Stor Oscar-weekend på TV 2

Michael Fassbender som Edwin Epps, Lupita Nyong'o som Patsey og Chiwetel Ejiofor som Solomon Northup i det Oscar-vindende drama '12 Years a Slave'. (Fotos: TV 2)

Fire Oscar-film varmer op til den store prisuddeling, som kan følges direkte på TV 2 fra søndag aften og helt frem til mandag morgen.

Der står Oscar over en stor del af den kommende weekend på TV 2, og det hele kulminerer søndag aften og nat, når TV 2 transmitterer Oscar-uddelingen direkte fra Dolby Theatre i Hollywood. To danske film - spillefilmen 'Krigen' og dokumentarfilmen 'The Look of Silence' - er med i kapløbet om en Oscar-statuette.

Louise Wolff er vært for TV 2s Oscar-dækning, der begynder kl. 23.15, og som først slutter mandag morgen, når de sidste statuetter er uddelt. Læs mere om TV 2s Oscar-aften her.

TV 2s Oscar-dækning kan efter Oscar-uddelingen ses på TV 2 PLAY i de efterfølgende syv dage.

Premiere på den tredobbelte Oscar-vinder '12 Years a Slave'
Inden Oscar-uddelingen sender TV 2 i weekenden fire Oscar-nominerede eller Oscar-vindende film. Søndag klokken 21.00 er der f.eks. dansk tv-premiere på det stærke og rørende drama '12 Years a Slave' fra 2013, der var nomineret til ni Oscars og vandt tre af de gyldne statuetter ved uddelingen i 2014, blandt andet for 'bedste film'. 

'12 Years a Slave' foregår for omkring 150 år siden i USA og handler om en sort fri mand fra Nordstaterne, der bliver kidnappet, frastjålet sin identitet og solgt som slave i Sydstaterne. Filmen, der er baseret på virkelige begivenheder, er instrueret af Steve McQueen ('Hunger', 'Shame').

Da den fik premiere i biograferne, blev den ekstremt godt modtaget af anmelderne, blandt andet fik den seks hjerter i Politiken, seks stjerner i Berlingske Tidende og fem stjerner i Jyllands-Posten, hvor anmelderen Nanna Frank Rasmussen skrev om den: 'Original, enestående og tæt på genial'.

Se trailer for '12 Years a Slave' herunder.


Lokkes i en fælde og sælges til slaveri
'12 Years a Slave' foregår i USA i tiden før den amerikanske borgerkrig, hvor den sorte mand Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) bor i staten New York. Han er far til tre, spiller musik, arbejder på et hotel i feriebyen Saragota Springs og er en helt almindelig, fri mand. Men hans liv bliver med et totalt forandret. Han bliver nemlig lokket i en fælde, bliver bedøvet, frastjålet sin identitet, sættes i lænker og solgt til slaveri i Sydstaterne.

Her ender han først hos den kyniske slavehandler Freeman (Paul Giamatti), der sælger ham videre til plantageejeren William Ford (Benedict Cumberbatch) i Louisiana. Efter noget tid med en slavetilværelse her kommer han videre til den nedrige Edwin Epps (Michael Fassbender), hvor hans situation bliver endnu værre. Her oplever Solomon frygtelige ting, men også venlighed fra uventet side. 

Midt i den uudholdelige situation beslutter Solomon sig for, at han ikke vil lade sig knække, og han holder fast i, at han var, er og igen vil blive en fri mand. Således kæmper Solomon ikke kun for overlevelse, men også for at bevare sin værdighed.

Efter 12 år som slave møder han tilfældigt en canadisk rettighedsforkæmper (Brad Pitt), og dette møde ændrer Solomons liv for evigt. Nu øjner han en mulighed for at slippe fri.

Suraj Sharma som Pi i Ang Lees eventyrfilm 'Life of Pi' fra 2012. Filmen bygger på Yann Martels berømte roman.

To Oscar-film lørdag
Også lørdag aften er der Oscar-film på TV 2, først tv-premieren på den amerikanske eventyrfilm 'Pi's liv' (originaltitel 'Life of Pi'). I filmen synker et fragtskib på vej fra Indien til Canada under en gigantisk storm, og de eneste overlevende er den indiske dreng Pi og en bengalsk tiger fra en zoologisk have. De må nu klare sig sammen på en lille redningsbåd midt i Stillehavet.

Filmen bygger på Yann Martels bestseller roman. Den er instrueret af Ang Lee ('The Ice Storm', 'Tiger på spring, drage i skjul', 'Brokeback Mountain'). Filmen vandt fire Oscars ved uddelingen i 2013, blandt andet vandt Ang Lee prisen for 'bedste instruktion'.

Senere lørdag aften sender TV 2 det amerikanske komediedrama 'Up In the Air', der var nomineret til seks Oscars. I filmen har forretningsmanden Ryan Bingham (George Clooney) et noget aparte job, for det er ham, der bliver tilkaldt, når der skal fyres folk, og cheferne ikke selv tør sige det.

322 dage om året rejser Bingham kloden rundt for personligt at overbringe dårlige nyheder - og han elsker det. Og ikke mindst udsigten til at bruge de næsten 10 millioner bonuspoint, han har sparet op. Men da den unge ildsjæl Natalie (Anna Kendrick) bliver ansat, er det pludselig Bingham selv, der er i skudlinjen. Natalie har nemlig opfundet et online fyringssystem, så Bingham bliver overflødig.

Tv-premiere fredag på 'Dame, konge, es, spion'
Fredag aften hedder Oscar-filmen 'Dame, konge, es, spion' - en britisk thriller fra 2011, som foregår i London i 1973. Den kolde krig er på sit højeste, og den tidligere spionchef George Smiley (Gary Oldman) bliver hemmeligt genansat til at finde ud af, hvem i inderkredsen hos den engelske efterretningstjeneste MI6, der er russisk dobbeltagent.

Smiley er meget skarp og meget dygtig, og han begynder at gennemtrævle både fortid og nutid for at finde den farlige agent, der giver informationer videre til Sovjetunionen og bringer England i fare. Flere af Smileys gamle kolleger er under mistanke, ham selv inkluderet, og han går i gang opklaringsarbejdet, der er meget besværligt, fordi han ikke ved, hvem han kan stole på.

Blandt de medvirkende i filmen er Gary Oldman, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Tom Hardy og - i en mindre rolle - danske David Dencik.