1. december møder de fire børn, Mie (12), Johannes (12), Elias (13) og Noor (13), ind på en AstroCamp for at deltage i et to-ugers kursusforløb om rummet for børn. Kurset er ledet af den entusiastiske Bolette-Henriette, mens den lidt distræte fysiklærer, Panda-Søren, står for den daglige undervisning.

De fire børn sættes på førstedagen i gruppe sammen, og under et introløb får de fire forvildet sig ned i forskningsafdelingen, hvor der ellers er totalt forbudt for eleverne. Her finder de en maskine, og så sker uheldet: Mie og Johannes forsvinder.
Noor og Elias kommer nu på en gigantisk udfordring for at få de to hjem igen inden jul; en opgave, der er sværere end som så, da det viser sig, at Mie og Johannes er teleporteret til den fjerne Planet 9.

Planet 9

Oppe på Planet 9 er der sket det forunderlige, at Mie og Johannes er blevet syv år ældre, så de nu er 19 år, og her møder de planetens lokale beboere, 9serne. Det er væsener, som lever i harmonisk sameksistens med den sårbare natur på planeten.

Sci-fi-juleeventyr

Det viser sig sværere end som så for holdet nede på jorden at få Mie og Johannes hjem igen i deres rette alder, ligesom det ikke er nogen nem opgave at holde hændelserne skjulte for Bolette-Henriette og børnenes forældre.
I et forunderligt sci-fi-juleeventyr kæmper børn og voksne på tværs af de to planeter for at redde både sig selv og 9serne inden, det bliver jul.

Et stort samarbejde

I forbindelse med familiejulekalenderen, der er skrevet og skabt af Jenny Lund Madsen og instrueret af Ask Hasselbalch, udfoldes også Universet Udenom, som Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet står bag. Her kan børn og voksne gå på opdagelse i den virkelige naturvidenskabelige verden.
Det hele er startskuddet til Videnskabsår22 med det sigte at løfte danskernes videnskabelige almendannelse.

'Kometernes jul' og Universet Udenom er et stort samarbejde mellem TV 2, Nordisk Film Series og Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og er støttet af VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Bitten & Mads Clausens Fond.