
Dunja Gry Jensen er hovedforfatteren bag 'Norskov', som har premiere på TV 2 mandag 21. september. (Foto: Lis Kasper Bang / TV 2)
Hovedforfatteren bag ’Norskov’, Dunja Gry Jensen, fortæller bl.a. om tankerne bag serien og om modtagelsen i Frederikshavn af holdet bag TV 2s politidrama.
Er 'Norskov' et politidrama i traditionel forstand med skurke og helte?
Dunja Gry Jensen: Med ’Norskov’ har jeg ønsket at skabe en politiserie, som er mere drama end krimi. Min opmærksomhed er mere på karaktererne og deres relationer end på krimiplot og action. Jeg er nysgerrig på efterforskernes dagligdag, politiet som en del af lokalsamfundet og politistationen som arbejdsplads.
Tre af de store roller er tre stærke mandekarakterer - hvad betyder det for serien?
Dunja Gry Jensen: Centralt i 'Norskov's første sæson står de tre stærke mandekarakterer: Politimanden, borgmesteren og entreprenøren samt en ung hockeyspiller, som er ved at blive voksen og skal vælge identitet og forbillede.
Jeg har været dybt optaget af de positive sider af manderollen, bl.a. fordi de mørke sider af maskuliniteten har været stærkt beskrevet i en række andre moderne tv-serier. Men også fordi jeg selv er vokset op uden en far, og så er det jo et drømmescenarie at få lov til at skrive til hele tre attraktive faderfigurer.
Er 'Norskov' en mandeserie?
Dunja Gry Jensen: Der mange kvinder bag kameraet i 'Norskov', bl.a. producer og konceptuerende instruktør, så vi joker med, at efter 'Mænd der hader kvinder' kommer 'Kvinder som elsker mænd'.
Jeg håber inderligt, at det bliver en serie, som både appellerer til mænd og kvinder, og det tror jeg faktisk også, vi er lykkedes med. Jeg tror, begge køn vil sætte pris på at se en anden side af Danmark med det entreprenante erhvervsliv og sportskulturen, og jeg tror, alle kan identificere sig med de følelsesmæssige dilemmaer og karakterernes relationer. Og så tror jeg, at både mænd og kvinder vil værdsætte seriens lavmælte humor.
Hvilke temaer er væsentlige for dig i 'Norskov'?
Dunja Gry Jensen: Vi er alle forbundne. Det er en grundkonflikt i mennesket, at vi skal fungere både som individer og som del af et fællesskab. Men det er samtidig også det, der er det sjove, for hvem ønsker kun det ene?
Spørgsmålet er, hvordan man tager ansvar for sig selv i et fællesskab eller omvendt tager ansvar for fællesskabet uden at miste sig selv? Denne tematik er universel og har aldrig været mere aktuel end i dagens Danmark. Jeg synes, det er fantastisk at have fået lov til at samarbejde med TV 2 og SF FILM Production om at lave en underholdende tv-serie med udgangspunkt i så alvorlige eksistentielle temaer.
Se trailer for ’Norskov’ her.
Hvorfor foregår 'Norskov' i provinsen?
Dunja Gry Jensen: Da TV 2 bad om en serie, som foregik i provinsen, var det noget af det, jeg tændte på. I de mindre miljøer kan man bedre mærke, hvordan alting hænger sammen, hvordan alle er en del af den samme helhed. Her er samfundsstrukturen tydeligere og relationerne tættere.
Politiet skal udføre sit arbejde blandt venner eller venners venner - modsat i storbyen, hvor "klienterne" er fremmede og anonyme. Det nære provinsmiljø er oplagt som udgangspunkt for historier, hvor en vigtig præmis er, at vi alle er forbundne.
Hvorfor valgte I Frederikshavn som location?
Dunja Gry Jensen: Da vi fandt Frederikshavn, var vi ikke i tvivl. Det var kærlighed ved første øjekast. I denne nordjyske industriby fandt vi en rå og eksotisk visualitet med havet og havnen og den lange westernagtige hovedgade. Vi fandt noget storladent i det bakkede morænelandskab, den høje himmel, de store kraner og det perfekte samlingssted i hallen omkring den dynamiske hockeysport. Vi faldt også for den særlige nordjyske sprogtone og for en særlig sej og livsduelig energi. Man piver ikke i Frederikshavn, som de siger.
Er alt filmet på location?
Dunja Gry Jensen: Vi havde fra starten haft lyst til, at vores serie skulle have en særlig livfuld autenticitet, og da vi først havde valgt Frederikshavn som modelby for vores Norskov, begyndte stoffet hurtigt at vokse. Ishockeyen blev en del af universet, og vi fik lyst til, at både udsigten fra bakkerne og havnens storslåede råhed blev en gennemgående del af seriens udtryk.
Undervejs i processen besluttede vi at skyde hele serien på location, selvom det betød, at størstedelen af filmholdet og skuespillerne skulle frem og tilbage og indkvarteres i Nordjylland i det halve år, hvor optagelserne stod på. Den beslutning har vi ikke fortrudt. Frederikshavns enestående visualitet giver et liv og miljø til serien, som ikke ville kunne købes for penge.
Hvordan har det været at filme i Nordjylland?
Dunja Gry Jensen: Fra første gang, researcher Mette Sø og jeg besøgte Frederikshavn, har vi mødt en enestående imødekommenhed. Vi blev lukket ind på politistationen, på borgmesterkontoret og i hockeyhallen, og vi mødte nysgerrighed og åbenhed overalt, uanset om det var i ungdomsklubben eller blandt lokale erhvervsfolk.
Jeg ved, at hele produktionsholdet har nydt at filme i Frederikshavn og har oplevet den samme hjælpsomhed hele vejen. Ellers kunne det heller ikke have ladet sig gøre. Vi har bl.a. filmet i folks egne hjem og rekrutteret i hundredevis af statister og biroller blandt de lokale. Desuden har vi fået lov til at ombygge en nedlagt skole til politistation, og firmaer har sat arbejdet på standby i halve og hele dage, for at vi kunne gennemføre vores optagelser.
--------------
Læs mere om serien ’Norskov’ i denne artikel og på programsitet norskov.tv2.dk.
Følg ’Norskov’ på de sociale medier under hashtagget #Norskov.
Facebook: https://www.facebook.com/norskov.tv2
Instagram: https://instagram.com/norskovtv2/