”Operation X” i ny million-rekord

For første gang blev ”Operation X” set af flere end én million seere, da programmet torsdag afslørede svindel med handicaphjælp - og igen satte dagsordenen.

Morten Spiegelhauer og "Operation X" undersøgte torsdag det private marked for handicaphjælp og afslørede massiv snyd med de offentlige midler. (Foto: Peter Mühlhausen / TV 2)


Efter et 2010, hvor TV 2s undersøgende dokumentarprogram "Operation X" havde sit hidtil bedste år, satte programmet torsdag 13. januar en ny og imponerende rekord.

Programmet, hvor Morten Spiegelhauer og redaktionen afslørede svindel med handicaphjælp, blev set af 1.082.000 danskere, og fik en meget høj vurdering på 4,4 (på en skala fra 1-5).

Det er første gang, siden ”Operation X” startede i 2004, at programmet har over én million seere, og dermed har TV 2 endnu en programtitel, som har præsteret at trække over en million danskere til skærmen.

- Morten Spiegelhauer og ”Operation X” er i en klasse for sig, når det gælder undersøgende journalistik. De har styrken og kompetencen til at gå ind i sagerne og til at formidle dem på en forståelig og veloplagt måde, siger TV 2s dokumentarredaktør, Lasse Bjerre, og fortsætter:

- ”I kørestol og Lamborghini” er jo blot det seneste i en række af programmer, hvor vi har sat fokus på misbrug af offentlige midler. For TV 2 er det afgørende at kunne sætte fokus på stærkt samfundsrelevante problemstillinger, selv om det er svære og komplicerede sager, og derfor glæder det mig naturligvis stort, at seerne også er med os.

Politianmeldelse
Torsdagens program har foreløbig ført til, at firmaet HandiHelp er blevet politianmeldt, efter at det er blevet afsløret, at direktøren har ansat sin mor og bror som handicaphjælpere til månedslønninger på op til 75.000 kroner.

Direktør Jens Elmelund for socialforvaltningen i Københavns Kommune, der står bag politianmeldelsen, ved ikke, hvor længe der er blevet snydt med kommunale kroner.

- Det er sådan, at det hér firma har indgået nogle aftaler med nogle borgere. Det er de borgere, vi giver nogle penge, så de kan vælge det firma, som de har lyst til skal løse deres problem. Og så udbetaler vi så pengene til borgerne, der så kan finansiere HandiHelp. Det er en metode, der gør det svært at gennemskue pengestrømmen, forklarer Jens Elmelund til TV 2 NEWS.

Minister går ind i sagen
Socialminister Benedikte Kiær (K) opfordrer kommunerne til at lave stikprøvekontroller.

- Jeg vil også se på muligheden for at kunne udelukke firmaer, som er blevet dømt eller har begået ulovligheder med denne ordning, sagde ministeren til 22-NYHEDERNE torsdag aften.

Reglerne på området gør det muligt for handicappede at vælge mellem selv at styre arbejdsgiveransvaret ved at ansætte hjælpere, overlade det til private aktører eller til den nonprofit, borgerstyrede organisation LOBPA, der er dannet af en række handicaporganisationer, fordi man har frygtet useriøse firmaer på markedet.

- Da de nye regler om administration af borgerstyret personlig assistance blev vedtaget, frygtede vi præcis, at området kunne blive genstand for plat og uetiske forretningsmetoder, lyder det i en fælles udtalelse fra Dansk Handicap Forbund, Muskelsvindfonden og Spastikerforeningen.

Muskelsvindfondens formand, Evald Krog, siger:

- Hvis det, der kom frem i "Operation X", er sandt, er der tale om et groft og helt uacceptabelt misbrug af offentlige midler. Dermed har HandiHelp desværre fået skabt mistillid til en unik og meget vital ordning for mennesker med handicap. 

- Debatten bliver hurtigt præget af forargelse efter sådan en udsendelse. Det er forståeligt, men det er også meget vigtigt at bevare fokus. BPA-ordningerne (BPA = Borgerstyret Personlig Assistance, red.) har skabt en mulighed for, at mennesker med et handicap kan leve et godt og aktivt liv på lige fod med andre. Det må vi ikke tabe på gulvet. Men det er nødvendigt at gribe ind, så tilliden til ordningerne genetableres. Samtidig er det vigtigt at holde tungen lige i munden og ikke forfalde til hurtige snuptagsløsninger, siger Evald Krog og fortsætter:

- HandiHelp skylder en ualmindeligt god forklaring over for de borgere, der har brug for hjælp og over for de aktører på markedet, der administrerer BPA-ordningerne på en sober måde.

------------------------------

Læs også:

I 2010 var TV 2 igen den kanal, som havde klart flest millionprogrammer.