per ser muligheder i venskabet til den velstående familie. Kvinderne i familien Salomon får også et godt øje til Per, men det er den ældste datter, Jakobe, som for alvor stjæler Pers opmærksomhed. Hun er både intelligent og meget smuk, og da hun endelig overgiver sig til følelserne for Per, har hun kun øje for ham.

Kan Per ønske sig mere? Han er forgudet af sin smukke forlovede, hans livsprojekt er næsten en realitet, og med det stærke bånd til den rige, jødiske familie ser Pers fremtid lovende ud.

Men noget rumsterer i Per. Han kan ikke slippe fortiden og sin religiøse barndom, og da hans far dør, begynder han at se sider af sig selv, som han desperat har forsøgt at flygte fra hele sit liv.

Kan det moderne menneske realisere sig selv uden at acceptere sit ophav, sine rødder og dermed sig selv?

Fra første afsnit af 'Lykke-Per', hvor Per Sidenius (spillet af Esben Smed) sidder sammen med Nanny Salomon (spillet af Julie Christiansen), som er yngste datter i Salomon-familien. Stående i baggrunden ses servitricen Lisbeth (spillet af Sophie-Marie Jeppesen), der også er Pers første rigtige elskerinde.

Esben Smed leverer en nuanceret og kompleks skildring af Per
Per Sidenius er et superintelligent menneske, men på grund af omsorgssvigt under den strenge opvækst er hans følelsesliv ødelagt, og han udvikler sig til en selvoptaget narcissist. Per ”forbruger” mennesker i kampen for at realisere sig selv og sit projekt, men selv om Pers egoistiske handlinger er usympatiske, ønsker vi som seere og læsere ham det bedste.

Opgaven med at levere denne nuancerede og komplekse skildring af Per Sidenius er lagt i hænderne på skuespiller Esben Smed.

- Rollen som Per Sidenius er en vanskelig og bærende rolle, og vi havde samtlige relevante kandidater til casting. Men da jeg så Esben Smed under casting, var jeg ikke i tvivl, om at vi havde fundet Lykke-Per. Esben er en stor kunstner, mangfoldig og kan spille på alle tangenter med stor indlevelsesevne, siger Bille August.

Til bryllup i familien Salomon.

To forskellige værker
Bille August og holdet bag ’Lykke-Per’ har fra starten arbejdet med to manuskripter til filmen ’Lykke-Per’ og til tv-serien ’Lykke-Per’ på fire gange cirka 55 minutter – en tv-produktion med cirka en times mere materiale end biograffilmen.

- Vi var hele vejen gennem produktionen ekstremt bevidste om, at der var tale om to forskellige værker, og at vi ind imellem skulle producere en masse scener, som alene var til tv-serien. Det har været enormt spændende – og ret uproblematisk i tilfældet ’Lykke-Per’ – at arbejde på den måde. Jeg er meget stolt af begge værker, som hver for sig kan noget forskelligt, siger Bille August og fortsætter:

- ’Lykke-Per’ er et episk og storslået værk, som sagtens kan bære at fylde mere, end det gør i filmen. Fortællingen er rig på handling, som tv-serien folder ud med en række ekstra scener, og i den store tv-fortælling er der også plads til at udfolde især to af kvindekaraktererne rundt om Per, Nanny og Inger.

Tv-serien ’Lykke-Per’ er skabt på tv-mediets præmisser med fire afsnit opbygget med begyndelse, slutning samt cliffhanger i de tre første afsnit.

- Film og tv er forskellige medier, og nogle ting skal være mere tydelige på tv, hvor du ser på en mindre skærm. At se en tv-serie er en anderledes oplevelse og har andre referencepunkter, end når du sidder i en mørk biograf og følger med på det store lærred. Jeg er enormt stolt af tv-serien, som fungerer fint og har fået en rigtigt god modtagelse, da den blev testet hos et publikum, siger Bille August.

Bille August kalder Pers og Jakobes kærlighed i 'Lykke-Per' for "en af de mest gribende kærlighedshistorier, der nogensinde er skrevet".

Et stærkt kvindeportræt
I rollen som Jakobe – ifølge Bille August ”et af de stærkeste kvindeportrætter, der nogensinde er skabt” – ses Katrine Greis-Rosenthal, som er aktuel i TV 2 CHARLIE-serien ’Sygeplejeskolen’ og herudover er kendt fra filmen ’Fasandræberne’, DR1-serien ’Broen III’ og TV 2-serierne ’Kriger’ og ’Bedre skilt end aldrig’.

I rollen som Jakobes lillesøster, Nanny, ses Julie Christiansen, der har medvirket i bl.a. tv-serierne ’Lykke’ og ’Dicte’ og i filmene ’Råzone’, ’Supervoksen’, ’Sandheden om mænd’ og ’Mens vi lever’.

Den jyske præstedatter Inger spilles af Sara Viktoria Bjerregaard, der senest har medvirket i DR1-serien ’Herrens Veje’, og som spillede Eiks søster i filmen ’Steppeulven’.

På rollelisten ses også bl.a. Jens Albinus, Rasmus Bjerg, Anders Hove, Tammi Øst, Tommy Kenter, Morten Hauch-Fausbøll, Ole Lemmeke og Benjamin Kitter.

‘Lykke-Per’ er produceret af Nordisk Film Production og TV 2 DANMARK i samarbejde med Satel Film GmbH og Creative Europe Programme - Media of the European Union med støtte fra Public Service Puljen, Fernsehfonds Austria, FilmFyn og Den Vestdanske filmpulje.

-------

Læs også: 

Anmelderrost og storsælgende i biografen 

'Lykke-Per' er også et portræt af Danmark


Se trailer for 'Lykke-Per' herunder.

Du kan se serien Lykke-Per på TV 2 PLAY