15 gode år med ”Go’ morgen Danmark”

05. december 2011;
Af: TV 2 Kommunikation

Interview med programchef Keld Reinicke om fødselsdagen for TV 2s morgen-tv-succes.

Morgenværterne som de ser ud i dag - Mikkel Beha og Katrine Hertz. (Fotos: TV 2)

”Go’ morgen Danmark”-fladen med nyheder og magasinprogrammer er en af de største danske tv-succeser i de seneste 25 år. Fredag 2. december var det nøjagtigt 15 år siden, at Cecilie Frøkjær og Michael Meyerheim bød velkommen i sofaen.

I dette interview med programchef Keld Reinicke fortæller han, hvordan morgen-tv har ændret danskernes tv-forbrug og TV 2 – og hvordan ændringen af ”Go’ morgen Danmark” i 2009 har lært TV 2, at kanalen hele tiden og løbende skal skrue, justere og forny sine programmer på hovedkanalen for at undgå turbulens, så store ændringer på kort tid bliver nødvendige.

TV3 havde allerede sat morgen-tv i luften før TV 2, og det havde kun cirka 35.000 seere. Hvordan kunne TV 2 tro, at morgen-tv kunne betale sig?
Keld Reinicke: TV 2 havde en stærk tro på, at stationen kunne lave interessante magasinprogrammer med gode værter, og at magasinprogrammerne sammen med nyhedsudsendelser i TV 2-kvalitet kunne få flere danskere til at åbne for fjernsynet om morgenen i stedet for at høre radio. Straks fra starten fandt TV3s seertal, og TV 2 havde omkring fem gange så mange seere som TV3. Og hen over årene voksede TV 2s seertal yderligere, og TV3 lukkede sit morgentilbud.


På forhånd blev morgen-tv udråbt til at være en død sild med lille seerinteresse. Hvorfor gik TV 2 overhovedet i gang med at arbejde med ”døde sild”?
Keld Reinicke: Morgen-tv blev i sin tid skældt ud af de samme kredse, som stadigvæk ser ned på tv om morgenen. Af en eller anden grund er det ”finere” at lytte til talk radio om morgenen end at se og lytte til morgen-tv. Og det var de samme kredse, som udråbte det til at være et dødfødt projekt. Men morgen-tv kan være både brugbart, funktionelt og givende, og det vidste den daværende TV 2-ledelse heldigvis.

”Go’ morgen Danmark” har aldrig været på top 20, så kritikerne har vel haft ret i, at interessen for morgen-tv er beskeden?
Keld Reinicke: Hvis man vil bruge top 20 som målestok, er det mest fair at kikke på, hvor mange der er inde og se på programme i løbet af en morgen. Her viser Gallups seertal, at omkring 700.000 danskere hver morgen og formiddag bruger ”Go’ morgen Danmark”-fladen, og at de i gennemsnit ser med i knap en time. Og med de tal begynder man at kunne sammenligne morgen-tv med andre programmer. Hvis man så ser på, hvor mange danskere der over en uge ser ”Go’ morgen Danmark” på et eller andet tidspunkt, er programmet set af lige så mange som nogle af de store seerhits.

Go' morgen-værterne som de så ud dengang - Michael Meyerheim og Cecilie Frøkjær.

Hvad har morgen-tv betydet for danskernes tv-forbrug og tv-dagligdag
Keld Reinicke: Før december 1996 var det helt almindelige blandt danskerne, at tv-forbruget og nyhedsseningen først kom i gang i løbet af eftermiddagen og først på aftenen, hvor nyhedsudsendelser og danske primetime-programmer trak danskerne ind til skærmen. Efter ”Go’ morgen Danmark” begyndte manges tv-forbrug fra morgenstunden, og det betød, at de kunne tage på arbejde og fortælle om de seneste tv-billeder af nyhederne og sjove og interessante interviews i ”Go’ morgen Danmark”.

Og stadig er det sådan, at selv om ”Go’ morgen Danmark” har en stor, stærk seerskare med glæde af morgen-tv, er der stadig mange danskere, der ikke kunne drømme om at se fjernsyn om morgenen. Så her har vi en evig udfordring. For nyhedsforbruget har morgen-tv været medvirkende til, at tv-nyheder efterhånden ses på alle tidspunkter af døgnet, og den udvikling har især taget fart efter TV 2 NEWS.

Hvad har morgen-tv betyder for TV 2?
Keld Reinicke: At TV 2 er tidligt oppe hver morgen med nyheder og magasinprogrammer – og dermed også tidligt i gang med at udvikle på dagens vigtigste begivenheder til dagens senere nyhedsudsendelser og til f.eks. ”Go’ aften Danmark”. ”Go’ morgen Danmark” er også blevet et signatur-program, der på samme måde som fx NYHEDERNE er med til at sikre sammenhængskraften på TV 2. Det er en af de bærende stolper i TV 2-programfladen, og det har også været med til at definere TV 2.

Morgen-tvs tone med venlige, imødekommende værter og indslag og historier, som er tætte på danskerne, har været med at definere, hvad TV 2 står for. Det er nemt at se, hvordan programmet har haft en betydning for, at vi i dag også har programmer som ”Go’ aften Danmark”, ”Natholdet” og nu også ”Weekend Weekend”.

I 2009 ændrede TV 2 indholdet i ”Go’ morgen Danmark”, og det gav en masse debat og surhed. Set i bagklogskabens ulideligt klare lys: Var det den rigtige måde at justere indholdet på?
Keld Reinicke: Næ, det var det i grunden ikke. Voldsomme omlægninger af vane-programmer, som ”Go’ morgen Danmark” er egentlig ikke at foretrække. Det skal ideelt set ske løbende sådan, at programmet hele tiden fornyr sig stille og roligt – og på den måde følge med tiden, så det hele tiden kan forny sig over for publikum uden at skubbe kernekunderne ud af butikken.

For ”Go’ morgen Danmark” var situationen en anden. Udsendelserne var sandet til, og derfor stod vi på det tidspunkt i en situation, hvor en større ændring var eneste mulighed – heldigvis med det resultat, at vi fik flere og nye seere til at følge programmet, ligesom vi fik anledning til at samle kræfterne på nettet om ét stort livsstilssite i go.tv2.dk. Når det gælder emnet fornyelse, tegner ”Go’ morgen Danmark” igen hele TV 2. Vi har lært af ”Go’ morgen Danmark”, at vi hele tiden skal skrue, justere og forny hovedkanalen, så vi undgår den slags turbulens.

Hvad kommer der til at ske med morgenfladen i de kommende måneder og år?
Keld Reinicke: ”Go’ morgen Danmark” vil arbejde videre med at skabe egne traditioner, som f.eks. dette års ”Go’ kur” med Christian Bitz, og det bliver spændende at se, om man kan slå det seneste tal med hele 80.000 tilmeldte via go.tv2.dk. Programmets website har udviklet sig til at være et af Danmarks største livsstilssites, og vi ser en række udviklingsmuligheder i sitet.

Og så vil vi gerne ud på festivalerne igen. Vi satsede og gik for alvor ind i Roskilde Festival i år, og det kunne være skønt, hvis der var økonomi til også at komme til fx Skanderborg. Endelig er morgen-tv om sommeren kommet for at blive. Vi sender til næste år for tredje gang gennem hele sommeren – uden ferie- og sommerpause.

 

Læs flere nyheder

Billede {0} af {1}