
Forsker: Mange kræfttilfælde kan forebygges ved ændret livsstil – fx kan det øgede forbrug af fuldkornsprodukter spare mange danskere for at udvikle tarmkræft.
Kurven viser den relative kræftdødelighed blandt mænd i Danmark (rød kurve øverst), Norge (blå), Finland (grøn) og Sverige (gul). En tilsvarende kurve for kvinder ville også vise overdødelighed i Danmark i forhold til vore nordiske nabolande. (Kilde: Kræftens Bekæmpelse)
Danskere får mere kræft end indbyggere i fx de nordiske lande, som vi ofte sammenligner os med. Og for forskere hos Kræftens Bekæmpelse er det en vigtig opgave at analysere baggrunden for dette – og finde frem til, hvordan kræft hos danskerne bedre kan forebygges.
Et problem er, at danskere generelt får diagnosticeret kræftsygdom senere end vores nordiske brødre og søstre, og derfor når kræften at sprede sig mere i kroppen. Men der er også ting i danskernes livsstil, der giver os mere kræft – især rygning, kost, overvægt/fedme og forbruget af alkohol.
Alene disse forhold – som man selv kan gøre noget ved - forklarer 30-40 procent af danske kræfttilfælde og over 10.000 kræftdødsfald om året.
- Hvis man skal se den positive vinkel, er det, at der er plads til forbedring, sagde seniorforsker Anja Olsen, Kræftens Bekæmpelse, da hun talte ved TV 2s pressemøde om Knæk Cancer-ugen i uge 43.
Se flere artikler fra Knæk Cancer-pressemødet via dette link.
Seniorforsker Anja Olsen, Kræftens Bekæmpelse.
Fuldkorn forebygger kræft
Forskerne gør et stort arbejde for at forbedre kræftforebyggelsen og forklare, hvordan man fx med ændrede kostvaner kan reducere risikoen for at få kræft. Og en af de ting, der er forsket i, er indtagelsen af fuldkornsfibre.
- Vi ved, at fuldkorn er med til at forebygge tarmkræft, og forbruget viser, at danskerne har taget dette budskab til sig. I "Fuldkornspartnerskabet" har vi de seneste år arbejdet på at sætte fuldkorn på menuen hos danskerne, og det har givet både øget forbrug af fuldkornsprodukter og udvikling nye produkter, der fås i fuldkornsudgave, bl.a. pasta, sagde Anja Olsen og fortsatte:
- Resultatet af anstrengelserne er næsten for godt til at være sandt: Forbruget af fuldkorn pr. dansker er på ti år øget fra 32 til 55 gram om dagen. Når vi præsenterer dette resultat internationalt, vil vores udenlandske kolleger ikke tro på, at det kan lade sig gøre. Jeg er sikker på, at dette resultat vil spare en hel del danskere for at udvikle kræft, sagde Anja Olsen, som samtidig understregede, at der for mange danskere stadig er et stykke vej op til den anbefalede mængde på 75 gram om dagen.
Seniorforsker Anja Olsen på Knæk Cancer-pressemødet hos TV 2 i København. (Foto: TV 2)
Stor befolknings-undersøgelse bliver endnu større
Et vigtigt arbejdsredskab for kræftforskerne er befolkningsundersøgelsen ’Kost, Kræft og Helbred’, hvor over 57.000 danskere frivilligt har afleveret over én million biologiske prøver, der opbevares i Kræftens Bekæmpelses biobank. Når disse data og oplysningerne om disse danskeres livsstil sammenholdes med de danske sygdomsregistre, kan forholdet mellem kræft og livsstil analyseres videnskabeligt.
- En del af pengene fra Knæk Cancer 2012 skal netop gå til at udvide ’Kost, Kræft og Helbred’-undersøgelsen for at gøre forskningen i sygdom og forebyggelse endnu bedre. Vi vil blandt andet opfordre børnene til de 57.000 personer i undersøgelsen til også at give os oplysninger og prøver, sagde Anja Olsen.
I 2012 anvendte Kræftens Bekæmpelse 279 millioner kroner på forskning - lige så meget som den offentlige kræftforskning i Danmark.
-------------------------
Læs flere artikler om Knæk Cancer 2013 her
Se trailer for Knæk Cancer her
Læs mere på Knæk Cancer på tv2.dk
Følg Knæk Cancer på Facebook her
Følg Knæk Cancer på Instagram her
Følg Knæk Cancer på Twitter her