Premiere på ’De kongelige slotshaver’

TV 2 FRIs nye reportage går tæt på haver, der er en dronning værdig.

Stine er blomsterbinder på Fredensborg Slot. (Fotos: Kenneth Dall / TV 2)

Danmark har nogle af verdens mest storslåede slotshaver, men hvem er det egentlig, der får haverne til at fremstå, som de gør? Det kan du få svaret på i TV 2 FRIs nye reportageserie 'De kongelige slotshaver', som fra mandag 6. oktober følger de dedikerede gartnere i fire danske slotshaver.

Fælles for gartnerne er, at de lever og ånder for deres arbejde, som selvfølgelig skal være en dronning værdigt! De fire haver, der er med i programserien, er Fredensborg Slotshave, Frederiksborg Slotshave, Kongens Have og Gråsten Slotshave. Her knokler gartnerne året rundt for at holde haverne, og vi er med, både når der skal sættes titusindvis af blomsterløg, og når der er store begivenheder i kongehusets kalender.

Vi følger bl.a. gartnerne, når de kreerer blomsterdekorationer til alt fra Riddersalen til Dronningens toiletbord, høster friske grøntsager til regentparrets middagsbord, presser kongelig vin og æblesaft og gør den reserverede og helt private del af haverne klar til den royale familie. 

Elin arbejder som gartner ved Gråsten slot.

Gråsten som i Dronning Ingrids tid
I Gråsten Slotshave, der af mange danskere anses for at være Dronning Ingrids have, lægger gartneren Elin stor vægt på at videreføre haven i den gamle dronnings ånd. Elin har arbejdet i haven i 27 år, hvor af 13 af dem var i Dronning Ingrids tid.

Og Dronning Ingrid var en havepassioneret dronning, der elskede Sønderjylland og med inspiration fra England skabte en romantisk landskabshave ved slottet. Og selv om haven har udviklet sig meget siden, er der stadig flere ting, der bliver gjort akkurat som på Dronning Ingrids tid.

I Gråsten følger vi også gartnerformand Erik, der skal sikre, at havens gamle træer bliver bevaret, blandt andet den store H.C. Andersen-eg, som digteren efter sigende skulle have skrevet eventyr under.

Erik presser kongelig vin på Fredensborg slot.

Urter og grønt fra Fredensborg
På Fredensborg Slot følger vi blandt andre Stine, der er Dronning Margrethes blomsterbinder. Stine elsker at bruge havens mange blomster i de storslåede dekorationer, som hun kreerer til regentparret, når de har residens på slottet. Stine vil gerne skabe "øjebliksbilleder" af haven og vise årstidernes gang i sine dekorationer og buketter. Noget, hun ved, Dronning Margrethe holder af.

På Fredensborg følger vi også gartneren Erik, der er ansvarlig for urtehaven, som året rundt leverer grøntsager og krydderurter til regentparrets køkken. Urtehaven har specielt prinsgemalens store interesse, og han har tilført haven mange nye og spændende afgrøder. Og i haven sætter gartneren Morten en dyd i at holde den reserverede have klar til regentparret og dets gæster.

Stine er Dronning Margrethes blomsterbinder på Fredensborg Slot.

Barokken på Frederiksborg
På Frederiksborg Slot har gartneren Lene ansvaret for det fornemme, italiensk-inspirerede barokanlæg, der kræver masser af pasning og sans for detaljer. Det samme gør de mange historiske og eksotiske baljeplanter, der er en af barokhavens signaturer, og som ifølge Lene næsten kræver samme opmærksomhed som små børn. 

Lene er fascineret af barokkens strenge formgivning af noget så frit som naturen selv. Hun elsker slotshaven - og hun elsker at vise den frem for gæsterne.

I Kongens Have følger vi bl.a. gartneren Claudia, der tager sig af rosenhaven og det 240 meter lange staudebed, der regnes for at være Nordeuropas længste med mere end 200 forskellige, farverige planter. Og i Christian IV's renæssance-lysthave bliver der plantet i særlige mønstre og med helt bestemte farvesammensætninger.

---------------------

Se trailer for 'De kongelige slotshaver'.

Sådan kan du se TV 2 FRI.