’Station 2’ afslører: Facebook bruges i vid udstrækning til ulovligheder

'Station 2' afslører i to programmer, hvordan Facebook i vid udstrækning bruges til ulovlige aktiviteter. (Foto: Scanpix / TV 2)

I to programmer torsdag 22. februar og torsdag 1. marts dokumenterer ’Station 2’, hvordan Facebook i stort omfang anvendes til ulovlige aktiviteter. Ulovligheder, som verdens største sociale medie ikke griber ind overfor.

Af Michael Hansen, TV 2 Kommunikation

Facebook vil gerne kendes som det medie, der skaber gode forbindelser og præsenterer feriebilleder mv. mellem venner. Mindre kendt og omtalt er det, at Facebook også er en handelsplads, hvor du kan købe hælervarer, våben og narkotika – ulovligheder, som Facebook vælger at vender det blinde øje til.

Den skyggeside af Facebook viser TV 2s kriminalmagasin ’Station 2’ i to dokumentarprogrammer, der bringes torsdag 22. februar og torsdag 1. marts – begge dage klokken 20.00.

Redaktionen har arbejdet på afsløringerne i knap et halvt år og har indsamlet dokumentation gennem flere måneder.

- Det er kommet bag på mig, at denne handel med hælervarer, våben og narkotika foregår så åbenlyst og i det omfang, som det er tilfældet, på Facebook. Og jeg kan fornemme samme overraskelse hos alle, jeg taler med, hvad enten det er familie, kolleger, venner eller eksperter, siger ’Station 2’s Anders Lomholt, der er vært på de to dokumentarprogrammer.

I programmerne opsøger ’Station 2’ naturligvis Facebook for at få en kommentar og forklaring hos den internationale mediegigant, som er kendt for en særdeles lukket kommunikationspolitik.

Anders Lomholt er vært på de to programmer 'Station 2: Det kriminelle Facebook'. (Foto: Henrik Ohsten / TV 2)

Hælervarer og våben
I det første program torsdag 22. februar undersøger ’Station 2’ den ulovlige handel med hælervarer og våben. Her har personer med kriminelle hensigter tilsyneladende frit spil, og handlen sker i grupper med medlemmer, der opfordres til at anvende falske profiler. 

Der sælges varme designmøbler, dyre cykler, landbrugsmaskiner, ure og mange forskellige våben, blandt andet 9 mm pistoler, strømvåben, kastestjerner og totenschlægere. 

Sælgerne forsøger ikke at skjule, at der er tale om hælervarer og skriver direkte, at det er ”varme varer” og ”uden kvittering”.

- Nogle af disse grupper har flere tusinde medlemmer. De har eksisteret gennem længere tid – i hvert fald i mange måneder og måske flere år – og har indimellem navne, som klart fortæller, at der foregår ulovligheder, uden at Facebook griber ind, siger Anders Lomholt.

Mens Facebook tillader opslag om salg af våben, narko og hælervarer, holder mediegiganten nidkært øje med, om der skulle være for eksempel opslag med nøgenhed.

- For at teste Facebooks overvågning lagde jeg et billede med bare bryster på min egen profil, og der gik blot 30 sekunder, før jeg fik besked fra Facebook om, at jeg skulle fjerne billedet, for ellers ville min profil blive lukket. Så Facebook kan reagere hurtigt, hvis de vil – det sker bare ikke over for hælervarer uden kvittering eller over for ord som hash og kokain og billeder af narkotika, siger Anders Lomholt.

Opslagene på f.eks. Facebook-siden Det Sorte Marked forsøger ikke at skjule, at der er tale om stjålne varer o.l.

Salg af narkotika
I det andet program torsdag 1. marts afslører ’Station 2’, hvordan pushere bruger Facebook som platform til salg af narko. Det foregår fuldstændig åbenlyst, og der ligger tusindvis af salgsannoncer for alt fra kokain til ecstasy i Facebooks narkogrupper. 

Her kan du købe alle slags mængder – fra et enkelt gram kokain til flere hundrede gram for 40.000 kroner. Eller hvad med 5 kg hash for 85.000 kroner?

’Station 2’ afslører, at fænomenet med narkogrupper på Facebook er så udbredt, at du i stort set hele Danmark kan finde en pusher i netop din by. Samtidig fortæller pusherne, at det er meget nemt at sælge narko gennem Facebook, og at de ikke er bange for at blive opdaget.

’Station 2: Det kriminelle Facebook’ er tilrettelagt af Mikkel Eisenhardt.

----------